Kesihatan

Waspadalah terhadap Gangguan Menstruasi Gejala Sindrom Asherman yang Boleh Menyulitkan Kehamilan

Sebilangan wanita mungkin sering mengalami gangguan dalam kitaran haid. Keadaan ini tidak boleh diabaikan, kerana dapat menunjukkan adanya penyakit tertentu seperti sindrom Asherman. Sindrom ini boleh mempengaruhi kesihatan rahim dan mempengaruhi kemungkinan kehamilan.

Jadi, apa sebenarnya sindrom Asherman? Apakah simptomnya? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Apakah sindrom Asherman?

Sindrom Asherman adalah keadaan apabila terdapat tisu parut atau lekatan pada rahim. Tisu ini menjadikan dinding organ rahim melekat untuk mengurangkan ukuran rahim itu sendiri. Kesannya, wanita dengan keadaan ini akan sukar hamil.

Dipetik dari Klinik Cleveland, Sindrom ini, juga dikenali sebagai intrauterine synechiae atau uterine synechiae, adalah keadaan yang sangat jarang berlaku.

Punca sindrom Asherman

mengikut Persatuan Asherman Antarabangsa, 90 peratus kes sindrom Asherman berlaku pada wanita yang telah menjalani dilatasi rahim dan pembedahan kuretase. Lekat atau tisu parut juga dapat muncul setelah prosedur pembedahan pelvis, seperti pembedahan caesar atau penyingkiran polip dan fibroid.

Bukan hanya itu, masih ada beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko wanita mengalami sindrom, seperti jangkitan pada organ pembiakan dan kesan terapi radiasi.

Gejala sindrom Asherman

Sebilangan besar wanita dengan sindrom Asherman mengalami gangguan kitaran haid, termasuk kesakitan yang teruk semasa haid. Sebilangan penghidap juga kadang-kadang mengalami kitaran haid yang tidak teratur atau bahkan tidak ada haid sama sekali.

Pelbagai masalah haid disebabkan oleh penyumbatan pada rahim, sehingga darah haid tidak dapat keluar dengan lancar.

Walaupun, gangguan haid juga boleh disebabkan oleh keadaan lain, seperti kegemukan, penurunan berat badan secara tiba-tiba, senaman berlebihan, kesan sampingan pil kontraseptif, hingga sindrom ovarium polikistik (PCOS). Pemeriksaan perubatan dapat membantu anda mengetahui apa sebenarnya penyebabnya.

Baca juga: Mari kita ketahui ciri-ciri kehamilan kosong berikut, gejalanya seperti kehamilan biasa!

Sindrom Asherman dan kehamilan

Petikan dari garis kesihatan, dalam beberapa kes, wanita dengan sindrom Asherman akan sukar hamil. Walaupun anda hamil, rahim cenderung mengalami keguguran berulang.

Wanita dengan sindrom Asherman masih mempunyai peluang kecil untuk hamil. Walau bagaimanapun, kehamilan sangat berisiko untuk mengalami beberapa perkara, mulai dari gangguan perkembangan janin hingga kelahiran mati.

Sindrom Asherman juga dapat meningkatkan risiko sejumlah gangguan kehamilan yang lain, seperti:

  • Pendarahan berlebihan
  • Plasenta previa, iaitu keadaan ketika plasenta atau plasenta berada di bahagian bawah rahim dan meliputi saluran kelahiran
  • Plasenta increta, yang merupakan keadaan ketika plasenta melekat atau menanam lebih dalam ke dinding rahim ke otot rahim

Pemeriksaan dan pengendalian

Sebelum menentukan diagnosis, doktor terlebih dahulu melakukan pemeriksaan, beberapa di antaranya adalah:

  • Ultrasound: Digunakan untuk melihat ketebalan lapisan rahim dan folikel
  • Histeroskopi: Serviks akan dilatasi terlebih dahulu, kemudian doktor akan memasukkan histeroskop (alat kecil seperti teleskop) untuk melihat bahagian dalam rahim untuk tisu parut
  • Hysterosalpingogram (HSG): Pewarna khas disuntik ke dalam rahim untuk memudahkan doktor mengenal pasti masalah di rongga rahim, sama ada terdapat pertumbuhan atau penyumbatan pada tiub fallopi

Sindrom Asherman boleh dirawat dengan prosedur pembedahan histeroskopi. Instrumen pembedahan kecil dilekatkan pada hujung histeroskop untuk menghilangkan lekatan atau tisu parut. Prosedur ini selalu dilakukan di bawah anestesia umum.

Setelah selesai, anda akan diberi antibiotik untuk mencegah jangkitan. Tablet Estrogen juga boleh diresepkan untuk menguatkan lapisan rahim. Prosedur pembedahan yang sama akan dilakukan beberapa hari kemudian untuk memastikan operasi pertama berjaya.

Lekat atau tisu parut masih boleh muncul semula selepas rawatan. Oleh itu, doktor anda mungkin mencadangkan menunggu setahun sebelum anda ingin hamil.

Bolehkah ia dicegah?

Petikan dari Perubatan Penn, Sebilangan besar kes sindrom Asherman tidak dapat diramalkan atau dapat dicegah. Apa yang boleh dilakukan adalah meminimumkan risiko penyakit langka ini.

Seboleh-bolehnya elakkan dilatasi atau prosedur kuretase apabila terdapat masalah dengan rahim. Sekiranya anda mesti melakukannya, ultrasound boleh dijadikan panduan untuk mengurangkan risiko kerosakan rahim.

Itulah tinjauan sindrom Asherman dan kesannya terhadap kemungkinan kehamilan. Sekiranya anda sering mengalami gangguan dalam kitaran haid anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!