Kesihatan

Isoprinosin

Isoprinosine adalah ubat antivirus yang mempunyai fungsi yang hampir sama dengan asiklovir. Ubat ini mempunyai beberapa nama lain yang lebih biasa digunakan, iaitu pranobex inosin atau metisoprinol.

Berikut ini adalah maklumat lebih lanjut mengenai apa itu isoprinosin, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa isoprinosin?

Isoprinosine adalah ubat antivirus yang digunakan untuk merawat jangkitan virus herpes simplex jenis 1 dan jenis II. Kadang-kadang ubat ini juga diberikan untuk rawatan ketuat kelamin.

Ia juga digunakan sebagai terapi tambahan dalam profilaksis pembedahan pembedahan laser podophyllin (karbon dioksida).

Isoprinosine (Inosine pranobex atau Methisoprinol) adalah gabungan dari inosin, asid asetamidobenzoik, dan dimetilaminoisopropanol.

Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet 500mg yang diambil secara oral dan boleh ditebus dengan preskripsi doktor.

Apakah fungsi dan faedah isoprinosin?

Isoprinosine berfungsi sebagai antivirus yang dianggap berfungsi dengan memperlambat pertumbuhan dan penyebaran virus di dalam badan.

Ubat ini juga dapat merangsang sistem imun dalam badan yang membantu meningkatkan kemampuan tubuh untuk melawan jangkitan.

Isoprinosine (Pranobex inosine atau methisoprinol) mempunyai manfaat untuk merawat beberapa gangguan kesihatan yang disebabkan oleh virus. Ubat ini mungkin tidak berkesan untuk jangkitan bakteria.

Dalam dunia perubatan, ubat ini digunakan untuk merawat jangkitan virus berikut:

1. Jangkitan virus herpes

Jangkitan virus herpes simplex sering tidak menyebabkan gejala atau luka pada awal virus yang menjangkiti badan.

Luka boleh tumbuh di mana sahaja, tetapi jangkitan biasanya muncul di sekitar mulut, alat kelamin, atau dubur, bergantung pada jenis virus.

Sebilangan besar luka muncul dalam 20 hari pertama setelah dijangkiti jangkitan dan boleh bertahan sekitar 7 hingga 10 hari.

Gejala herpes lain termasuk kesemutan, gatal, atau sakit, gejala seperti selesema, masalah kencing, jangkitan mata.

Apabila jangkitan berlaku, doktor anda mungkin lebih suka menggunakan asiklovir sebagai cadangan ubat lini pertama. Ini kerana beberapa kajian menyatakan bahawa asiklovir lebih berkesan daripada isoprinosin.

Namun, ketika pasien dinyatakan tahan, perawatan dapat dialihkan ke terapi isoprinosin. Selain itu, isoprinosin boleh menjadi rawatan alternatif jika pesakit dinyatakan tidak dapat bertoleransi dengan pemberian asiklovir.

2. Ketuat genital

Ketuat genital adalah gangguan kesihatan yang disebabkan oleh jangkitan Papillomavirus manusia.

Ketuat kemaluan muncul di permukaan kulit yang lembap, terutamanya bukaan dan rektum vagina pada wanita. Pada lelaki dan wanita, jangkitan ini boleh muncul di kawasan genital atau dubur.

Tanda-tanda jangkitan termasuk ketulan kecil, rata, berwarna daging, atau ketulan kecil seperti kembang kol. Ketuat genital tidak boleh menyebabkan gejala, atau menyebabkan gatal, terbakar, atau sakit.

Rawatan bergantung pada ukuran dan lokasi ketuat. Beberapa ubat yang digunakan untuk merawat ketuat kelamin adalah salap topikal. Walau bagaimanapun, kadang-kadang doktor akan menetapkan ubat oral sebagai kombinasi.

Isoprinosin oral dapat diberikan sebagai terapi kombinasi dengan ubat topikal tertentu yang khusus untuk merawat jangkitan virus.

Walaupun bukan cadangan lini pertama, isoprinosin terbukti dapat meningkatkan kesan terapi ubat utama. Oleh itu, rawatan yang diharapkan dapat lebih cepat dan tidak memerlukan masa yang lama daripada ubat topikal yang digunakan sendiri.

3. Jangkitan virus tertentu di otak

Beberapa kajian telah menguji keberkesanan isoprinosin dalam merawat jangkitan virus tertentu di otak, misalnya di Panencephalitis Subakut Sclerosing (SSPE).

SSPE adalah gangguan radang otak yang membawa maut kerana jangkitan virus campak dan kegigihannya dalam sistem saraf serebrum. Pakar perubatan mengenalinya sebagai sindrom Dawson.

Beberapa ujian klinikal mengesyorkan bahawa isoprinosin dapat memberikan kesan terapeutik yang bermanfaat pada pesakit dengan SSPE. Rawatan isoprinosin diberikan secara berterusan pada dos 70 mg per kilogram berat badan setiap hari.

Kajian jangka panjang telah menguji ubat ini sebagai rawatan tunggal pada pesakit SSPE. Sebilangan besar kajian menunjukkan bahawa ubat ini dapat meningkatkan kelangsungan hidup pesakit dan mengurangkan kekurangan neurologi.

Sehingga kini, masih belum ada ubat lini pertama untuk penyakit ini. SSPE hanya dapat dicegah dengan vaksinasi campak tepat pada masanya. Walau bagaimanapun, keberkesanan isoprinosin terhadap perkembangan penyakit dan kadar kelangsungan hidup pesakit telah dibuktikan dengan bukti yang mencukupi.

Rawatan gabungan isoprinosin dan interferon telah disokong oleh kebanyakan kajian untuk mencapai peningkatan klinikal dan kelangsungan hidup pesakit.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa rawatan selama kurang dari 2 bulan didapati kurang berkesan. Sebab inilah yang menyokong pemberian ubat harus diteruskan walaupun kesan terapi yang diharapkan telah dicapai.

4. Limfadenopati, HIV / AIDS

Satu kajian menunjukkan bahawa isoprinosin dapat memperbaiki beberapa gejala klinikal limfadenopati pada lelaki yang mengalami imunosupresi.

Kajian ini memberikan percubaan klinikal dengan rawatan yang diberikan selama 28 hari yang nampaknya memberi kesan klinikal positif.

Keberkesanan dan keselamatan isoprinosin pada pesakit yang dijangkiti HIV dan bukan AIDS didapati selamat, kerana tidak ada efek samping yang serius.

Di samping itu, ubat ini nampaknya dapat melambatkan perkembangan AIDS setelah diperhatikan dalam beberapa ujian klinikal. Kovacs et al. telah menyiasat mekanisme yang mana isoprinosin dapat mencegah radang paru-paru akibat Pneumocystis jiroveci pada pesakit HIV.

Pemberian ubat ini nampaknya dapat mengurangkan perkembangan HIV menjadi AIDS. Ubat ini berfungsi dengan menghalang metabolisme P. jiroveci, khususnya sintesis dihydropteroate oleh p-acetamidobenzoic acid.

Beberapa penyiasat juga mengesyorkan bahawa pemberian ubat ini dengan zidovudine boleh memberi kesan yang baik pada pesakit yang dijangkiti HIV.

5. Jangkitan koronavirus atau COVID-19

Ubat ini sedang diteliti dan telah menunjukkan beberapa tindak balas klinikal positif dalam merawat jangkitan koronavirus.

Kajian dari A.S. Perpustakaan Perubatan Nasional cuba mengkaji kombinasi isoprinosin dengan levamisole yang mempunyai anggapan dapat memberikan terapi klinikal yang mencukupi.

Walau bagaimanapun, tujuan rawatan kedua-dua ubat ini masih dalam fasa percubaan klinikal. Beberapa pendapat penyelidik masih memerlukan bukti yang lebih mencukupi sebelum dapat diberikan sebagai terapi pilihan pada pesakit COVID-19.

Jenama dan harga Isoprinosine

Isoprinosine telah diedarkan di bawah beberapa nama dagang atau jenama berlesen. Beberapa jenama isoprinosin, seperti:

 • Isoprinosine 500 mg. Penyediaan ubat itu dalam bentuk tablet isoprinosin yang dihasilkan oleh PT. Darya Varia. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 19,085 / tablet.
 • Sirap Isoprinosin 60ml. Penyediaan sirap mengandungi 250mg / 5ml metisoprinol dan 2% etanol yang dihasilkan oleh PT. Darya Varia. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 153.912 / sebotol.
 • Tablet Laprosin. Penyediaan tablet mengandungi methisoprinol yang dapat Anda dapatkan dengan harga Rp 12,746 / tablet.
 • Sirap Laprosin 60 ml. Penyediaan sirap mengandungi 250 mg methisoprinol yang anda dapat dengan harga Rp 102,310 / sebotol.

Bagaimana saya mengambil isoprinosin?

Ikuti arahan dan cara minum yang telah ditetapkan oleh doktor. Perhatikan dos yang diambil sebelum menggunakan ubat. Kadang kala doktor boleh mengubah dos mengikut jenis ubat dan tindak balas pesakit.

Jangan mengambil ubat dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil daripada dos yang disyorkan. Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda, ambil ubat anda sebaik sahaja anda mengambilnya pada waktu berikutnya.

Dianjurkan untuk mengambil ubat ini dengan makanan kerana ubat ini mungkin tidak berinteraksi dengan makanan apa pun. Ubat ini mungkin memberi kesan tidak selesa. Rujuk doktor terutamanya jika anda mengalami gangguan gastrousus.

Untuk penggunaan ubat jangka panjang atau berterusan, ada baiknya mengambilnya pada masa yang sama setiap hari. Ini untuk memudahkan anda mengingat dan mendapatkan kesan terapeutik maksimum.

Anda harus memeriksa kadar asid urik secara rutin kerana ubat ini dapat meningkatkan rembesan asid urik dalam darah.

Rawatan yang bertujuan untuk ketuat kelamin hanya diberikan sebagai terapi tambahan. Anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat ini jika anda ingin merawat ketuat kelamin.

Dos tablet pelepasan berterusan mesti diambil bersama air sekaligus. Jangan mengunyah, menghancurkan, atau larut dalam air kerana boleh menyebabkan kesan terapi ubat kurang daripada optimum.

Simpan ubat setelah digunakan jauh dari kelembapan, panas dan cahaya matahari. Pastikan penutup botol atau klip ubat ditutup rapat untuk mengelakkan pencemaran ubat dengan udara atau mikroorganisma.

Berapakah dos isoprinosin?

Dos dewasa

 • Dos biasa: 6-8 tablet 500mg sehari diberikan dalam dos terbahagi
 • Dos penyelenggaraan: 50mg per kilogram berat badan sehari.

Dos untuk penggunaan ubat yang dimaksudkan untuk penyakit tertentu adalah seperti berikut:

 • Simplex herpes mukosa. Dos boleh diberikan 1 gram secara lisan empat kali sehari dalam dos terbahagi. Tempoh rawatan selama 1-2 minggu
 • Ketuat kemaluan. Dos boleh diberikan 1 gram diambil tiga kali sehari dalam dos yang dibahagi. Tempoh rawatan selama 2-4 minggu
 • Panencefaltiis sclerosing subakut (SSPE). Boleh diberikan 50-100mg sekilogram berat badan setiap hari. Dos harus dibahagikan kepada beberapa dos dan diberikan setiap 4 jam.

Pengiraan dos berdasarkan berat badan diperlukan untuk pansifalitis sclerosing subakut (SSPE) dan berkisar antara 50 hingga 100mg per kg berat badan. Contoh: Sekiranya pesakit mempunyai berat 80 kg, maka dosnya harus dikira seperti berikut:

50mg x 80kg = 4000mg (4g) sehari. dos harus dibahagikan kepada beberapa dos dan diberikan setiap 4 jam (kira-kira 670mg untuk setiap 4 jam).

Dos anak

Dos biasa: 3-4 tablet sehari diberikan dalam dos terbahagi. Sekiranya ubat itu dalam bentuk sirap, dos 100 mg per kg berat badan setiap hari dapat diberikan.

Adakah isoprinosin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan semasa mengandung atau menyusu. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan lain boleh digunakan dengan selamat semasa mengandung atau menyusu memandangkan faedah yang diberikan ibu melebihi risiko kepada bayi yang belum lahir.

Sentiasa berjumpa doktor jika anda mengandung atau merancang kehamilan sebelum menggunakan ubat ini. Ubat ini tidak boleh digunakan pada kehamilan kerana kekurangan data yang mencukupi.

Rujuk doktor anda lebih lanjut kerana tidak ada maklumat mengenai keselamatan ubat ini semasa menyusu.

Apakah kesan sampingan isoprinosin yang mungkin?

Pengambilan kesan sampingan yang mungkin berlaku boleh mempengaruhi individu dengan cara yang berbeza. Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan biasa berikut:

 • Mual
 • Gag
 • Sakit perut
 • Cirit-birit
 • Sembelit
 • Sakit kepala
 • Pening
 • Keletihan
 • Insomnia
 • rasa gementar
 • Peningkatan pengeluaran air kencing
 • Peningkatan tahap asid urik dalam darah
 • Sakit sendi
 • Alahan
 • Reaksi kulit seperti gatal dan ruam.
 • Vertigo
 • Perubahan dalam ujian fungsi hati.

Kesan sampingan yang jarang berlaku tetapi mungkin selepas mengambil isoprinosin termasuk yang berikut:

 • Cirit-birit
 • Sembelit
 • Masalah tidur
 • Gementar
 • Mengantuk
 • Peningkatan jumlah air kencing (poliuria).

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai kemungkinan risiko lain yang berkaitan dengan ubat ini, sila baca maklumat yang diberikan semasa anda berjumpa doktor.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap isoprinosin, bahan aktif inosine acedoben dimepranol atau ubat lain yang serupa.

Ubat ini tidak boleh diberikan dan harus dielakkan pada pesakit yang menderita gout (kerosakan sendi akibat penumpukan asid urik).

Ubat ini dapat meningkatkan kadar asid urik di dalam badan sehingga perlu untuk mengawal kadar asam urat semasa menggunakan ubat ini. Ujian asid urik berkala diperlukan semasa anda menggunakan isoprinosin.

Isoprinosin harus dielakkan bersama dengan ubat-ubatan berikut:

 • Ubat yang digunakan untuk rawatan gout, seperti:

  allopurinol, indomethacin, colchicine dan lain-lain.

 • Dadah yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi atau penyakit jantung lain, seperti hidroklorotiazida, indapamide, furosemide (Lasix), torasemide dan lain-lain.
 • Ubat imunosupresif yang digunakan dalam rawatan penyakit autoimun.
 • Zidovudine, ubat yang digunakan dalam rawatan jangkitan virus termasuk HIV. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, ini dapat dikecualikan.

Beritahu doktor anda tentang semua ubat dan produk herba yang anda ambil dalam 14 hari terakhir.

Elakkan minuman beralkohol semasa menggunakan ubat ini. Minuman beralkohol boleh meningkatkan risiko kesan sampingan semasa anda menggunakan ubat ini.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.