Kesihatan

Jangan Mengabaikannya, Ini Adalah Tanda-tanda Tanda Pergigian Yang Harus Dipasang!

Penggunaan pendakap biasanya digunakan untuk membetulkan kedudukan gigi yang tidak kemas atau tidak sejajar. Tetapi banyak orang terlambat untuk menyedarinya untuk segera memperbaiki gigi. Lalu, apakah tanda-tanda gigi yang mesti dipasang dengan pendakap?

Tanda bahawa gigi memerlukan pendakap

Kedudukan gigi kelihatan bengkok

Sekiranya gigi anda bertindih, atau bengkok, anda boleh menggunakan pendakap untuk membetulkan kedudukannya. Salah satu perkara yang paling penting mengenai memakai pendakap gigi adalah menggeser gigi untuk membuat jarak yang tepat di antara mereka.

Sekiranya gigi terlalu dekat, pendakap boleh membantu menggerakkannya sedikit lebih jauh untuk menjadikannya kelihatan cantik dan sekata.

Terdapat jurang antara gigi

Gigi yang kelihatan mempunyai celah yang terlalu lebar atau terlalu kecil juga boleh menyebabkan masalah serius pada gigitan atau rahang di masa depan. Gigi mesti dijarakkan secara merata pada gusi dan anda memerlukan pendakap untuk memperbaikinya.

Gigitan bengkok

Semasa mengepalkan gigi, adakah anda menggigit terlalu banyak atau merendahkan ketara? Adakah sebilangan gigi atas dan bawah tidak saling bersentuhan ketika menggigit?

Kedudukan yang betul adalah bahawa semasa menggigit ia harus menyatu secara semula jadi dari atas ke bawah dan dari sisi ke sisi. Pendakap mungkin diperlukan untuk membetulkan kedudukan.

Menghidap bau mulut yang berterusan

Sekiranya gigi terlalu dekat bersama atau tumbuh di sisi, lebih mudah zarah makanan dan bakteria berkumpul di antara gigi dan menyebabkan plak yang seterusnya menyebabkan bau mulut dan rongga.

Ini boleh menyebabkan penyakit periodontal, gingivitis, abses gigi, dan bahkan kehilangan gigi. Sekiranya gigi anda sangat bengkok, menggosok dan menggosok dua kali sehari mungkin tidak dapat menyelesaikan masalah sepenuhnya.

Sakit rahang yang kerap

Rahang yang tidak sejajar memberi tekanan tambahan pada sendi yang melekatkan rahang ke kepala, menyebabkan rasa sakit.

Sekiranya anda sering mengalami sakit rahang, ini adalah petanda bahawa anda memerlukan pendakap untuk membetulkan penjajaran rahang dan gigitan.

Gigitan pipi yang kerap atau sukar mengunyah

Gejala lain rahang yang tidak selaras adalah secara tidak sengaja menggigit bahagian dalam pipi, atau tidak dapat mengunyah dengan betul kerana gigitan bengkok.

Sekali lagi, jika gigi anda terlalu bengkok atau sesak di mulut anda, bakteria buruk dan serpihan makanan yang busuk cenderung tersekat di tempat yang sukar dibersihkan.

Sekiranya anda tidak dapat mencapai beberapa tempat untuk membersihkan atau tidak dapat menolak benang di antara gigi yang terlalu ketat, maka pendakap boleh membantu.

Baca juga: Berhati-hati, Daripada Pendakap Rapi Setelah Memasangnya Bahkan Menjadikan Gigi Berantakan!

Bilakah anda harus pergi ke doktor gigi?

Akademi Ortodontik Amerika mengesyorkan agar semua kanak-kanak selalu pergi ke doktor gigi ketika berumur tidak lebih dari 7 tahun. Logik di sebalik cadangan ini adalah bahawa apabila keperluan pendakap dikesan, rawatan awal dapat menghasilkan hasil yang optimum.

Malah kanak-kanak yang tidak berkerumun atau tidak sejajar gigi juga mendapat manfaat daripada pemeriksaan doktor secara berkala.

Bilakah usia terbaik untuk pendakap gigi?

Umur terbaik untuk mendapatkan pendakap gigi berbeza dari orang ke orang. Selalunya, rawatan dengan pendakap ini bermula antara usia 9 dan 14 tahun, setelah kanak-kanak mula mendapat gigi kekal.

Tetapi bagi sesetengah orang, rawatan dengan pendakap pada kanak-kanak tidak mungkin dilakukan.

Sebab untuk tidak membenarkannya terpulang kepada setiap individu. Seperti ketidakselesaan, atau kekurangan diagnosis, begitu banyak orang terpaksa menangguhkan rawatan ortodontik hingga dewasa.

Secara teknikal, anda tidak pernah terlalu tua dengan pendakap gigi. Namun, itu tidak bermakna anda harus terus menangguhkan rawatan. Apabila anda bersedia menjalani rawatan untuk gigi sesak atau bengkok, anda boleh menggunakan pendakap segera untuk memperbaiki kedudukannya.

Perlu diingat bahawa seiring bertambahnya usia, rahang anda akan terus tumbuh, yang boleh menyebabkan gigi anda bergumpal atau menyempit. Sekiranya anda terus menunggu untuk merawat gigi yang tidak sejajar atau bengkok, masalahnya tidak akan bertambah baik atau hilang sendiri.

Semakin cepat anda melakukan pemeriksaan, semakin cepat kedudukan gigi masih dapat diperbaiki.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found