Kesihatan

Mengenal Doodle: Coretan yang Boleh Memberi Manfaat kepada Kesihatan Mental

Apa yang anda lakukan untuk mengisi kebosanan anda di tengah banyak sekatan semasa wabak? Ramai orang cenderung menghabiskan masa mereka di hadapan skrin alat. Namun, ada satu cara yang lebih sihat yang boleh menjadi penyelesaiannya, iaitu coretan.

Lalu, apa sebenarnya? coretan itu? Adakah ia mempunyai manfaat untuk tubuh dan kesihatan? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Apa itu coretan?

Secara harfiah, coretan adalah mencoret-coret. Ya, coretan adalah aktiviti 'coretan tidak sedar', seperti yang dipetik dari Garis Kesihatan. Sebilangan orang menganggap aktiviti ini tidak berguna, kekanak-kanakan, dan membuang masa.

Walaupun, coretan boleh menjadi media pembelajaran yang dapat memberikan banyak faedah, terutama pada kesihatan mental. Doodle dapat membuat seseorang mencurahkan kreativiti dan meluahkan emosi atau perasaan yang sedang dirasakan.

Manfaat coretan untuk kesihatan

Terdapat banyak faedah coretan untuk kesihatan, terutamanya dari sudut mental. Bermula dari dapat membantu kelonggaran, menghilangkan tekanan, hingga meningkatkan kreativiti. Berikut adalah lima kesan positif yang boleh anda perolehi coretan:

1. Relaksesi

Dalam keadaan pandemik di mana terdapat banyak sekatan, banyak orang mengalami tekanan kerana ini. Untuk membuat anda lebih sibuk, dan juga mendapat manfaat kesihatan mental, coretan boleh menjadi penyelesaiannya.

Menurut kajian 2016, dari 39 pelajar, staf, dan pekerja universiti yang terlibat di dalamnya, kira-kira 75 peratus mengalami penurunan tahap hormon kortisol dalam badan. Cortisol adalah hormon yang berkaitan dengan tekanan.

Ketika berada dalam keadaan tertekan, hormon ini dilepaskan dalam jumlah yang banyak. Sebaliknya, menurunkan kortisol dapat membantu anda menghilangkan tekanan. Doodle ia telah lama dikenali sebagai bentuk seni yang baik untuk menghilangkan tekanan, walaupun hanya coretan.

Baca juga: Tekanan Membuat Anda Makan Banyak? Berhati-hatilah dengan Gangguan Makan Binge!

2. Baik untuk mood

Semasa pandemi COVID-19, banyak orang menghabiskan waktu di dalam rumah, jauh dari kumpulan atau komuniti mereka yang selalu berhubung. Keadaan ini dapat meningkatkan aktiviti seperti penggunaan peranti mudah alih sebagai sumber kesenangan.

Daripada bermain terlalu banyak alat, anda boleh cuba coretan, kerana dipercayai memberi kesan yang baik pada mood. Pada tahun 2017, sejumlah saintis di Universiti Drexel, Amerika Syarikat, meneliti aktiviti otak terhadap aktiviti seperti coretan.

Dari kajian ini, didapati bahawa coretan dapat mengaktifkan bahagian otak yang berkaitan dengan mood. Kegiatan ini juga dapat berfungsi sebagai cara untuk mengalihkan aktiviti ketagihan lain yang dianggap tidak berguna.

3. Menajamkan ingatan dan tumpuan

Walaupun hanya menulis, coretan anda dipercayai dapat menajamkan ingatan dan meningkatkan keupayaan untuk berkonsentrasi, anda tahu. Ini dibuktikan dengan penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Psikologi Kognitif Gunaan oleh Jackie Andrade, ahli psikologi di England.

Dalam teori Andrade, coretan Ia dikatakan dapat meningkatkan daya tumpuan dengan membuat orang yang melakukannya tetap terjaga dan 'agak waspada'. Walaupun, bagi sesetengah orang, aktiviti ini cenderung membosankan.

Lebih banyak kajian oleh Michiko Maruyama dari Universiti British Columbia terangkan, tabiat coretan dapat menolong pelajar mengingat dan memahami bahan kuliah.

4. Meningkatkan kreativiti

Manfaat seterusnya dari coretan adakah ia dapat membantu meningkatkan kreativiti dan ekspresi diri, tidak kira latar belakang atau jantina orang yang melakukannya.

Apabila anda mula mencoret-coret, terdapat interaksi yang kompleks antara mata, otak, sistem saraf pusat dan tangan anda. Doodle akan membuat seseorang menyatakan semua aspek psikologi yang unik dalam simbol di atas kertas.

5. Mudah menyelesaikan masalah

Doodle adalah proses berfikir secara visual, membolehkan seseorang menemui sesuatu yang baru. Ini sangat berguna dalam proses penyelesaian masalah.

Doodle adalah aktiviti yang melibatkan aspek visual dan emosi, dapat membuat seseorang menemui sesuatu yang sebelumnya tidak dapat difikirkan.

Bagaimana hendak melakukannya?

Tidak ada peraturan khas untuk dilakukan coretan. Yang anda perlukan hanyalah masa dan tempat, dan alat untuk memulakan. Anda boleh menggunakan kertas, kain, dan sebagainya. Untuk bentuk coretan, semuanya bergantung pada apa yang anda mahu buat.

Nah, itulah tinjauan mengenai coretan untuk kesihatan mental yang sesuai dilakukan di tengah-tengah sekatan semasa wabak ini. Jadi, bilakah anda akan memulakan coretan?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found