Kesihatan

Mencabut Rambut Hidung Dengan Tidak Bisa Boleh Berbahaya, Apa Risiko?

Rambut hidung adalah bahagian semula jadi dan normal tubuh manusia. Namun, sebilangan orang berpendapat bahawa rambut hidung yang sering keluar dan kelihatan sangat memalukan. Pembuangan rambut hidung sering digunakan sebagai penyelesaian.

Sebenarnya, jika dilakukan dengan menarik rambut hidung secara sembarangan sebenarnya boleh menjadi berisiko, anda tahu. Inilah ulasan penuh!

Fungsi rambut hidung

Rambut hidung adalah bahagian penting dalam sistem pertahanan badan, yang membantu mengelakkan habuk, alergen, dan zarah kecil lain memasuki lubang hidung.

Rambut hidung berfungsi sebagai tapis untuk sistem pernafasan, menahan atau membuang serpihan asing sebelum memasuki hidung, yang boleh berakhir di paru-paru. Rambut hidung juga membantu menjaga udara lembap dengan memasuki saluran hidung.

Baca juga: Kuku Kuku Tumbuh ke Dalam dan Sakit? Hati-hati dengan Kuku Kaki yang Tertanam!

Adakah pembuangan rambut hidung dibenarkan?

Secara amnya, penyingkiran rambut hidung tidak digalakkan, kerana boleh menyebabkan kesan merosakkan di dalam lubang hidung, dengan beberapa kesan berikut:

Rambut tumbuh

Rambut yang tumbuh adalah komplikasi penyingkiran rambut yang biasa (penyingkiran rambut), dan ia berlaku apabila rambut yang dikeluarkan tumbuh kembali ke kulit dan tidak keluar dari folikel.

Rambut yang tumbuh sering terjadi di kawasan di mana rambut sering dikeluarkan, seperti di muka, ketiak, dan kawasan kemaluan.

Gejala umum bulu hidung yang tumbuh ke dalam termasuk pembentukan lebam, seperti jerawat, kulit sensitif, kerengsaan, sakit, dan gatal-gatal. Rambut yang tumbuh biasanya sembuh dengan sendirinya, tetapi jika menjadi masalah kronik, anda perlu berjumpa doktor.

Vestibulitis hidung

Vestibulitis hidung adalah jangkitan pada saluran hidung, di mana rongga hidung adalah bahagian hidung yang menonjol dari wajah. Vestibulitis hidung paling kerap timbul akibat jangkitan, apabila bakteria Staphylococcus memasuki sakit pada hidung anda.

Sejumlah kecederaan ringan boleh menyebabkan jangkitan jenis ini. Beberapa penyebab biasa termasuk mencabut bulu hidung, menusuk hidung atau meniup hidung secara berlebihan.

Gejala yang paling biasa termasuk kemerahan di dalam dan di luar lubang hidung, benjolan seperti jerawat di pangkal rambut hidung, kerak di sekitar lubang hidung kerana penumpukan bakteria, sakit di hidung, dan benjolan atau bisul di hidung.

Furunculosis hidung

Furunculosis hidung adalah jangkitan mendalam pada folikel rambut di hidung, dan ini biasa terjadi pada orang yang mengalami kekurangan imun. Furunculosis hidung biasanya menyebabkan rasa sakit, bengkak, kemerahan, dan kepekaan.

Dalam kes yang jarang berlaku, furunculosis hidung juga boleh menyebabkan komplikasi serius jika jangkitan merebak ke saluran darah yang menuju ke otak.

Komplikasi termasuk trombosis sinus Cavernous (gumpalan darah di bahagian otak di belakang mata), Cellulitis (jangkitan bakteria yang mempengaruhi kulit dan tisu yang mendasari), dan meningitis bakteria akut (keradangan tisu yang meliputi otak dan saraf tunjang).

Peningkatan risiko terkena asma akibat alahan

Rambut hidung membantu menyekat habuk dan alergen dari melewati rongga hidung, dan mengeluarkan rambut yang terlalu banyak dapat membolehkan lebih banyak zarah melalui hidung dan masuk ke paru-paru, dan bagi sesetengah orang, ini dapat meningkatkan risiko terkena asma.

Apakah kaedah paling selamat untuk menghilangkan rambut hidung?

Selain mencabut rambut hidung yang tidak digalakkan, berikut adalah cara yang dianggap selamat sekiranya anda perlu mencabut bulu hidung:

Menggunakan perapi rambut hidung

Alat pemotong hidung boleh dibuat secara manual atau elektrik, dan alat ini biasanya dirancang agar sesuai dengan lubang hidung, menjadikannya selamat digunakan tanpa merosakkan tisu sensitif di dalamnya.

Pemangkas hidung manual adalah gunting kecil dengan hujung yang tumpul atau bulat, sementara perapi elektrik adalah alat genggam dengan pisau pemotong kecil yang berputar pada satu hujungnya.

Kelemahan pemangkas seperti ini ialah rambut akan tumbuh semula, dan apabila ini berlaku, anda harus memotongnya semula.

Pembuangan rambut laser

Pembuangan rambut laser adalah pilihan lain yang selamat untuk penyingkiran rambut hidung, walaupun ia adalah pilihan yang agak mahal.

Pembuangan rambut laser Ia berfungsi dengan memanaskan dan memusnahkan folikel rambut di akar rambut. Tidak seperti pemangkasan, penyingkiran rambut laser menawarkan penyelesaian yang lebih kekal untuk rambut hidung yang bermasalah.

Walau bagaimanapun, anda biasanya memerlukan sekurang-kurangnya 6 sesi agar rambut berhenti tumbuh kembali, dan pastikan anda mendapatkan pakar dermatologi atau pakar bedah kosmetik yang dipercayai untuk melakukannya. penyingkiran rambut laser, ya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.