Kesihatan

Sering mengalami masalah tidur? Cubalah 5 pil tidur semula jadi ini

Sekiranya anda sering mengalami insomnia atau sukar tidur, terdapat beberapa rawatan perubatan semula jadi yang boleh anda gunakan. Pil tidur semula jadi dapat meningkatkan kelonggaran, melegakan kegelisahan, dan membantu seseorang tidur dengan cepat.

Pil tidur secara semula jadi dianggap lebih selamat daripada ubat bebas dan ubat preskripsi. Ini kerana ubat semula jadi cenderung mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit. Berikut adalah beberapa jenis pil tidur semula jadi yang boleh anda cuba.

1. Makanan Tambahan Melatonin

Melatonin adalah hormon yang dihasilkan di kelenjar pineal di tengah otak. Hormon ini mengatur irama sirkadian tubuh, alias irama harian seperti kitaran tidur dan bangun.

Satu kajian mendapati bahawa pengambilan suplemen melatonin dapat membantu kualiti tidur. Menggeser pekerja yang mengambil 3 miligram melatonin tertidur lebih cepat.

Selain itu, makanan tambahan melatonin juga sering digunakan untuk mengatasi masalah jet lag ketika melakukan perjalanan ke peringkat antarabangsa. Dos melatonin untuk pil tidur semula jadi adalah 0.1 hingga 0.3 miligram sebelum tidur.

Sekiranya masalah tidur anda berterusan setelah dua minggu minum pil tidur dengan makanan tambahan melatonin, anda harus berjumpa doktor.

Baca Juga: Kesukaran Tidur pada Waktu Malam, Adakah Saya Tertekan?

2. Chamomile untuk pil tidur semula jadi

Chamomile adalah tanaman bunga yang sering digunakan sebagai ramuan herba. Ramuan herba chamomile mempunyai kesan menenangkan dan menenangkan yang membuat anda mengantuk.

Satu kajian mengatakan bahawa teh chamomile bermanfaat dalam meningkatkan kualiti tidur pada wanita selepas bersalin dan juga mengurangkan gejala kemurungan.

Walaupun tidak ada dos biasa untuk chamomile, anda boleh menggunakannya sebagai alat bantu tidur semula jadi dengan beberapa cara:

  • Gunakan bunga chamomile kering untuk membuat teh
  • Beli beg teh siap makan yang dijual di kedai runcit tempatan
  • Tarik nafas atau sapukan minyak pati chamomile yang dicairkan ke kulit
  • Ambil dalam bentuk tablet atau kapsul

Tetapi jika anda mempunyai alergi terhadap tanaman ini, anda harus mencari alternatif tidur semula jadi yang lain.

Baca Juga: Cinta Kopi? Inilah dia, had selamat sehingga anda tidak menghadapi masalah tidur

3. Valerian

Sama seperti chamomile, valerian juga merupakan tanaman bunga yang sering digunakan sebagai ramuan herba semula jadi. Tetapi di tanaman valerian, apa yang digunakan adalah akarnya.

Berdasarkan penyelidikan pada tahun 2011, valerian dapat membantu merawat insomnia dan meningkatkan kualiti tidur pada wanita pascamenopause.

Tetapi menurut Pangkalan Data Komprehensif Ubat Asli, tidak ada bukti yang cukup bahawa valerian berkesan dalam merawat insomnia. Beberapa penemuan terhad menunjukkan bahawa valerian dapat mengurangkan waktu tidur dan dapat meningkatkan kualiti tidur.

Anda boleh mengambil valerian sebagai alat bantu tidur semula jadi dengan beberapa cara:

  • Sekiranya anda mengambilnya dalam bentuk teh, anda boleh minum 1/4 hingga 1 sudu teh, hingga tiga kali sehari.
  • Sekiranya anda lebih suka mengambilnya dalam bentuk kapsul, anda mesti mengikut dos yang disyorkan pada label pembungkusan.

Setelah tidur anda bertambah baik, anda harus terus menggunakan valerian selama dua hingga enam minggu. Apabila anda ingin menghentikan penggunaannya, anda harus mengurangkan dos dengan perlahan.

Baca Juga: Adakah Anda Mengalami Masalah Tidur? Cubalah 10 Cara Ini

4. Lavender untuk pil tidur semula jadi

Lavender adalah tumbuhan wangi yang digunakan untuk membuat ubat, minyak wangi, dan minyak. Aroma lavender yang menenangkan dapat membantu mendorong tidur.

Satu kajian pada tahun 2015 mendapati lavender berkesan dalam meningkatkan kualiti tidur pada wanita selepas bersalin. Peserta kajian diminta untuk menyedut aroma lavender sebelum tidur selama lapan minggu.

Minyak aroma atau minyak pati pada masa kini sangat mudah didapati walaupun di kedai dalam talian. Apabila anda ingin menggunakannya sebagai alat bantu tidur semula jadi, selalu cairkan minyak pati lavender dengan air atau minyak zaitun.

Anda boleh menggunakan lavender sebagai ubat tidur semula jadi dengan cara berikut:

  • Tambahkan beberapa tetes minyak pati lavender ke peresap di dekat tempat tidur
  • Gosokkan minyak pati yang dicairkan ke dahi dan di sekitar hidung (sebelumnya anda harus melakukan ujian tampalan sebelum menggunakan minyak pati yang dicairkan ke kulit)
  • Letakkan beberapa tetes minyak pati di bantal
  • Gunakan lavender kering untuk membuat teh atau beg wangi

Baca Juga: 8 Cara Mudah Mengatasi Kekurangan Tidur, Lihat Petua Berikut!

5. Makanan tambahan 5-hydroxytryptophan (5-HTP)

Selain melatonin, ada juga makanan tambahan lain yang boleh anda gunakan sebagai pil tidur semula jadi, iaitu 5-hydroxytryptophan atau 5-HTP. 5-HTP adalah turunan dari triptofan, yang merupakan asid amino. Kandungan ini digunakan untuk meningkatkan kadar serotonin.

5-hydroxytryptophan juga merupakan prekursor melatonin yang mengatur kitaran tidur. Beberapa penemuan menunjukkan bahawa 5-HTP dapat menghilangkan gejala kemurungan dan kegelisahan, tetapi tidak ada bukti yang cukup untuk menyokong penggunaannya untuk insomnia.

Tetapi kajian 2016 mencadangkan 5-HTP dapat meningkatkan tidur ketika diambil dengan suplemen lain yang disebut asam gamma-aminobutyric. Gabungan ini dianggap dapat meningkatkan jangka waktu tidur.

5-HTP boleh didapati dalam bentuk kapsul. Dos yang disyorkan adalah 150 hingga 400 miligram sehari, walaupun label produk biasanya mengatakan dos yang berbeza. Jangan mengambil 5-HTP selama lebih dari enam minggu!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.