Kesihatan

4 Punca Kulit Muka Tipis, Pendedahan Matahari Terhadap Gaya Hidup

Setiap wanita menginginkan kulit wajah yang sihat. Namun, ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan kulit wajah nipis, salah satunya adalah gaya hidup yang tidak sihat. Jadi, adakah kulit nipis berbahaya? Bagaimana mengatasinya?

Baca juga: Petua Memilih Pelembap yang Betul untuk Kombinasi Kulit

Kenali keadaan kulit wajah yang nipis

Pada dasarnya, kulit secara semula jadi lebih nipis di beberapa bahagian badan, seperti kulit di kelopak mata atau kulit di tumit. Anda perlu tahu bahawa kulit terdiri daripada tiga lapisan, iaitu hypodermis, dermis, dan epidermis.

Hipodermis adalah lapisan kulit paling dalam, ia terdiri daripada tisu, lemak, dan kelenjar peluh. Dermis adalah lapisan kedua kulit, ia mengandungi saraf dan bekalan darah. Sementara itu, epidermis adalah lapisan paling luar kulit, yang merupakan penghalang.

Kulit nipis boleh bermakna bahawa epidermis tidak setebal yang sepatutnya. Kulit nipis itu sendiri dicirikan oleh kulit yang kelihatan lebih telus, contohnya saluran darah, tulang, atau tendon yang kelihatan lebih jelas.

Bukan hanya itu, kulit nipis juga biasanya mudah lebam, cedera, atau rapuh. Lemak yang dikurangkan dari hipodermis juga dapat menjadikan kulit kelihatan lebih kurus.

Apa yang menyebabkan kulit muka nipis?

Sila ambil perhatian bahawa kulit nipis boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Baiklah, agar anda lebih memahaminya, berikut adalah penyebab kulit wajah nipis yang penting untuk diketahui.

1. Penuaan

Peningkatan usia adalah penyebab biasa kulit muka nipis. Seiring bertambahnya usia, penghasilan kolagen dalam badan menurun.

Kolagen itu sendiri adalah bahan bangunan kulit yang membantu mencegah keriput, kulit kendur, dan kehilangan kelembapan pada kulit.

Oleh kerana dermis menghasilkan lebih sedikit kolagen, kemampuan kulit untuk memperbaiki dirinya juga dapat berkurang, sehingga kulit wajah menjadi tipis.

Baca juga: Rakam! Ini adalah 8 penyebab wajah kelihatan tua dengan cepat

2. Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan

Punca kulit nipis lain adalah pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.

Perlu diingat bahawa kebanyakan keadaan kulit tertentu yang mempengaruhi dermis, seperti kulit berkerut, kendur, penampilan bintik-bintik gelap, dan kulit menipis, berkaitan dengan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.

Sebaliknya, pendedahan berlebihan terhadap sinar ultraviolet A atau UVA dan UVB juga boleh merosakkan sel kulit.

3. Ubat-ubatan tertentu

Kulit nipis juga boleh disebabkan oleh ubat-ubatan tertentu, seperti krim steroid. Krim steroid boleh menjadikan sel-sel di epidermis menjadi lebih kecil. Bukan hanya itu, ia juga boleh mempengaruhi tisu yang menghubungkan sel kulit.

Sebaliknya, kortikosteroid topikal atau oral lain juga boleh menyumbang kepada kulit nipis.

4. Gaya Hidup

Gaya hidup yang tidak sihat dapat mempercepat penuaan kulit dan menyebabkan penipisan kulit dari masa ke masa.

Merokok, kurang bersenam, kekurangan pengambilan buah dan sayur, dan terlalu banyak makanan yang tinggi gula dan karbohidrat halus adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan kulit wajah nipis.

Adakah kulit wajah nipis berbahaya?

Kulit nipis adalah keadaan biasa yang berlaku seiring bertambahnya usia. Biasanya, kulit nipis paling kelihatan di wajah, lengan, atau tangan.

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, kulit nipis tidak menyebabkan masalah perubatan, tetapi kulit mudah lebam. Oleh itu, penting untuk merawat kulit yang nipis.

Cara mengatasi kulit wajah yang nipis

Mengelakkan sentuhan dengan bahan kimia yang keras adalah salah satu cara untuk melindungi daripada kerosakan kulit. Sebaliknya, penggunaan krim yang mengandungi vitamin A, lebih dikenali sebagai retinol atau retinoid juga dapat membantu mencegah penipisan kulit lebih lanjut.

Menurut penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2018, dalam beberapa kes retinol dapat membantu menormalkan tahap ketebalan kulit. Walau bagaimanapun, retinol harus digunakan dengan berhati-hati.

Bukan hanya itu, penting juga bagi anda untuk menjaga kelembapan kulit, misalnya dengan menggunakan pelembap atau pengambilan cecair yang mencukupi di dalam badan. Ini dapat membantu kulit kekal terhidrat.

Untuk mengelakkan penipisan kulit lebih lanjut, anda juga perlu menjaga kulit yang sihat, misalnya dengan memakan makanan berkhasiat. Sebaliknya, perbanyakkan pengambilan buah, sayur-sayuran, biji-bijian, atau protein.

Vitamin E yang juga terdapat dalam beberapa makanan, seperti badam dan alpukat juga dapat membantu menjaga kulit yang sihat, sehingga kulit dapat tetap kenyal.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai kulit wajah yang nipis. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!