Kesihatan

Lakukan pencegahan barah prostat berikut sebelum terlambat

Kanser prostat adalah salah satu barah yang membayangi lelaki, terutamanya warga tua. Pencegahan barah prostat dapat dilakukan untuk mencegahnya berkembang lebih cepat.

Cara mencegahnya juga harus dilakukan oleh mereka yang mempunyai risiko tinggi terkena barah prostat. Apakah kaedah yang boleh dilakukan? Lihat di bawah!

Apa itu barah prostat

Kanser prostat adalah barah yang berlaku di kelenjar prostat. Prostat adalah kelenjar kecil yang terdapat di perut bawah lelaki. Ia terletak di bawah pundi kencing dan mengelilingi uretra. Prostat diatur oleh hormon testosteron dan menghasilkan cairan mani.

Pesakit dengan barah prostat biasanya lelaki tua berusia lebih dari 50 tahun, dan dicirikan oleh gangguan kencing. Kanser ini berkembang dengan perlahan tetapi boleh menjadi agresif dan merebak dengan cepat juga.

Kanser prostat adalah barah yang paling biasa pada lelaki. Persatuan Kanser Amerika (ACS) menganggarkan bahawa sekurang-kurangnya 174,650 lelaki akan didiagnosis menghidap barah prostat pada tahun 2019. Pencegahan barah prostat seawal mungkin dapat mencegah barah daripada berkembang menjadi ganas dan kejayaan rawatan akan lebih tinggi.

Faktor risiko barah prostat

Kanser prostat dapat dialami oleh semua lelaki, tetapi ada beberapa faktor yang meningkatkan risiko anda terkena barah prostat, seperti:

  • Telah berumur.
  • Sejarah keluarga barah prostat.
  • Obesiti.
  • Perlumbaan hitam

Di mana anda tinggal juga dapat meningkatkan risiko anda terkena barah prostat.

Gejala barah prostat

Anda mungkin tidak merasakan gejala pada peringkat awal barah prostat. Tetapi apabila sudah lanjut, anda mungkin merasakan beberapa gejala, termasuk:

  • Kesukaran membuang air kecil.
  • Darah dalam air mani.
  • Ketidakselesaan di kawasan pelvis.
  • Sakit tulang.
  • Disfungsi ereksi.
  • Aliran air kencing yang lemah.

Pencegahan barah prostat

Seperti yang telah dijelaskan, barah prostat tumbuh dengan perlahan tetapi mempunyai sifat agresif. Keadaan ini boleh mengakibatkan pelbagai komplikasi dan boleh mengakibatkan kematian.

Pencegahan barah prostat dapat dilakukan untuk mengurangkan risiko barah prostat menjadi ganas. Berikut adalah langkah-langkah untuk mencegah barah prostat yang boleh anda cuba:

1. Pencegahan barah prostat dengan memilih makanan yang sihat

Mulakan diet yang sihat dengan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan, terutama buah-buahan yang tinggi antioksidan dan kandungan mineral.

2. Pastikan berat badan anda stabil

Obesiti boleh menjadi faktor risiko untuk mengembangkan barah prostat yang lebih agresif.

Secara amnya, menurunkan berat badan dan mengekalkan berat badan yang sihat seiring bertambahnya usia dapat membantu mengurangkan risiko barah dan banyak masalah kesihatan yang lain.

3. Lakukan senaman secara berkala

Bersenam secara teratur membantu anda mengekalkan berat badan yang stabil dan mengelakkan kegemukan yang menjadi faktor barah prostat. Terutama ketika anda sudah tua, menjaga tubuh tetap aktif dapat menjaga tubuh agar tetap sihat.

Cubalah senaman ringan seperti berjalan, berlari, berbasikal, berenang. Lakukan secara berkala setiap minggu.

Berunding dengan doktor juga membantu mencegah barah prostat, terutamanya jika anda mempunyai risiko tinggi sehingga anda dapat mempertimbangkan rawatan dan ubat untuk mengurangkan risiko anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!