Kesihatan

Untuk Tetap Sihat, Lihat Petua Merawat Orang Yang Sakit Secara kronik semasa wabak penyakit

Semasa wabak COVID-19, merawat orang yang sakit kronik memang menjadi cabaran. Sama ada orang itu adalah ahli keluarga kita atau pesakit yang sakit kronik. Terdapat beberapa petua rawatan yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan anda dan pesakit anda. Ada apa-apa?

Baca juga: 7 Petua Mudah untuk Melindungi Ibu Bapa dari Virus Corona

Bagaimana cara merawat orang yang sakit kronik semasa wabak?

Pesakit dengan kesakitan kronik memerlukan rawatan tambahan, bukan hanya itu, mereka juga memerlukan sokongan moral. Pada masa pandemi COVID-19 ini, rawatan bagi pesakit dengan kesakitan kronik mesti sangat berhati-hati dan mesti melaksanakan beberapa protokol tambahan.

Ini bertujuan agar kesihatan kita sentiasa terjaga dan mengelakkan penyebaran virus korona.

Melaporkan dari pelbagai sumber, berikut adalah petua untuk merawat orang yang sakit kronik semasa wabak.

1. Ikuti panduan untuk mencegah penyebaran virus korona

Sebagai seseorang yang menjaga pesakit yang sakit kronik, perkara pertama yang harus selalu diperhatikan adalah mengikuti panduan yang telah diberikan untuk mencegah penyebaran virus korona.

Contohnya, selalu gunakan topeng dan peralatan pelindung diri (PPE) lain, terutamanya ketika merawat seseorang yang berada di hospital.

Bukan itu sahaja, anda harus selalu mencuci tangan dengan teknik yang betul, ini adalah pilihan terbaik untuk mencegah virus korona.

Contohnya, selalu basuh tangan anda sebelum dan selepas makan, selepas menggunakan tandas, batuk, atau bersin, dan sebelum atau selepas merawat pesakit.

pembersih tangan Ini juga dapat menjadi pilihan, terutama ketika Anda berada di tempat umum dan tidak memiliki akses ke tandas. Pilih yang mengandungi sekurang-kurangnya 60 peratus alkohol.

2. Sentiasa memberi sokongan

Orang yang sakit kronik memerlukan sokongan moral, terutama dari keluarga mereka. Setiap hospital tentu saja akan melaksanakan dasar untuk mencegah lawatan yang tidak perlu.

Sekiranya anda adalah ahli keluarga pesakit, anda boleh memberi sokongan kepada mereka melalui telefon atau video. Juga, pastikan anda selalu bertanya kepada penyedia perkhidmatan kesihatan anda mengenai kemajuan anggota keluarga anda.

Sokongan moral kepada pesakit mesti selalu diberikan oleh pekerja kesihatan. Ini boleh membuatkan pesakit ingin pulih.

3. Selalu dapatkan maklumat mengenai maklumat COVID-19, tetapi jangan keterlaluan

Sebagai seseorang yang menjaga pesakit yang sakit kronik, lebih baik selalu mengikuti perkembangan COVID-19 di kawasan anda, tetapi jangan keterlaluan dan pastikan maklumat yang anda perolehi berasal dari sumber yang sah.

Serangkaian kisah berita yang berfokus pada pandemi dapat meletihkan mental dan emosi, jadi lebih baik menyerap maklumat yang mencukupi.

4. Rehat jika penat

Semasa pandemi ini, merawat pesakit yang sakit tentu lebih melelahkan daripada sebelum wabak ini. Risiko burnout boleh meningkat ketika kita mengalami tekanan.

Terdapat beberapa ciri keletihan semasa pandemi ini yang harus anda perhatikan, seperti:

  • Rasa putus asa
  • Risau
  • Gangguan tidur
  • Kesukaran menjalankan tugas

Dalam pelbagai jangka masa merawat pesakit boleh menyebabkan keletihan fizikal, mental, dan emosi. Merawat pesakit adalah sangat penting, tetapi jika anda merasa letih anda harus berehat dan jangan terlalu banyak bekerja.

5. Cari peluang untuk berehat

Merawat pesakit adalah kewajipan utama dan sangat melelahkan. Untuk mengatasi keletihan, anda boleh menggunakan masa lapang untuk melakukan perkara yang anda sukai, seperti mendengar muzik kegemaran anda, membaca, atau melakukan hobi lain.

Berikut adalah beberapa pilihan yang boleh anda buat:

  • Cuba bermeditasi untuk menenangkan fikiran
  • Sentiasa berdoa
  • Luangkan masa di luar, selalu mengikuti protokol kesihatan

Baca Juga: Awas! Syampu yang kerap berubah membawa masalah pada rambut

6. Jaga diri anda

Menjaga kesihatan pesakit adalah penting, tetapi jangan lupa untuk selalu menjaga kesihatan diri. Kesejahteraan pesakit bergantung pada kemampuan jururawat untuk menjaga kesihatan diri.

Apa pun cabaran semasa wabak COVID-19 ini, kesihatan diri tidak boleh dilupakan. Untuk menjaga kesihatan, anda boleh melakukan:

  • Makan makanan yang sihat dan seimbang
  • Pertahankan rutin tidur yang kerap
  • Cari peluang senaman seboleh-bolehnya

Diet yang sihat digabungkan dengan senaman dan tidur yang baik membantu mengekalkan sistem imun. Sistem kekebalan tubuh sangat penting untuk selalu dikekalkan untuk melawan semua jenis virus.

Merawat orang yang sakit kronik semasa wabak ini memang menjadi cabaran. Untuk selalu mengelakkan penyebaran COVID-19, selalu ikuti protokol kesihatan yang telah diberikan. Dan jangan lupa untuk selalu menjaga kebersihan dan kesihatan semasa wabak ini.

Pantau perkembangan situasi pandemik di Indonesia melalui laman web resmi Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!