Kesihatan

Tekanan Semasa Menyusu? Inilah 5 Cara Mengatasinya, Ibu!

Tekanan adalah reaksi badan terhadap peristiwa atau fikiran yang mencetuskan tindak balas fizikal dan emosi. Walaupun kadang-kadang positif, tekanan lebih kerap memberi kesan negatif kepada kesihatan, termasuk ketika menyusu.

Tekanan semasa menyusu tidak boleh dibiarkan terlalu lama, kerana boleh memberi kesan buruk kepada susu ibu dan kesihatan bayi. Bagaimana mengatasinya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Sering dianggap sama, ini adalah perbezaan antara tekanan dan kemurungan

Kesan tekanan semasa menyusu

Tekanan semasa menyusu boleh disebabkan oleh banyak perkara, seperti posisi yang tidak selesa, susu ibu tidak keluar, kurang tidur, faktor hubungan buruk dengan pasangan atau masalah lain.

Sekiranya tidak diperiksa, keadaan ini boleh menyebabkan:

  • Susu ibu tidak lancar: disebabkan oleh gangguan prolaktin (hormon pengeluaran susu) oleh hormon lain yang mencetuskan tekanan
  • Perubahan komposisi susu ibu: Ketika berada dalam keadaan tertekan, tubuh akan mengeluarkan lebih banyak hormon kortisol. Hormon ini boleh mencemarkan susu ibu dan menjadikan bayi lebih mudah marah atau cerewet

Cara mengatasi tekanan semasa menyusu

Dari penjelasan mengenai kesan tekanan semasa menyusukan bayi, ibu pasti harus membebaskan diri dari tekanan fikiran agar bayi tidak mendapat kesan buruk.

Untuk menghilangkan tekanan, Ibu boleh melakukan beberapa cara, seperti:

1. Berehat

Cara pertama untuk mengatasi tekanan semasa menyusu adalah dengan berehat. Luangkan masa untuk menenangkan diri, hapus sementara semua pemikiran yang telah menjadi beban.

Petikan dari Sekolah Perubatan Harvard, Terdapat sebilangan teknik relaksasi yang dapat memberikan ketenangan jiwa, salah satunya adalah pernafasan perut. Tarik nafas panjang dan dalam dengan pemikiran yang fokus, kemudian hembuskan perlahan-lahan.

Sekiranya anda terbiasa melakukannya, gabungkan dengan meditasi. Cari tempat yang tenang, kemudian duduk dan berehat. Menyingkirkan semua pemikiran dan perasaan negatif yang mengganggu sehingga anda mendapat rasa tenang.

2. Tukar tempat dan kedudukan penyusuan

Tekanan boleh timbul apabila anda merasa bosan dengan rutin berulang, termasuk menyusu. Cari suasana baru dengan menukar tempat. Sekiranya anda biasanya menyusu di bilik tidur, cari lokasi lain yang dapat menghilangkan rasa bosan.

Begitu juga dengan kedudukan ketika menyusu. Sebilangan ibu mengalami tekanan kerana kesakitan pada kedudukan yang tidak selesa. Sekiranya anda biasa duduk, cubalah menyusukan bayi di sebelah anda.

Petikan dari Keluarga Sangat Baik, berbaring di sebelah anda dapat mengurangkan risiko sakit belakang. Begitu juga dengan anak kecil anda, kedudukan ini dapat memudahkan tidur.

Kajian dari Kesihatan Kanak-kanak Stanford dijelaskan, bayi di bawah 2 tahun memerlukan lebih banyak tidur, iaitu 13 hingga 16 jam sehari. Kekurangan waktu tidur boleh mengganggu proses pertumbuhan.

Baca juga: Jangan Panik! Berikut adalah 7 Cara Berkesan untuk Mengatasi Susu Payudara yang Tidak Boleh Anda Cuba

3. Sentuhan kulit dengan bayi

Cara termudah untuk mengatasi tekanan semasa menyusu adalah dengan membuat sentuhan kulit atau apa yang biasa dikenali sebagai kulit ke kulit. Lancarkan Kesihatan Sanford, Selain dapat mengeratkan hubungan antara ibu dan anak, kulit ke kulit dapat membawa kedamaian kepada kedua-duanya.

Apabila terdapat hubungan kulit antara ibu dan bayi, tahap oksitosin dalam badan akan meningkat. Garis Kesihatan mentakrifkan oxytocin sebagai 'hormon cinta'. Salah satu fungsi hormon ini adalah untuk menghilangkan tekanan dan tekanan pada minda.

4. Mendengar muzik

Muzik dapat membantu anda menghilangkan tekanan. Petikan dari Universiti Nevada, Di Amerika Syarikat, muzik boleh mempengaruhi sisi emosi pendengar. Muzik dengan pukul cepat, misalnya, dipercayai dapat menaikkan semangat.

Begitu juga dengan melodi ringan, cukup berkesan untuk membantu menghilangkan tekanan. Malah menurut pakar di Sekolah Perubatan Harvard, muzik dapat memberikan ketenangan yang memberi kesan positif terhadap tekanan darah.

5. Masa untuk bersenam

Cara terakhir untuk mengatasi tekanan semasa menyusu adalah dengan bersenam. Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika (ADAA) menjelaskan, aktiviti fizikal cukup berkesan untuk menghilangkan tekanan pada minda.

Semasa anda bersenam, tubuh manusia akan mengeluarkan lebih banyak endorfin, hormon yang berfungsi sebagai penghilang rasa sakit dan penghilang tekanan. Tidak perlu melakukan senaman yang berat, anda boleh melakukannya senaman cahaya di rumah, seperti yoga.

Yoga adalah sukan yang dapat meningkatkan peredaran darah. Ini akan memberi kesan positif kepada proses pengeluaran susu ibu. Seperti yang telah disebutkan, salah satu penyebab tekanan semasa menyusu adalah susu keluar sedikit atau keras.

Nah, itulah cara mengatasi tekanan semasa menyusukan bayi yang boleh anda terapkan. Jangan biarkan tekanan menjadi lebih baik daripada anda dan memberi kesan negatif kepada susu ibu dan kesihatan bayi anda. Kekal sihat, ya!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found