Kesihatan

Lihatlah 5 MPASI menu yang bagus untuk perkembangan tulang si kecil anda

Memasuki usia 6 bulan, bayi biasanya bersedia untuk mendapatkan pengambilan selain susu ibu (ASI). Pada masa ini, Moms dibenarkan merancang menu makanan pelengkap (MPASI).

Bayi sendiri mempunyai sekitar 300 tulang sejak lahir, dalam dua tahun pertama kehidupan, bayi akan memerlukan banyak tulang ini untuk tumbuh dan berkembang.

Oleh itu, penting untuk mengembangkan menu makanan pelengkap yang baik untuk pengembangan tulang, sehingga dapat mencapai perkembangan yang optimum.

Pemakanan untuk tulang bayi yang sihat

Tulang bukanlah organ statik, tetapi tisu hidup yang bahannya terus meningkat atau menurun. Ketika bayi, proses pembentukan tulang berlaku lebih banyak daripada pengurangannya.

Oleh itu, penting untuk memberikan pengambilan yang betul, kerana ini akan menjadi faktor penentu dalam mengurangkan risiko patah tulang dan osteoporosis ketika anak anda membesar pada masa akan datang. Beberapa nutrien yang berperanan besar dalam hal ini adalah:

Kalsium

Kalsium sangat mempengaruhi ketumpatan tulang semasa bayi dan seterusnya. Bayi berumur 0 hingga 6 bulan, memerlukan sekurang-kurangnya 200 mg kalsium / hari. Sementara bayi berusia 6 hingga 12 bulan, memerlukan pengambilan kalsium sebanyak 260 mg / hari.

Baca juga: Cegah Virus daripada Menyebarkan, Inilah Petua Menggunakan Masker Menurut Garis Panduan WHO

Vitamin D

Vitamin D dapat membantu bayi menyerap kalsium yang masuk ke dalam badan. Sekiranya dia tidak mempunyai kadar vitamin D yang mencukupi, kemungkinan hanya 10-15% kalsium yang dapat diserap dan digunakan oleh tubuh.

Menu MPASI baik untuk pertumbuhan tulang

Dilaporkan dari RaisedrealBeberapa makanan yang boleh anda masukkan dalam menu makanan pelengkap anak anda untuk menyokong pertumbuhan tulang adalah seperti berikut:

Kuning telur

Kuning telur adalah salah satu sumber makanan semula jadi yang kaya dengan vitamin D. Ini adalah nutrien tenaga yang diperlukan oleh tubuh bayi anda untuk menyerap kalsium.

Ibu boleh menyajikan kuning telur hancur bersama bubur, atau nasi lembek untuk menu sarapan si kecil anda. Tambahkan sayur kegemarannya, agar dia lebih bersemangat untuk memakan hidangan buatan sendiri Ibu.

Kacang polong

Kacang polong mengandungi komponen zink yang cukup tinggi. Ini dapat membantu pertumbuhan dan pembaikan sel yang optimum, termasuk pada tulang si kecil.

Selain itu, makanan ini juga kaya akan serat, yang dapat membantu memastikan sistem pencernaan si kecil berfungsi dengan baik.

Untuk hidangan, anda boleh mencampurkan kacang polong rebus ke dalam nasi goreng yang dicampurkan dengan mentega. Jangan lupa menambah kepingan daging salai untuk menjadikannya lebih sedap.

Baca juga: 12 Khasiat Oatmeal Boleh Menjadi Antioksidan dan Menjayakan Diet Sihat Anda

Sayuran hijau gelap

mengikut Parentingfirstcray, bayam, kangkung, arugula, selada, dan lobak adalah jenis sayuran yang sangat baik untuk pertumbuhan tulang yang kuat. Kesemuanya kaya dengan kalsium, antioksidan, vitamin C, dan vitamin K, yang diperlukan untuk tulang si kecil anda.

Agar anak anda berminat memakannya, Ibu boleh memproses sayur-sayuran ini dengan menumis menggunakan mentega dan susu yang menyelerakan.

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak masa, anda juga boleh merebus atau memanggang sayur-sayuran ini, dan menghidangkannya terus untuk dimakan.

Yogurt

Selain memenuhi keperluan kalsium si kecil melalui susu ibu atau susu formula, anda juga boleh menambah pilihan produk yang diperbuat daripada susu yang selamat untuk bayi seperti yogurt dan keju.

Biasanya ini diberikan secara langsung, atau diproses terlebih dahulu menjadi makanan ringan yang enak.

Mentega kacang

Magnesium adalah nutrien yang sama pentingnya dengan kalsium dalam menyokong pertumbuhan tulang yang kuat dan sihat pada bayi.

Ini kerana magnesium mampu meningkatkan kemampuan tubuh bayi untuk tumbuh tulang yang lebih padat.

Ini sangat penting kerana ketika mereka semakin tua, mereka akan mula berguling, merangkak, dan melompat.

Bagaimana menghidangkannya? Masukkan sahaja kacang tanah suci-ini. Anda juga boleh membiarkannya mencelupkan kepingan epal ke dalam semangkuk mentega kacang yang sedap.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!