Kesihatan

Bukan Hanya Memasak Perasa, Kayu Manis Ini Manfaat untuk Diabetes

Kayu manis sering digunakan sebagai rempah memasak untuk menambahkan rasa pada hidangan. Tetapi di sebalik itu, kayu manis juga mempunyai banyak faedah. Sebenarnya, rempah yang satu ini diramal bermanfaat bagi pesakit diabetes. Jadi, adakah ia benar?

Diabetes adalah keadaan yang dicirikan oleh kadar gula darah tinggi. Sekiranya tidak dikawal dengan betul, diabetes boleh menyebabkan komplikasi seperti penyakit jantung, penyakit buah pinggang, atau kerosakan saraf.

Pada dasarnya, terdapat beberapa rawatan untuk diabetes, termasuk suntikan insulin atau ubat-ubatan tertentu. Selain rawatan perubatan, orang juga berminat dengan ubat semula jadi untuk diabetes, salah satunya menggunakan kayu manis.

Baca juga: Ayuh, Ketahui Manfaat Kayu Manis untuk Masalah Kesihatan Anda!

Kayu manis untuk pesakit kencing manis

Kayu manis adalah rempah aromatik yang berasal dari kulit pokok beberapa spesies Cinnamomum. Kayu manis sendiri mempunyai dua jenis, iaitu ceylon dan cassia.

Kayu manis mempunyai manfaat kesihatan, termasuk kemampuannya menurunkan kadar gula dalam darah dan membantu menguruskan gejala diabetes.

Hasil dari kajian yang diterbitkan dalam jurnal Penjagaan Diabetes pada tahun 2003 menunjukkan bahawa kayu manis cassia dapat membantu menurunkan kadar glukosa dan kolesterol darah pada orang dengan diabetes jenis 2.

Kajian lain yang dilaporkan pada bulan Julai 2000 di Majalah Penyelidikan Pertanian mendapati bahawa pengambilan hanya 1 gram kayu manis setiap hari dapat meningkatkan kepekaan insulin serta menguruskan diabetes jenis 2.

Penyelidikan lain

Bukan hanya itu, manfaat kayu manis juga telah terbukti dalam kajian lain yang telah dijalankan.

Analisis yang diterbitkan pada tahun 2007 di The American Journal of Clinical Nutrition menunjukkan bahawa 6 gram kayu manis dapat mengurangkan hiperglikemia pasca makan (kadar gula darah tinggi) dengan ketara tanpa mempengaruhi rasa kenyang.

Dalam analisis lain pada tahun 2011 di Jurnal Makanan Ubat juga menunjukkan potensi kayu manis untuk menurunkan gula darah. Dalam analisis ini, para penyelidik membandingkan hasil 8 kajian sebelumnya dan mendapati purata penurunan kadar gula dalam darah 3-5 peratus.

Ketahui kelebihan kayu manis dengan lebih mendalam

Beberapa kajian menunjukkan manfaat kayu manis untuk pesakit kencing manis. Nah, inilah faedah lain dari kayu manis yang perlu anda ketahui.

1. Dapat membantu mengurangkan komplikasi diabetes

Salah satu komplikasi diabetes adalah penyakit jantung. Kayu manis dapat membantu mengurangkan komplikasi ini dengan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Tinjauan terhadap penghidap diabetes jenis 2 mendapati bahawa pengambilan kayu manis dikaitkan dengan penurunan 9.4 mg / dL dalam kolesterol LDL rata-rata dan penurunan trigliserida sebanyak 29.6 mg / dL.

2. Membantu menurunkan glukosa darah selepas makan

Bergantung pada bahagian makanan dan berapa banyak karbohidrat yang dikandungnya, kadar gula dalam darah dapat meningkat setelah makan.

Anda perlu tahu, peningkatan gula dalam darah boleh menyebabkan kerosakan pada sel-sel dalam badan kerana peningkatan tekanan oksidatif dan keradangan. Kayu manis boleh membantu mencegah lonjakan gula darah selepas makan.

3. Membantu meningkatkan kepekaan insulin

Pada orang yang menghidap diabetes, kadar gula darah tinggi dapat disebabkan oleh pankreas tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi atau sel-sel tidak bertindak balas dengan betul terhadap insulin.

Kayu manis dapat membantu menurunkan kadar gula darah dengan meningkatkan kepekaan insulin, jadi insulin dapat menjadi lebih efisien dalam memindahkan glukosa ke dalam sel.

Satu kajian yang dilakukan pada 7 lelaki mendapati bahawa kayu manis dapat meningkatkan kepekaan insulin sebaik sahaja dimakan, kesan ini dapat bertahan sekurang-kurangnya 12 jam.

Baca juga: 8 Jenis Makanan untuk Pesakit kencing manis yang mesti anda ketahui

Sebelum dimakan, perhatikan perkara ini

Kayu manis memang bermanfaat untuk pesakit kencing manis. Walau bagaimanapun, seseorang yang mempunyai penyakit hati perlu mengelakkan kayu manis, terutama dalam jumlah besar.

Seperti diketahui bahawa kayu manis terdiri daripada dua jenis, salah satunya adalah kasia. Cassia mengandungi bahan yang disebut coumarin. Sebilangan orang peka terhadap bahan ini, jika mereka memakannya dalam jumlah besar, ia boleh menghidap penyakit hati.

Perlu diingat bahawa, lebih baik jika sebelum memakan kayu manis, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu, ya. Ini berguna untuk mengelakkan kemungkinan kesan sampingan.

Ada soalan lain mengenai faedah kayu manis untuk diabetes? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Kesihatan Grab. Doktor yang dipercayai kami sedia membantu anda dengan perkhidmatan 24/7.