Kesihatan

Ciri-ciri Pelakon Pemecah Roti atau PHP dan Cara Mengatasinya

Pecah Roti atau memberi harapan palsu dalam hubungan adalah perkara biasa. Seseorang yang melakukannya serbuk roti secara amnya akan memberikan sedikit minat kepada lawannya.

Biasanya, orang yang mempunyai tingkah laku serbuk roti tanda-tanda dapat dilihat dengan jelas. Baiklah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ciri-ciri pelaku serbuk roti mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mengenali Ghosting dalam Hubungan dan Bagaimana Ia Mempengaruhi Secara Psikologi

Apakah ciri-ciri pelaku? serbuk roti?

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, orang yang melakukannya serbuk roti sebenarnya masih mahu memastikan lawannya berminat.

Sebenarnya, tingkah laku ini dilakukan ketika pelaku tidak mempunyai rancangan sebenar untuk membina hubungan. Beberapa ciri serbuk roti Yang perlu anda ketahui ialah:

Tidak menghantar mesej secara konsisten

Pelaku serbuk roti biasanya tidak menghubungi atau menghantar mesej kepada anda secara konsisten.

Bukan hanya itu, pelakunya juga mempunyai bakat luar biasa untuk menghantar mesej ketika anda mula melupakannya. Pada akhirnya, anda segera berhubung dengannya.

Mesej terlalu kabur

Pemberi harapan palsu selalu memberi mesej yang terlalu samar-samar. Para serbuk roti tidak komited dan tidak menyukai spesifik. Contohnya, ketika merancang untuk segera bertemu antara satu sama lain tetapi selalu mengelakkan rancangan yang telah ditetapkan.

Tiada bahan untuk komunikasi

Semasa berkomunikasi melalui mesej, kadang-kadang akan ada perbualan yang lebih mendalam tetapi mereka biasanya sangat cetek dan sangat umum. Dari sini diketahui apakah pelakunya serbuk roti tidak benar-benar berusaha untuk mengenali anda.

Aktif di media sosial lain

Pelaku serbuk roti biasanya akan menyukai catatan anda di media sosial yang lain atau bahkan melihat status anda tetapi ketika masih mengabaikan mesej. Tingkah laku ini menunjukkan rasa tidak berminat atau memberi harapan yang salah.

Biasanya, orang yang melakukannya serbuk roti jangan merasa bersedia untuk menghilangkan kemungkinan berjumpa dengan anda lagi.

Namun, setelah berhenti menjawab atau mengisyaratkan bahawa anda kehilangan minat maka mungkin pelakunya akan meningkatkan usaha mereka untuk mempertahankannya.

Minat baru yang jelas ini dapat memperkuat daya tarikan asal anda dan memberi anda harapan baru untuk membina hubungan yang nyata dan berkekalan. Walau bagaimanapun, pada akhirnya tingkah laku menyimpang muncul semula dan coraknya bermula lagi

Adakah ada sebab yang boleh dilakukan seseorang serbuk roti?

Profesor Psikologi di California State University, San Bernandino, Kelly Campbell, Ph.D., mengatakan jika orang terlibat serbuk roti kerana harga dirinya dipengaruhi oleh berapa banyak perhatian yang dia dapat.

Walaupun sebab yang tepat untuk tingkah laku ini berbeza, terdapat beberapa corak psikologi yang mendasari, iaitu:

  • Rasa lebih baik tentang diri anda. A serbuk roti suka mendapat minat orang ramai kerana menjadikan dirinya kelihatan lebih baik.
  • Memerlukan pengesahan dari orang lain. Pelaku serbuk roti tidak merasa selesa atau yakin kecuali apabila mendapat jaminan berterusan dari orang lain bahawa dia layak.
  • Mempunyai narsisme. Selalunya, individu yang mempunyai tingkah laku serbuk roti ia mempunyai keperibadian yang dicirikan oleh narsisme. Penyalahgunaan biasanya tidak merasa bersalah kerana memanipulasi dan mempermainkan emosi orang lain.

Cara menangani pelaku serbuk roti?

Dalam satu kajian, serbuk roti temu janji menunjukkan bahawa ia sering menyumbang kepada perasaan kesepian dan tidak berdaya. Oleh kerana itu, terdapat beberapa cara untuk menangani orang dengan tingkah laku serbuk roti, seperti yang berikut:

Jemput bertemu

Jemput pelakunya serbuk roti untuk bertemu dapat mencapai dua tujuan. Pertama, pertemuan itu akan membuat anda sedar dan kedua memberi peluang kepada pelaku untuk berkongsi masalah peribadi yang mendasari tingkah lakunya.

Mulakan perbualan mengenai tujuan hubungan

Sebilangan orang menginginkan perkara yang berbeza dari hubungan. Mungkin pelakunya serbuk roti bermaksud menjalin hubungan ketika pertama kali bertemu tetapi banyak perkara membuatnya tidak yakin.

Oleh itu, tidak ada salahnya memulakan perbualan mengenai tujuan hubungan.

Meningkatkan harga diri

Sekiranya dua kaedah pertama tidak berjaya menghidupkan pelakunya serbuk roti, anda seharusnya dapat mula meningkatkan keyakinan diri. Penyelesaian utama adalah memperbaiki diri.

Tingkatkan keyakinan diri anda dengan melakukan aktiviti yang anda mahir dan memperlakukan diri anda dengan baik. Jangan sekali-kali bertolak ansur dengan perlakuan buruk kerana anda layak mendapat seseorang yang bersedia memberi anda perhatian yang sama.

Baca juga: Pendaki Sosial Termasuk Gangguan Mental? Ayuh, lihat penjelasannya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!