Kesihatan

Menstruasi Dua Kali Sebulan, Biasa atau Adakah Saya Perlu Berjaga-jaga?

Umumnya wanita mengalami haid setiap bulan, dengan kitaran haid 24 hingga 38 hari. Tetapi bagaimana jika anda mempunyai haid dua kali sebulan?

Kitaran haid boleh berbeza-beza, tetapi apabila anda mempunyai haid dua kali sebulan, anda mungkin tertanya-tanya adakah ini normal? Untuk menjawabnya, inilah ulasan penuh.

Baca Juga: Wanita, Inilah 8 Makanan Yang Perlu Dielakkan Semasa Menstruasi

Memahami kitaran haid

Dilaporkan MayoklinikKitaran haid adalah rangkaian perubahan bulanan yang dilalui oleh tubuh wanita sebagai persediaan untuk kehamilan. Setiap bulan salah satu ovari melepaskan telur yang siap menjalani persenyawaan, yang dikenal sebagai ovulasi.

Tetapi jika telur tidak disenyawakan, maka lapisan rahim keluar melalui faraj. Inilah yang dikenali sebagai haid. Biasanya haid berlangsung dari 4 hingga 8 hari.

Kitaran haid yang berbeza

Menurut Jabatan Kesihatan & Perkhidmatan Manusia A.S., rata-rata wanita mempunyai tempoh selama hampir 40 tahun. Walaupun perubahan pada kitaran haid lebih kerap berlaku semasa akil baligh dan tahun-tahun menjelang menopaus.

Seperti yang telah dijelaskan, haid biasanya berlaku setiap bulan. Tetapi boleh berbeza, apabila anda mengalami kitaran yang tidak teratur. Pada wanita dengan kitaran yang tidak teratur, waktu haid mungkin lebih awal atau lebih lambat dari yang sepatutnya.

Inilah yang akhirnya dapat menyebabkan seorang wanita mengalami haid dua kali sebulan. Sekiranya sebenarnya hanya kitaran yang berbeza dari biasa, anda tidak perlu risau. Walau bagaimanapun, terdapat juga keadaan haid dua kali sebulan yang perlu anda perhatikan.

Menstruasi dua kali sebulan

Anda mungkin berfikir bahawa sebarang darah yang keluar dari faraj adalah darah haid. Tetapi apabila terdapat darah dari vagina di luar kitaran haid, anda perlu menentukan apakah darah itu disebabkan oleh perubahan kitaran normal atau disebabkan oleh masalah kesihatan.

Keadaan yang boleh menyebabkan haid dua kali sebulan

Menstruasi dua kali sebulan boleh berlaku kerana perubahan kitaran. Salah satu daripadanya kitaran menjadi lebih pendek daripada biasa. Perubahan kitaran yang lebih pendek ini boleh disebabkan oleh:

 • Gangguan ovulasi
 • Hipertiroidisme (pengeluaran hormon tiroid yang berlebihan)
 • Hypothyroidism (kekurangan hormon tiroid)
 • Menopaus awal
 • Akil baligh
 • Fibroid rahim atau sista
 • Tekanan
 • Kontraseptif
 • Penyakit tertentu

Selain yang telah disebutkan, anda juga boleh mengalami haid dua kali sebulan kerana keadaan perubatan seperti:

 • Kehamilan. Biasanya hanya dalam bentuk bintik atau apa yang dikenali sebagai spotting. Darah yang keluar tidak sebanyak haid seperti biasa. Keadaan ini biasa berlaku pada awal kehamilan. Namun, jika pendarahan terus berlaku walaupun usia kehamilan meningkat, anda harus berjumpa doktor.
 • Jangkitan kelamin. Beberapa penyakit boleh menyebabkan darah dan cecair keluar dari faraj.
 • Keguguran. Anda boleh mengalami pendarahan berat semasa keguguran. Sekiranya anda hamil tetapi mengalami pendarahan berat, bukan hanya melihat, segera berjumpa doktor untuk mengesahkan keadaan anda.

Penyebab haid dua kali dalam sebulan

Perubahan sesekali dalam kitaran haid tidak jarang berlaku. Namun, jika ia kerap berlaku dalam sebulan maka itu mungkin menunjukkan masalah yang mendasari. Beberapa kemungkinan penyebab haid dua kali dalam 1 bulan, termasuk:

Anomali satu masa

Seseorang kadang-kadang mempunyai kitaran haid yang lebih pendek, yang merangkumi dua tempoh dalam satu bulan. Selepas ini, biasanya haid boleh kembali ke kitaran awal.

Perubahan sesekali inilah yang menyebabkan doktor mencari corak pendarahan yang konsisten sebelum membuat diagnosis. Doktor baru akan memberi nasihat sekiranya diagnosis diketahui dapat mengelakkan jangkitan atau masalah yang lebih serius.

Usia muda

Kitaran haid yang tidak teratur adalah perkara biasa pada orang muda, terutamanya jika mereka baru mula haid. Orang cenderung mempunyai kitaran haid yang lebih pendek atau kadang-kadang lebih lama semasa akil baligh yang menyebabkan dua tempoh berlaku.

Tahap hormon secara amnya akan turun naik secara signifikan semasa akil baligh. Satu kajian menunjukkan bahawa kitaran haid anak muda memerlukan masa sekitar 6 tahun untuk menjadi biasa sejak mereka bermula.

Endometriosis

Punca lain haid berganda adalah endometriosis. Endometriosis adalah keadaan di mana tisu yang serupa dengan tisu rahim tumbuh di kawasan lain badan.

Endometriosis boleh menyebabkan sakit perut, kekejangan yang tidak normal, dan pendarahan yang tidak teratur. Kadang-kadang, pendarahan boleh menjadi cukup berat sehingga kelihatan seperti tempoh yang lain.

Dalam beberapa keadaan, doktor dapat mendiagnosis endometriosis menggunakan ujian pelvis dan ultrasound. Walau bagaimanapun, pembedahan kecil yang disebut laparoskopi adalah satu-satunya cara yang pasti untuk mendiagnosis keadaannya.

Perimenopause

Perimenopause merujuk pada tahun-tahun menjelang menopaus ketika hormon seseorang mula berubah. Biasanya, perimenopause boleh bertahan hingga 10 tahun.

Selama ini, wanita sering mengalami kitaran haid yang tidak teratur, seperti mempunyai kitaran yang lebih pendek atau lebih lama, tempoh yang hilang, atau mengalami pendarahan yang lebih berat atau lebih ringan.

Apabila seseorang tidak mengalami haid selama 12 bulan berturut-turut, ia dikenali sebagai menopaus.

Masalah tiroid

Tiroid adalah pengatur proses hormon di dalam badan. Kelenjar kecil berbentuk kupu-kupu ini terletak betul-betul di hadapan tekak dan fungsi kawalan, seperti suhu badan dan metabolisme.

Kitaran haid yang tidak teratur adalah gejala biasa yang berkaitan dengan masalah tiroid. Ini berlaku pada tiroid atau hipertiroidisme yang tidak aktif dan tiroid atau hipertiroidisme yang terlalu aktif.

Menurut Jabatan Kesihatan & Perkhidmatan Manusia A.S., dianggarkan bahawa satu daripada lapan wanita akan mengalami masalah tiroid sepanjang hayat mereka.

Beberapa simptom hipotiroidisme termasuk merasa sejuk sepanjang masa, sembelit, merasa letih sepanjang masa, pendarahan haid yang berat, kulit pucat, dan degupan jantung yang perlahan.

Mengenai gejala hipertiroidisme, selalu termasuk rasa panas, cirit-birit, sukar tidur, mudah marah, degupan jantung yang cepat, dan penurunan berat badan. Kedua-dua keadaan dapat diatasi sekiranya anda segera berjumpa pakar.

fibroid rahim

Fibroid rahim adalah pertumbuhan yang berlaku di rahim. Masalah ini biasanya bukan barah tetapi boleh menyebabkan pendarahan, terutama pendarahan haid yang berat.

Gejala tambahan fibroid boleh merangkumi perasaan kenyang atau tekanan di pelvis, sakit punggung bawah, dan sakit semasa hubungan seks.

Walaupun doktor tidak tahu apa yang menyebabkan fibroid rahim berkembang, mereka biasanya berjalan dalam keluarga dan merupakan hasil perubahan tahap hormon.

Doktor sering dapat mendiagnosis keadaan dengan melakukan pemeriksaan pelvis atau melakukan kajian pencitraan seperti ultrasound.

Faktor-faktor risiko

Sebilangan wanita yang mempunyai riwayat keluarga fibroid, sista atau menopaus awal berisiko tinggi mengalami haid dua kali sebulan.

Sekiranya mengalaminya disertai dengan gejala mengganggu yang lain, anda harus berjumpa doktor. Gejala yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Mengalami sakit perut bawah dalam beberapa hari
 • Haid yang berat
 • Bercakap atau melihat darah yang muncul di tengah-tengah kitaran haid dan sering dianggap sebagai tempoh kedua dalam sebulan
 • Merasa sakit semasa melakukan hubungan seksual
 • Kekejangan haid yang teruk
 • Kehadiran ketulan hitam semasa haid

Komplikasi

Memeriksa dengan doktor adalah perlu sekiranya anda mengalami sebarang aduan yang disebutkan di atas. Kerana haid yang tidak normal ini, ia boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Komplikasi yang paling biasa adalah anemia, dengan gejala:

 • Keletihan
 • Sakit kepala
 • Lemah
 • Pening
 • Susah bernafas
 • Denyutan jantung tidak teratur

Sekiranya terdapat beberapa komplikasi atau kesan buruk akibat haid berganda ini, segera berjumpa doktor. Rawatan awal dapat membantu mengurangkan risiko gejala menjadi lebih teruk atau keadaan perubatan tertentu lebih berbahaya.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Sekiranya seseorang mengalami haid dua kali sebulan selama 2 hingga 3 bulan, maka dia harus segera berjumpa doktor.

Seorang wanita juga harus berbincang dengan doktornya jika dia mengalami pendarahan berat seperti melewati bekuan yang berukuran seperempat atau lebih besar atau berdarah melalui satu atau lebih pembalut setiap jam.

Gejala haid lain yang harus dibincangkan seseorang dengan doktor termasuk merasa lemah, sakit atau berdarah semasa persetubuhan, sakit pelvis, sesak nafas, dan perubahan berat badan.

Tempoh yang sering menunjukkan keadaan yang mendasari biasanya memerlukan rawatan. Terlalu banyak tempoh juga boleh menyebabkan kehilangan darah menyebabkan anemia atau jumlah darah rendah, jadi anda perlu mendapatkan bantuan perubatan.

Rawatan

Terdapat banyak keadaan yang menyebabkan haid dua kali sebulan, jadi rawatan akan bergantung kepada penyebabnya.

Salah satu yang paling biasa adalah rawatan dengan kontraseptif hormon. Kontraseptif ini akan membantu mengatur haid dan mengatasi masalah anemia.

Sekiranya anda juga mengalami anemia yang memerlukan perhatian khusus, doktor anda mungkin mengesyorkan suplemen zat besi. Di samping itu, berikut adalah beberapa rawatan yang sering digunakan untuk merawat haid dua kali sebulan:

 • Sekiranya disebabkan oleh hipotiroidisme (kelenjar tiroid yang tidak aktif): doktor akan memberikan terapi hormon tiroid, melalui ubat oral.
 • Sekiranya ia disebabkan oleh hipertiroidisme (kelenjar tiroid yang terlalu aktif): bergantung kepada cadangan doktor yang dilihat dari keadaan pesakit, salah satunya dengan ubat antitiroid.
 • Menopaus: Doktor anda akan menetapkan terapi hormon dan terapi penggantian estrogen. Rawatan ini dapat membantu mengatur haid sehingga perlahan-lahan hilang.
 • Hasil daripada fibroid dan sista: boleh menggunakan alat intrauterin (IUD), pembedahan ultrasound, embolisasi arteri usus yang akan membantu mengecutkan fibroid, membuang fibroid, membuang rahim atau dengan ubat fibroid.

Baca Juga: Gadis, Ini Menyebabkan Menstruasi Lebih Dari Sekali Sebulan

Mengatasi haid dua kali sebulan dengan cara semula jadi

Gaya hidup juga mempengaruhi kitaran haid. Sekiranya keadaan anda masih dapat diatasi dengan rawatan di rumah atau kaedah semula jadi, mulailah dengan menjalani kehidupan yang lebih sihat. Beberapa perkara yang boleh dilakukan adalah:

 • Bersenam
 • Meditasi
 • Terapi bercakap
 • Lebih santai untuk mengatasi tekanan
 • Kekalkan berat badan yang ideal untuk mengelakkan penurunan atau kenaikan berat badan yang melampau
 • Menggunakan pil perancang yang tidak mengganggu kitaran haid

Demikian penjelasan mengenai keadaan haid dua kali sebulan yang perlu anda ketahui. Jangan berlengah berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala yang mengganggu aktiviti harian anda.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!