Kesihatan

Menguningkan Mata dan Perubahan Warna Urin? Hati-hati dengan Gejala Sirosis Hati!

Sirosis adalah gangguan kesihatan yang menyerang hati manusia. Mengetahui pelbagai gejala sirosis hati adalah penting. Kerana menurut Kementerian Kesihatan, prevalensi penyakit ini masih cukup tinggi.

Data dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia dalam 10 tahun terakhir menunjukkan bahwa 1 dari 4 orang dengan hepatitis diancam kematian akibat kerusakan hati.

Jadi, apakah gejala sirosis hati yang dapat diperhatikan? Ayuh, lihat ulasan berikut:

Apa itu sirosis hati?

Sirosis adalah keadaan di mana hati rosak secara kronik, disebabkan oleh pembentukan tisu parut. Jaringan ini boleh timbul kerana beberapa faktor, umumnya dipengaruhi oleh hepatitis dan masalah kesihatan kerana terlalu banyak minum alkohol.

Sekiranya tidak ditangani dengan serius, penyakit ini boleh mengakibatkan kematian. Ini kerana hati tidak lagi dapat menjalankan fungsinya, seperti menyaring toksin atau bahan berbahaya, mengatur peredaran hormon, mewujudkan enzim pencernaan, dan banyak lagi.

Baca juga: Ketagihan Alkohol? Berhati-hati dengan risiko sirosis hati!

Gejala sirosis hati

Sirosis hati hanya dapat diperiksa melalui prosedur perubatan. Walau bagaimanapun, beberapa tanda dapat dilihat melalui perubahan pada beberapa bahagian badan, seperti warna air kencing dan mata. Untuk kelengkapan, berikut adalah 6 gejala sirosis hati yang perlu anda ketahui:

1. Perubahan warna mata

Salah satu gejala sirosis hati yang mudah diperhatikan adalah perubahan warna mata. Keadaan ini adalah tanda yang paling biasa dari pelbagai masalah hati, termasuk sirosis.

Putih mata akan menjadi kekuningan, disebabkan oleh kadar bilirubin yang tinggi yang tidak dapat dikawal dengan baik oleh hati.

Bilirubin adalah sebatian pigmen yang menghasilkan warna kuning. Pada tahap yang teruk, warna kuning ini juga dapat muncul di telapak tangan, kaki, dan bahagian badan yang lain.

2. Perubahan warna air kencing

Warna air kencing dapat mengesan keadaan kesihatan seseorang. Menurut Kementerian Kesihatan, air kencing yang sihat berwarna kuning pucat. Warna yang lebih gelap bermaksud bahawa anda perlu minum lebih banyak air.

Tetapi pada pesakit dengan sirosis hati, warna air kencing akan menjadi gelap. Ini dipengaruhi oleh tahap tinggi urobilin, bilirubin yang terdapat di dalam pundi kencing.

Tahap urobilin sangat dipengaruhi oleh hati. Apabila hati tidak dapat menjalankan fungsinya, kadar bilirubin akan meningkat.

Malangnya, ramai yang tidak menyedari bahawa keadaan ini adalah gejala sirosis hati. Kerana, air kencing gelap juga menunjukkan kekurangan pengambilan cecair di dalam badan. Oleh itu, perlu dilakukan pemeriksaan doktor untuk mengetahui sebab yang tepat.

3. Perut kembung

Satu lagi simptom sirosis hati adalah perut kembung. Petikan dari dengan sihat, Kembung yang disebabkan oleh gangguan hati berbeza dengan keadaan umum. Perut yang mengembang disebabkan oleh pengumpulan cecair yang tinggi, atau yang biasa dikenali sebagai asites.

Pengumpulan air di dalam perut dipicu oleh tekanan tinggi pada saluran darah dan penurunan kadar albumin. Albumin adalah protein semula jadi yang dihasilkan oleh hati, yang berfungsi untuk menjaga tekanan agar cairan di saluran darah tidak bocor ke tisu atau bahagian sekitarnya.

Anda boleh menggunakan ubat diuretik untuk membuang lebihan cecair yang terkumpul di dalam perut. Di samping itu, hadkan pengambilan natrium agar keadaan tidak bertambah buruk.

4. Letih dengan mudah

Gejala sirosis hati seterusnya adalah keletihan. Hati mempunyai peranan penting dalam menghasilkan enzim yang berperanan membantu organ pencernaan memecah makanan.

Apabila sirosis berlaku, penghasilan enzim ini terhad, sehingga organ pencernaan tidak optimum dalam penyerapan nutrien. Sebenarnya, ada nutrien yang menjadi sumber tenaga, iaitu karbohidrat.

5. Lebam kulit dengan mudah

Sekiranya kulit anda mudah lebam atau lebam, anda perlu curiga dengan kesihatan hati anda. Sirosis hati boleh menyebabkan saluran darah menjadi nipis. Ini kerana protein yang dihasilkan oleh hati untuk melindungi dinding saluran darah berkurang.

Apabila dinding saluran darah menipis, sel-sel darah dapat keluar dan dapat meninggalkan bekas dalam bentuk ruam pada kulit. Dalam sirosis hati, urat atau urat lebih mudah terdedah kepada keadaan ini. Sekiranya dibiarkan, urat boleh pecah dan menyebabkan akibat yang lebih serius.

Baca juga: Penyakit Hati: Kenali Jenis, Gejala, dan Punca!

6. Pengurangan berat badan yang drastik

Simptom terakhir sirosis hati adalah penurunan berat badan dalam jangka masa yang singkat. Ini disebabkan oleh kehilangan selera makan yang disebabkan oleh pengumpulan banyak cecair di dalam perut. Apabila perut kenyang, saraf akan menghantar mesej ke otak sebagai perasaan kenyang.

Selain menurunkan berat badan, pengambilan makanan yang berkurang juga mempengaruhi nutrien yang masuk ke dalam badan. Oleh itu, pelbagai masalah kesihatan disebabkan oleh ketidakseimbangan pemakanan boleh berlaku.

Nah, itulah 6 gejala sirosis hati yang perlu anda ketahui. Mengenali tanda-tanda awal dapat mengelakkan anda dari sampai ke tahap yang lebih teruk. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!