Kesihatan

Senarai Ubat Ekzema Kering dari Rawatan Perubatan Asli hingga Perubatan

Sekiranya anda bercakap mengenai eksim, anda mungkin sudah biasa. Ekzema adalah masalah kulit yang menyebabkan gatal-gatal, kemerahan, ruam dan kulit kering. Sebilangan orang menyebutnya sebagai ekzema kering. Apa sebenarnya ekzema kering dan apakah ubat ekzema kering yang biasa?

Apa itu ekzema kering?

Dari segi perubatan sebenarnya tidak ada eksim kering. Tetapi kemungkinannya, ini adalah nama umum untuk satu jenis eksim, iaitu dermatitis atopik.

Kerana dermatitis atopik adalah jenis eksim yang paling biasa yang menjadikan kulit kering, gatal dan sering berubah menjadi ruam merah. Ekzema jenis ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, dari bayi hingga dewasa.

Pada bayi, gejalanya adalah kulit kering, gatal dan bersisik. Pada kanak-kanak, gejala yang muncul adalah kulit yang sama, kering, gatal dan bersisik, biasanya muncul pada lipatan badan seperti siku, lutut. Kulit anak juga menjadi tebal dan kasar.

Sementara itu pada orang dewasa, yang mengalami eksim ketika kecil, selain gejala kulit kering, gatal-gatal dan ruam, kulit juga mungkin mengalami kulit yang berubah warna, sehingga mudah teriritasi.

Bagaimana dengan ekzema basah?

Sekiranya anda pernah mendengar istilah eksim kering, kemungkinan anda pernah mendengar istilah eksim basah. Sama seperti eksim kering, tidak ada eksim basah dari segi perubatan.

Penyebutan ini mungkin untuk membezakan jenis eksim. Kerana dalam dunia perubatan terdapat 7 jenis eksim. Selain dermatitis atopik, terdapat juga yang disebut dermatitis kontak, eksim dyshidrotik, eksim tangan, neurodermatitis, dermatitis numular dan statik.

Dari tujuh jenis tersebut, beberapa di antaranya, seperti dermatitis kontak boleh menyebabkan kemunculan lepuh berisi cecair, apabila pecah akan mengeluarkan cecair. Jadi ia dianggap sebagai eksim basah. Ekzema dyshidrotic juga memungkinkan pengembangan lepuh berisi cecair pada jari dan jari kaki.

Apakah penawar ekzema kering?

Terdapat dua pilihan yang boleh dilakukan untuk meredakan gejala eksim. Terutama melegakan gatal. Anda boleh memilih ubat ekzema semula jadi atau ubat perubatan.

Ubat semula jadi

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk merawat ekzema kering di rumah secara semula jadi.

 • Gunakan pelembap kulit selepas mandi, untuk mengekalkan kelembapan.
 • Pakai pakaian kapas atau lembut sehingga tidak menimbulkan gatal.
 • Menggunakan pelembap semasa udara kering, ia membantu melembapkan kulit.
 • Gunakan sabun atau sabun ringan yang diformulasikan khas untuk penghidap eksim.
 • Seboleh-bolehnya elakkan pencetus eksim.
 • Mandi dengan air suam.
 • Menggunakan gel aloe vera, membantu melegakan simptom eksim, kerana sifat antibakteria, antimikroba, meningkatkan sistem imun dan membantu penyembuhan luka.
 • Gunakan cuka sari apel, kerana sifatnya yang berasid, ia dapat mengembalikan keasidan kulit. Kerana penggunaan sabun biasanya dapat mengurangkan keasidan kulit.
 • Minyak kelapa, kerana dapat membantu meningkatkan kelembapan kulit, sehingga mengurangi kulit kering pada orang dengan eksim kering.
 • Mengamalkan madu dapat menjadi penawar eksim kering, kerana selain membantu melembapkan kulit, ia juga dapat mencegah jangkitan.

Ubat ekzema kering perubatan

Biasanya ubat berikut boleh didapati melalui preskripsi doktor. Antaranya:

 • Salap kortikosteroid, yang merupakan ubat anti-radang yang dapat melegakan gejala gatal dan radang kulit.
 • Kortikosteroid sistemik. Ubat eksim kering biasanya disuntik atau dalam bentuk ubat oral. Hanya boleh didapati jika diresepkan khas oleh doktor.
 • Ubat antivirus dan antijamur. Ini adalah salah satu ubat yang mungkin diresepkan oleh doktor.
 • Antibiotik. Sekiranya doktor menetapkan antibiotik sekiranya terdapat jangkitan pada kulit.
 • Antihistamin. Ini mungkin diberikan sekiranya terjadi eksim kontak, yang terjadi akibat reaksi imun tubuh terhadap pencetus seperti lateks atau logam tertentu.
 • Pelembap, yang dapat membantu mengekalkan air di kulit dan berfungsi memperbaiki kulit.
 • Fototerapi. Menggunakan gelombang UVA atau UVB, boleh digunakan untuk merawat dermatitis sederhana, dan dipantau oleh doktor.

Setiap orang mempunyai keadaan yang berbeza. Oleh itu, anda harus berjumpa terlebih dahulu, untuk mendapatkan rawatan yang betul dan ubat eksim kering.

Ada soalan lebih lanjut? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found