Kesihatan

Pilihan Ubat Sakit Sendi: Baik Farmasi dan Asli

Sakit sendi adalah keadaan yang boleh menyebabkan rasa sakit, ketidakselesaan, atau bahkan keradangan pada mana-mana sendi di dalam badan. Apabila ini berlaku, ia sering mengganggu aktiviti anda. Tidak perlu risau, kerana terdapat pelbagai ubat sakit sendi yang boleh anda gunakan.

Tujuan rawatan sakit sendi adalah untuk mengurangkan kesakitan, keradangan, dan menjaga fungsi sendi. Nah, beberapa pilihan ubat sakit sendi, baik yang terdapat di farmasi maupun di bawahnya, boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini.

Baca juga: Sakit Sendi yang sengit dan Benjolan di Kaki, Mungkin Gejala Gout!

Ubat sakit sendi di farmasi

Sakit sendi boleh menjadi ringan, yang hanya menyebabkan sakit setelah melakukan aktiviti tertentu. Walau bagaimanapun, sakit sendi juga boleh menjadi teruk dan sangat menyakitkan, yang dapat membatasi pergerakan, terutama ketika menanggung berat badan.

Sakit sendi boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, biasanya dari kecederaan atau artritis. Namun, selain semua itu, ada faktor lain yang boleh menyebabkan sakit sendi.

Oleh itu, jika anda mengalami keadaan ini tetapi tidak tahu apa yang menyebabkannya, sangat disyorkan untuk berjumpa doktor.

Berikut adalah beberapa pilihan ubat sakit sendi yang boleh didapati di farmasi:

Ubat oral

Terdapat beberapa pilihan ubat sakit sendi yang boleh diambil untuk merawat keadaan ini, seperti:

Ubat anti-radang nonsteroid yang diresepkan atau dijual bebas (NSAID)

Terdapat beberapa jenis ubat-ubatan yang tergolong dalam kelas NSAID, baik yang diresepkan maupun yang tidak digunakan untuk merawat sakit sendi termasuk:

  • Ibuprofen
  • Naproxen
  • Aspirin
  • Diclofenac
  • Celecoxib

Anda perlu tahu bahawa NSAID mempunyai kesan sampingan, seperti berpotensi meningkatkan pendarahan gastrousus. Sebenarnya, pengambilan ibuprofen untuk waktu yang lama tidak digalakkan kerana risiko pedih ulu hati.

Aspirin dapat menipiskan darah, jadi gunakan ubat ini dengan sangat berhati-hati, terutama jika anda juga mengambil ubat pengencer darah yang lain.

Oleh itu, untuk mengelakkan kesan sampingan yang boleh berlaku, anda harus mengambil ubat ini dengan preskripsi doktor, ya.

Acetaminophen

Sekiranya anda mengalami kesakitan ringan tanpa bengkak, acetaminophen adalah ubat yang berkesan.

Walau bagaimanapun, anda mesti berhati-hati semasa mengambil ubat ini. Sekiranya acetaminophen diambil dalam dos yang tinggi dalam jangka masa yang panjang, ia boleh menyebabkan kerosakan hati.

Ubat opioid

Sekiranya kesakitan anda sangat teruk sehingga NSAID dan Cox-2 (celecoxib) tidak cukup berkesan, doktor anda mungkin menetapkan opioid yang lebih kuat.

Anda perlu tahu bahawa, ubat opioid boleh menyebabkan penurunan kesedaran dan ketagihan. Oleh itu, ubat ini harus digunakan dengan sangat berhati-hati di bawah pengawasan doktor.

Ubat topikal

Beberapa ubat topikal yang digunakan secara topikal untuk penggunaan luaran juga dapat membantu merawat keadaan ini. Anda boleh menggunakan salap yang mengandungi ramuan berikut:

  • Natrium Diclofenac
  • Capsaicin
  • Salisilat
  • Lidocaine
  • Mentol

Baca juga: Mengenal Diclofenac Sodium, Apa Manfaat, Dos & Kesan Sampingan dari Penghilang Sakit Sendi ini?

Ubat sakit sendi semula jadi

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan yang boleh didapati di farmasi atau ubat yang diresepkan oleh doktor, anda juga boleh menggunakan ubat sakit sendi semula jadi untuk merawat keadaan ini.

Beberapa bahan semula jadi mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu mengurangkan gejala rheumatoid arthritis atau osteoartritis yang boleh menyebabkan sakit sendi.

Namun, lebih baik sebelum menggunakan ubat semula jadi ini, berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Nah, untuk mengatasi kesakitan akibat arthritis (artritis), berikut adalah pilihan ubat sakit sendi semula jadi seperti yang diringkaskan dari Garis Kesihatan.

1. Aloe vera

Bukan lagi rahsia bahawa lidah buaya mempunyai banyak faedah. Dikenal dengan sifat penyembuhannya, lidah buaya banyak digunakan untuk penyembuhan luka. Walau bagaimanapun, lidah buaya juga dapat membantu melegakan sakit sendi.

Untuk menggunakannya, sangat mudah. Anda hanya perlu menggunakan gel lidah buaya di kawasan yang menyakitkan.

2. Halia

Anda tidak hanya dapat menambahkan masakan untuk menambah rasa makanan, tetapi halia juga mempunyai manfaat perubatan, Anda tahu.

Halia biasanya digunakan untuk menghilangkan rasa mual, tetapi halia juga dapat digunakan untuk menghilangkan rasa sakit pada sendi dan otot.

3. Kunyit

Kunyit mengandungi curcumin, yang mempunyai sifat anti-radang. Ia dapat membantu melegakan simptom osteoartritis, artritis reumatoid, dan juga keadaan radang sendi yang lain.

Walau bagaimanapun, masih banyak kajian yang diperlukan mengenai keselamatan dan keberkesanan kunyit.

4. Teh hijau

Satu lagi ubat sakit sendi semula jadi yang boleh anda gunakan untuk merawat gejala yang tidak selesa adalah teh hijau. Kandungan antioksidan teh hijau dapat membantu melawan keradangan yang berlaku akibat rheumatoid arthritis atau osteoartritis.

Demikianlah maklumat mengenai pilihan ubat sakit sendi yang boleh anda gunakan. Sekiranya rasa sakit tidak hilang, anda tidak boleh menangguhkan berjumpa doktor, ya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found