Kesihatan

6 Khasiat Kapur untuk Muka: Mengatasi Jerawat hingga Penuaan Pramatang

Selain berkhasiat untuk tubuh, terdapat banyak khasiat kapur untuk wajah yang anda dapat, anda tahu.

Ya, limau mengandungi vitamin C dan sebatian yang dapat mengurangkan pelbagai masalah pada wajah. Bermula dari jerawat, bintik hitam, kulit kusam, hingga penuaan pramatang.

Kesihatan wajah memerlukan perhatian kerana ia adalah salah satu aset utama bagi kebanyakan orang, terutama wanita.

Ayuh, ketahui apa kelebihan limau untuk wajah berikut:

Khasiat limau purut untuk menghilangkan parut jerawat

Ada satu perkara yang tidak dapat dipisahkan dari kulit berminyak, iaitu jerawat. Tenang, jus limau dapat menghilangkan parut jerawat.

Jus limau mengandungi asid sitrik yang tergolong dalam asid alfa hidroksi (AHA).

Kandungan ini dapat berfungsi untuk menyembunyikan bekas jerawat seperti kegelapan yang timbul setelah jerawat sembuh.

Walaupun penggunaan jus limau tidak seefektif penggunaan AHA yang boleh anda beli di farmasi, ya.

Baca juga: Selalunya Membuat anda merasa rendah diri, inilah sebab dan cara mengatasi jerawat di dagu

Menghalang penuaan pramatang

Kelebihan kapur untuk wajah seterusnya dapat mencegah penuaan pramatang. Manusia tidak dapat mengelak daripada bertambah tua, tetapi tanda-tanda di wajah dapat diatasi dengan menggunakan kapur.

Dengan bertambahnya usia, kolagen juga menurun. Dengan kata lain, penghasilan kolagen pada kulit juga menurun. Akibatnya, kedutan dan garis-garis halus muncul di wajah.

Tenanglah, limau dapat mencegah munculnya tanda-tanda penuaan ini. Limau mempunyai kandungan vitamin C yang tinggi yang sangat diperlukan untuk pembentukan kolagen pada kulit.

Selain itu, kapur juga memiliki anti-oksidan tinggi, yang berfungsi melawan radikal bebas yang menyebabkan penuaan dini.

Membuang sel kulit mati

Sebatian asid sitrik dalam kapur dapat membuang sel kulit mati. Bahan-bahan ini akan mengelupas sel-sel kulit mati, dan membiarkan kulit tumbuh semula.

Sel-sel kulit mati itu sendiri adalah sesuatu yang tidak boleh dipandang rendah. Sekiranya dibiarkan berkumpul, ini boleh menjadikan kulit anda kelihatan kusam. Akibatnya, kulit menjadi kurang berseri, terutama ketika mendapat pendedahan UV yang berlebihan ketika melakukan aktiviti luar.

Jus limau juga biasa digunakan di banyak salun sebagai komponen produk penjagaan wajah.

Mencerahkan wajah

Dengan penyingkiran sel kulit mati, ini bermakna kulit wajah akan kelihatan lebih cantik bercahaya. Sel-sel kulit mati yang dibuang mengurangkan kulit kusam. Ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan asid sitrik dalam kapur itu sendiri.

Dengan faedahnya yang tidak diragukan lagi, tidak jarang bagi pengeluar topeng untuk memasukkan buah sitrus ini sebagai bahan utama.

Nah, itulah enam kelebihan limau nipis untuk wajah yang anda dapat. Apa yang perlu anda ingat, anda juga disarankan untuk tidak terlalu sering terkena sinar matahari langsung, sehingga manfaat kapur itu sendiri dapat diperoleh secara maksimal. Semoga berjaya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!