Kesihatan

Ibu Mesti Tahu, Ini Punca Utama Anak Kecil Anda Mengalami Jangkitan Saluran Pencernaan

Setiap manusia akan mengalami gangguan pada saluran pencernaan, ini juga berlaku pada bayi. Sekiranya anda kelihatan rewel, disertai dengan muntah dan cirit-birit, anda mungkin mengalami jangkitan saluran pencernaan pada bayi anda. Mari lihat apa yang menyebabkannya.

Apa yang menyebabkan jangkitan gastrousus pada bayi?

Semasa bayi dilahirkan, sistem pencernaannya akan sibuk memproses nutrien dari makanan dan minuman. Lebih-lebih lagi, sistem ini masih berkembang, jadi tidak hairanlah jika beberapa masalah perut cenderung muncul, salah satunya adalah kemunculan jangkitan saluran pencernaan pada bayi.

Melancarkan penjelasan dari halaman Sekolah Perubatan HarvardGastroenteritis adalah keradangan perut dan usus yang menyebabkan cirit-birit, muntah, mual, dan gejala gangguan pencernaan yang lain.

Di industri, penyebab gastroenteritis yang paling biasa pada kanak-kanak adalah virus, bakteria (keracunan makanan), dan parasit usus.

Masalah gastrointestinal boleh muncul dari semasa ke semasa pada masa bayi. Mereka biasanya disebabkan oleh jangkitan virus di perut. jangkitan virus rotavirus dan norovirus adalah penyebab umum gastroenteritis pada bayi dan kanak-kanak.

Bukan itu sahaja, penyebab lain disebabkan oleh bakteria Escherichia coli, campylobacter, dan salmonella. Berikut adalah beberapa penyebab gangguan gastrointestinal pada bayi bersama dengan gejala dan rawatannya Garis Kesihatan:

Norovirus

Norovirus adalah penyebab penyakit bawaan makanan yang paling biasa di seluruh dunia. Ini sangat mungkin merebak di kalangan orang di ruang terkurung.

Walaupun dalam kebanyakan kes virus disebarkan melalui makanan atau air yang tercemar, penularan dari orang ke orang juga mungkin.

Gejala ketika bayi mengalami jangkitan gastrointestinal kerana norovirus pada amnya termasuk mual, muntah, cirit-birit, dan sakit perut. Kadang-kadang sakit kepala dan demam rendah mungkin berlaku.

Gejala jangkitan virus ini biasanya muncul satu hingga dua hari setelah seseorang memakan makanan atau air yang telah tercemar dengan virus tersebut. Gejala ringan boleh hilang dalam satu hingga tiga hari.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai gejala jangkitan virus ini, sangat disarankan untuk menjauhkan diri dari anak-anak lain hingga gejala hilang, untuk membantu membatasi penyebaran jangkitan.

Rotavirus

Seperti yang dilaporkan oleh penjelasan dari halaman Garis Kesihatan, rotavirus adalah penyebab utama gastroenteritis virus pada kanak-kanak di seluruh dunia.

Kanak-kanak biasanya dijangkiti ketika mereka menyentuh objek yang terkena virus dan kemudian memasukkan jari ke dalam mulut. Terdapat vaksin rotavirus di beberapa negara.

Kanak-kanak yang dijangkiti biasanya mula menunjukkan gejala beberapa hari selepas terdedah kepada rotavirus. Gejala khas termasuk muntah dan cirit-birit berair, dan biasanya berlangsung sekitar tiga hingga tujuh hari. Demam dan sakit perut adalah perkara biasa.

Cara terbaik untuk mencegah rotavirus adalah dengan mencuci tangan bayi anda dengan kerap dan bersih, terutamanya setelah menukar lampin bayi.

Vaksin aktif terhadap rotavirus mula tersedia pada awal tahun 2006. Terdapat dua jenama vaksin rotavirus. Seorang bayi harus mendapat dua atau tiga dos, bergantung pada jenama mana yang digunakan.

  • Dos pertama: berumur dua bulan
  • Dos kedua: berumur empat bulan
  • Dos ketiga (jika perlu): usia enam bulan

Jangkitan Escherichia coli

Escherichia coli adalah bakteria yang menyebabkan gangguan saluran pencernaan. Sebenarnya terdapat ratusan jenis E. coli, beberapa di antaranya tidak berbahaya dan hidup di usus manusia dan haiwan yang sihat.

Walau bagaimanapun, satu jenisnya adalah toksik dan boleh menyebabkan sakit perut yang teruk. Gejala jangkitan E. coli termasuk kekejangan perut, cirit-birit, najis berdarah, dan demam.

Gejala biasanya hilang dalam lima hingga 10 hari. Orang dengan jangkitan ini menular selama satu atau dua minggu setelah penyakit ini sembuh.

Jangkitan Campylobacter

Campylobacteriosis adalah jangkitan bakteria yang menyebabkan kekejangan perut, cirit-birit, najis berdarah, dan demam. Gejala biasanya berlangsung sekitar dua hingga lima hari. Orang yang mengalami jangkitan ini boleh berjangkit selagi mereka mempunyai gejala.

Jangkitannya dapat disebarkan dengan memakan daging yang telah dicemari bakteria yang disebut Campylobacter jejuni, atau dengan minum air yang tercemar.

Susu dan telur mentah yang tidak dipasteurisasi adalah sumber pencemaran lain. Kadang-kadang, jangkitan boleh disebarkan melalui kontak dengan orang atau haiwan yang dijangkiti.

jangkitan salmonella

Salmonellosis adalah jangkitan sekumpulan bakteria yang disebut salmonella. Kira-kira 12 hingga 72 jam setelah dijangkiti bakteria, kebanyakan orang akan mengalami gejala seperti cirit-birit, kekejangan perut, dan demam.

Gejala biasanya berlangsung selama empat hingga tujuh hari. Walau bagaimanapun, bayi dan kumpulan berisiko tinggi lain seperti orang tua dan mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah dapat mengalami jangkitan yang teruk.

Jangkitan yang teruk boleh merebak dari usus ke aliran darah, dan kemudian ke bahagian lain badan.

Sebilangan besar orang yang mendapat jangkitan salmonella pulih sepenuhnya, walaupun pergerakan usus mereka mungkin memakan masa berbulan-bulan untuk kembali normal.

Baca juga: Boleh menyerang sistem pencernaan, adakah cirit-birit adalah gejala COVID-19?

Cara merawat jangkitan saluran pencernaan pada bayi

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis Kesihatan, dalam kebanyakan kes, langkah rawatan diri adalah rawatan yang disyorkan. Antibiotik tidak akan membantu jangkitan saluran pencernaan daripada virus atau parasit.

Walaupun antibiotik dapat membantu kes jangkitan bakteria yang rumit, dalam kes yang tidak rumit, antibiotik sebenarnya dapat memanjangkan keadaan dan meningkatkan risiko kambuhan.

Selain itu, dalam jangkitan tertentu, antibiotik boleh menyebabkan komplikasi berbahaya. Doktor anda dapat membantu menentukan sama ada anda atau bayi anda memerlukan antibiotik.

Doktor secara amnya akan mengesyorkan mengelakkan makanan berserat tinggi yang boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk.

Bukan hanya itu, saya sangat mengesyorkan ubat bebas yang meneutralkan asid perut atau merawat mual, sakit perut, dan cirit-birit.

Rawatan yang paling penting bagi orang dewasa dan kanak-kanak kepada bayi apabila terdedah kepada jangkitan saluran pencernaan adalah tetap terhidrasi.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found