Kesihatan

Pengambilan Air Lemon Boleh Membuat Anda Langsing, Mitos atau Fakta?

Salah satu ramuan yang paling popular di air yang disiram adalah lemon. Ramai orang percaya bahawa meminum air lemon boleh menjadikan badan langsing. Namun, adakah ini benar atau mitos?

Baca juga: Pelbagai Manfaat Lemon: dari Kecantikan Kulit hingga Kesihatan Jantung!

Adakah benar minum air lemon boleh menjadikan badan langsing?

Beberapa kajian haiwan menunjukkan bahawa sebatian dalam lemon dapat membantu menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan mengenai kesan air lemon pada manusia dan berat badan diperlukan untuk mengesahkan keberkesanannya.

Anda perlu tahu, salah satu bahan yang terdapat dalam lemon adalah pektin, iaitu serat yang dapat memberikan rasa kenyang seperti serat yang terdapat dalam epal.

Sebilangan orang percaya bahawa jus lemon dapat membuat anda kenyang, yang seterusnya dapat membantu menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, jus lemon keseluruhan mengandungi kurang daripada 1 gram serat.

Sekiranya anda memerah lemon dan mencampurkannya dengan air untuk membuat minuman, serat akan tinggal sedikit.

Sebaliknya, tidak ada bukti kuat untuk menunjukkan bahawa air lemon mempunyai lebih banyak manfaat untuk menurunkan berat badan daripada air biasa.

Apa kata pakar?

Melancarkan dari halaman Kesihatan wanita, Alissa Rumsey, ahli diet berdaftar mengatakan bahawa campuran air suam dan lemon tidak menyebabkan penurunan berat badan yang sebenarnya.

Namun, jika minuman itu diminum untuk menggantikan minuman yang mempunyai kandungan kalori yang lebih tinggi seperti kopi susu dengan gula, ini boleh mengakibatkan kekurangan kalori, yang dapat membantu menurunkan berat badan.

Jason Ewoldt, R.D.N., L.D, pakar diet kesihatan di Program Hidup Sihat Klinik Mayo katakan bahawa lemon rendah kalori dapat membantu mengawal atau membatasi pengambilan kalori secara keseluruhan.

Air lemon tidak secara automatik menjadikan badan langsing. Untuk menurunkan berat badan, anda mesti mengamalkan diet yang sihat, menjalani gaya hidup sihat, dan menjadi lebih aktif.

Lemon untuk kembung

Dalam jangka masa pendek, pengambilan air lemon dapat mengurangkan kembung. Ini kerana ia bertindak sebagai diuretik semula jadi.

Walau bagaimanapun, jika perut kembung berlangsung lebih lama, lebih baik jika anda mengetahui apa yang menyebabkannya. Sebaliknya, kebiasaan berbuka yang boleh menyebabkan perut kembung juga penting.

Contohnya, makan terlalu cepat, minum minuman berkarbonat, terlalu banyak garam, makan makanan dengan gula tambahan, yang merupakan penyebab biasa.

Baca juga: Minuman Fizzy Boleh Meningkatkan Jangkitan Saluran Kencing, Betul atau Tidak?

Mitos lain mengenai air lemon yang perlu anda ketahui

Terdapat banyak tuntutan mengenai air lemon yang beredar di masyarakat. Namun, untuk melihat kebaikan air lemon, anda mesti mempunyai bukti saintifik untuk menyokongnya. Nah, berikut adalah beberapa mitos mengenai air lemon yang perlu anda ketahui.

Air lemon dapat menyahtoksin badan

Salah satu anggapan yang paling popular mengenai air lemon selain penurunan berat badan adalah bahawa ia menyahtoksin badan.

Air dapat membantu membuang sisa dari badan. Walaupun begitu, tidak ada bukti yang cukup untuk menunjukkan bahawa air lemon mempunyai sifat yang lebih baik daripada air biasa.

Air lemon dapat meningkatkan IQ

Mengonsumsi air, sama ada dengan penambahan lemon atau tidak, memang dapat meningkatkan fokus dan tumpuan, bukan meningkatkan kecerdasan.

Air lemon dapat melawan barah

Satu lagi tuntutan air lemon adalah bahawa ia dapat membantu mencegah barah. Ini berdasarkan teori bahawa sel barah tertentu tidak dapat berkembang dalam persekitaran alkali.

Lancarkan Berita Perubatan Today, Institut Penyelidikan Kanser Amerika menyatakan bahawa tuntutan ini tidak betul. Ini kerana makanan yang dimakan seseorang tidak mempengaruhi keasidan darah atau sel-sel badan.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai lemon untuk penurunan berat badan dan mitos lain. Pengambilan air lemon sememangnya dapat menyegarkan badan. Namun, yang terbaik adalah setelah minum air lemon, jangan lupa bilas mulut anda dengan air biasa, okey?

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!