Kesihatan

Ini tidak asli, inilah cara membersihkan pusar dengan betul

Cuba ingat, kapan terakhir kali anda membersihkan perut anda? Anda dinasihatkan untuk membersihkan pusar dengan kerap, anda tahu.

Kerana, jika tidak dibersihkan akan memberi kesan. Mulai dari bau yang tidak menyenangkan hingga jangkitan. Tetapi anda juga tidak dapat membersihkannya secara sembarangan.

Jadi bagaimana anda membersihkan pusar dengan betul dan betul? Ayuh, lihat penjelasan lengkap di bawah.

Kenali pusar

Pusar adalah lompang di tengah perut. Ia menandakan tempat di mana tali pusat seseorang melekat di rahim.

pusar atau Pusat Ini terdapat dalam semua bentuk dan saiz, dan tidak kira bagaimana rupa mereka.

Pusar adalah rumah bagi banyak bakteria. Sebilangan besar bakteria tidak berbahaya, tetapi boleh membiak dan menyebabkan jangkitan. Oleh itu, anda mesti rajin membersihkan kawasan tersebut.

Cara membersihkan pusar dalaman

Untuk membersihkan pusar dalam, anda mesti bersiap Putik kapas, sapu kapas, dan cecair pembersih seperti alkohol. Anda dinasihatkan untuk melakukannya sebelum mandi.

1. Bersihkan lubang dengan kapas

Basahkan pelapik kapas terlebih dahulu dengan alkohol dan kemudian gosok perlahan permukaan di dalam pusar. Sekiranya ia kotor, segera ganti dengan yang baru.

2. Bilas dengan kapas basah / kapas kapas basah

Setelah bersih dan tidak ada kotoran lagi pada penutup kapas yang dimasukkan ke pusar, anda dapat segera membilasnya dengan kapas yang telah dibasahi dengan air.

Ini untuk memastikan bahawa tidak ada lagi alkohol yang tersisa di bahagian perut. Kerana alkohol boleh mengeringkan kulit.

3. Jangan lupa mengeringkannya

Setelah membersihkan bahagian dalam, anda boleh segera mandi. Setelah mandi, jangan lupa mengeringkan pusar dengan lembut. Anda boleh menggunakan kain kapas, kain lap, atau tuala sudut.

Sekiranya anda menggunakan losyen badan selepas mandi, jangan gunakannya di kawasan pusar. Sekiranya kawasan di dalam pusar dibiarkan lembap, maka perut anda akan menjadi tempat bakteria tumbuh dan menjadikannya kotor lagi.

Cara membersihkan pusar luar

Selain bahagian dalam pusar, bahagian luar juga mesti dibersihkan. Oleh kerana lebih mudah dijangkau, proses pembersihan jauh lebih mudah.

Anda boleh membersihkannya sebelum dan selepas mandi, berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Bersihkan dengan kain dan gosokkan dengan lembut
  • Semasa mandi jangan lupa bersihkan dengan sabun
  • Selepas mandi, keringkan pusar hingga bersih
  • Anda boleh menggunakan sedikit losyen ke kawasan di luar pusar

Bagaimana cara membersihkan butang perut yang tertusuk?

Adakah anda mempunyai tindikan di kawasan perut buncit? Sekiranya demikian, anda harus lebih memperhatikan faktor kebersihan untuk mengelakkan jangkitan, terutamanya jika anda baru sahaja melakukannya.

Anda harus mengikuti arahan yang diberikan oleh penindik anda mengenai kaedah pembersihan yang betul untuk mengelakkan jangkitan.

Sekiranya parut menusuk pusar anda telah sembuh sepenuhnya, anda boleh membersihkannya dengan:

  • Basuh kawasan tusuk dengan lembut dengan bola kapas yang telah direndam dalam larutan garam laut 1/4 sudu teh dalam 8 auns air rebus yang disejukkan.

Sekiranya anda sukar mencari campuran larutan, anda boleh membeli larutan garam isotonik di kedai ubat atau dalam talian.

Mengapa pusar mesti dibersihkan?

Sekiranya anda membiarkan perut anda sendiri tanpa membersihkannya, sejumlah masalah boleh berlaku.

Berikut adalah risiko yang harus anda perhatikan sekiranya anda jarang membersihkan kawasan pusar:

1. Terdapat bau busuk

Bau yang tidak menyenangkan yang timbul dari kawasan pusar umumnya disebabkan oleh faktor kebersihan. Kerana lubang ini sering menjadi lokasi memerangkap peluh, kulit mati, dan kotoran.

Kulit adalah rumah kepada triliunan bakteria. Butang perut mempunyai lipatan kulit yang menjadi tempat pembiakan bakteria. Sebilangan besar bakteria ini kekal pada tahap rendah dan tidak akan menyebabkan bau.

Tetapi jika bakteria menjadi terlalu padat, mereka boleh mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Kulit pusar perlu dibersihkan secara berkala agar tetap sihat dan tidak berbau.

2. Jangkitan oleh kulat

Oleh kerana kawasan perut buncit cenderung gelap dan lembap, ini menjadikan perut menjadi tempat yang baik untuk bakteria berkembang.

Akibatnya, anda boleh mendapat jangkitan kulat pada perut buncit. Jangkitan kulat boleh berlaku sekiranya bakteria perut membiak terlalu banyak.

3. Omphalolith

Penumpukan sel kulit mati dan sebum di kawasan perut boleh mendorong pembentukan omphaloliths. Omphaloliths juga dikenal sebagai "batu pusar".

Omphaloliths terbuat dari bahan yang sama yang membentuk komedi. Permukaan batu pusar akan menjadi hitam kerana pengoksidaan. Untuk membuangnya biasanya diperlukan pinset.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!