Kesihatan

Selalunya Lemah? Ini adalah senarai makanan untuk meningkatkan hemoglobin dalam darah

Makanan yang meningkatkan hemoglobin sangat diperlukan, kerana jika kekurangan protein yang satu ini, ia akan menyukarkan badan untuk menjalankan fungsinya. Hemoglobin umumnya merupakan protein yang terdapat dalam sel darah merah.

Sel-sel ini bertanggungjawab membawa oksigen ke seluruh badan jadi peranannya sangat penting.

Nah, untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat penjelasan mengenai makanan yang meningkatkan hemoglobin berikut!

Baca juga: Kajian Membuktikan Makanan Fermentasi Kimchi Dapat Menurunkan Risiko COVID-19

Apakah makanan yang meningkatkan hemoglobin dalam badan?

Selain mengangkut oksigen, hemoglobin berfungsi membawa karbon dioksida keluar dari sel dan masuk ke paru-paru. Karbon dioksida kemudian dilepaskan apabila seseorang menghembus nafas.

Apabila hemoglobin turun, ia boleh menyebabkan kelemahan, keletihan, sakit kepala, sesak nafas, pening, selera makan yang buruk, dan degupan jantung yang cepat.

Dilaporkan Garis KesihatanTerdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan kadar hemoglobin rendah, iaitu anemia, masalah hati, dan jangkitan saluran kencing. Nah, untuk mengelakkan penurunan lebih lanjut, berikut adalah beberapa makanan yang meningkatkan hemoglobin yang perlu anda ketahui.

Sumber makanan besi

Zat besi memainkan peranan penting dalam pengeluaran hemoglobin dalam badan. Makanan yang kaya dengan zat besi juga berguna untuk membantu membentuk lebih banyak sel darah merah.

Protein yang disebut transferrin akan mengikat zat besi dan mengangkutnya ke seluruh badan.

Beberapa makanan yang mengandungi zat besi termasuk daging dan ikan, produk kedelai termasuk tahu dan edamame, telur, buah kering, sayur-sayuran hijau, dan biji-bijian.

Makan makanan secara teratur yang mengandungi banyak zat besi juga baik untuk kesihatan dan dapat membantu mencegah penyakit lain.

Sumber makanan asid folik

Makanan penambah hemoglobin lain tinggi folat. Nah, folat itu sendiri adalah sejenis vitamin B yang berperanan penting dalam penghasilan hemoglobin.

Tubuh akan menggunakan folat untuk menghasilkan heme, komponen hemoglobin yang membantu membawa oksigen.

Sekiranya seseorang tidak mendapat cukup folat, maka sel darah merah tidak akan dapat matang, menyebabkan anemia kekurangan folat dan tahap hemoglobin rendah. Untuk itu, anda disarankan untuk makan makanan yang mempunyai banyak pengambilan folat.

Beberapa sumber folat yang baik termasuk daging lembu, bayam, kacang polong, alpukat, selada dan beras. Bukan itu sahaja, anda juga boleh mengambil makanan tambahan yang mengandungi folat untuk meningkatkan tahap hemoglobin dalam badan.

Makanan yang tinggi vitamin C dan A

Memaksimumkan penyerapan zat besi dapat dilakukan dengan meningkatkan penggunaan vitamin C. Beberapa makanan yang kaya dengan vitamin C adalah buah sitrus, stroberi, lemon, pepaya, tomato, dan sayur-sayuran hijau.

Bukan hanya vitamin C, vitamin A dan beta-karoten juga dapat membantu tubuh menyerap zat besi dalam badan. Makanan yang kaya dengan vitamin A termasuk ikan, hati, labu, dan ubi jalar.

Sementara makanan yang tinggi beta-karoten termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran kuning, merah, atau oren seperti wortel, cantaloupes, dan mangga.

Makanan tambahan vitamin A juga boleh diambil untuk membantu tubuh memproses zat besi. Namun, anda harus sedar bahawa suplemen vitamin boleh membahayakan apabila diambil secara berlebihan.

Vitamin A yang berlebihan boleh menyebabkan gejala seperti sakit tulang dan sendi, sakit kepala yang teruk, dan peningkatan tekanan di dalam otak.

Pengambilan epal secara berkala

Epal yang selalu dimakan dapat membantu mengekalkan tahap hemoglobin kerana diperkaya dengan zat besi. Selalu makan satu epal setiap hari atau minum jus yang dibuat dari cawan setiap epal dan bit dua kali sehari.

Selain epal, anda juga boleh makan buah delima kerana buah ini kaya dengan zat besi, kalsium, serat, dan protein. Nilai pemakanan dalam buah delima dapat membantu meningkatkan kadar hemoglobin dan membantu mengekalkan aliran darah.

Baca juga: Cara Diet Karbohidrat Mudah untuk Mempercepat Penurunan Berat Badan & Tetap Cergas

Berapakah tahap normal hemoglobin dalam badan?

Doktor biasanya akan memeriksa hemoglobin rendah melalui ujian darah. Hemoglobin rendah didiagnosis apabila seorang lelaki mempunyai kurang dari 13.5 gram per dL hemoglobin dalam darah.

Sementara untuk wanita, ia biasanya ditandai dengan tahap hemoglobin kurang dari 12 gram per dL.

Harap maklum, julat normal tahap hemoglobin untuk lelaki adalah 13.5 hingga 17.5 gram per dL. Bagi wanita, secara amnya tahap hemoglobin normal ialah 12 hingga 15.5 gram dL.

Orang dengan tahap hemoglobin yang sangat rendah mungkin memerlukan rawatan tambahan. Juga berbincang dengan doktor anda mengenai cara yang betul untuk meningkatkan tahap hemoglobin dalam badan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!