Kesihatan

8 Makanan Yang Mengandungi Enzim Pencernaan Semula Jadi, Inilah Senarainya!

Enzim pencernaan diperlukan untuk pemecahan nutrien yang optimum dari makanan. Sekiranya enzim tidak ada, anda mungkin mengalami beberapa keadaan seperti loya, kembung, sembelit, dan lain-lain.

Terdapat beberapa makanan yang mengandungi enzim ini yang boleh anda konsumsi secara berkala. Ada apa-apa? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Kenali enzim pencernaan

Setelah makanan memasuki perut, tubuh akan memulakan proses pencernaan. Tanpa proses pencernaan, nutrien dari makanan tidak dapat diserap oleh usus kecil untuk diedarkan ke aliran darah dan kemudian diedarkan ke seluruh bahagian tubuh.

Untuk menyokong proses ini, selain organ yang berfungsi, enzim pencernaan juga diperlukan agar ia dapat berlangsung dengan optimum. Terdapat sekurang-kurangnya tiga enzim semula jadi yang berperanan penting dalam proses pencernaan makanan dalam tubuh manusia, iaitu:

  • Protease: Enzim yang bertanggungjawab memecah protein untuk ditukar menjadi peptida kecil (molekul) dan asid amino
  • Lipase: Enzim yang memecah lemak
  • Amilase: Enzim yang memecah karbohidrat untuk diproses menjadi tenaga

Ketiga-tiga enzim dihasilkan secara semula jadi di usus kecil. Sekiranya tubuh tidak dapat membuat enzim yang cukup, molekul makanan tidak dapat dicerna dengan baik. Salah satu gangguan pencernaan serius yang timbul akibat keadaan ini adalah intoleransi laktosa.

Senarai makanan yang mengandungi enzim pencernaan

Walaupun tubuh secara semula jadi dapat menghasilkan enzim pencernaan, anda dapat meningkatkan jumlahnya dari makanan. Semakin kerap anda memakan makanan ini, sistem pencernaan juga akan berfungsi dengan lebih optimum.

Berikut adalah senarai makanan yang mengandungi enzim pencernaan semula jadi yang boleh anda makan:

1. Halia

Anda tidak hanya berfungsi sebagai rempah dapur, jahe juga terkenal dengan kandungan enzim pencernaannya. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Sains Tenusu, Halia mempunyai enzim jenis protease zingibain.

Khususnya, zingibain dalam halia dapat merangsang tubuh untuk menghasilkan enzim lain, seperti amilase dan lipase. Mengonsumsi halia secara berkala dapat mengurangkan gejala gangguan pencernaan, seperti mual dan muntah.

Halia juga dapat membantu makanan bergerak lebih cepat di perut. Sudah tentu, ini dapat mengoptimumkan proses pencernaan dan penyerapan nutrien di dalamnya.

2. Pisang

Tidak hanya manis, pisang juga bagus untuk sistem pencernaan. Menurut sebuah kajian, pisang mengandung amilase dan glukosidase, dua jenis enzim yang berfungsi memecah karbohidrat menjadi tenaga.

Sebelum makan, enzim ini memecah kanji menjadi gula ketika pisang mula matang. Itulah sebab mengapa pisang kuning matang terasa lebih manis daripada yang belum masak.

3. Sayang

Selain dapat digunakan sebagai pengganti gula, madu mengandung enzim pencernaan yang lebih kompleks jika dibandingkan dengan beberapa makanan sebelumnya.

Satu kajian pada tahun 2012 menunjukkan bahawa terdapat sekurang-kurangnya empat jenis enzim pencernaan dalam madu, iaitu amilase, protoase, diastase, dan invertase. Diastase adalah enzim yang memecah gula, sementara invertase dapat memecah sukrosa.

4. betik

Makanan seterusnya yang mengandungi enzim pencernaan semula jadi adalah betik. Buah tropika ini mengandungi protease jenis papain, yang dapat membantu proses pemecahan protein di dalam badan. Selain itu, papain juga dapat membantu proses pencernaan daging yang lebih sukar.

Menurut kajian di Austria, kandungan enzim yang menjadikan betik cukup berkesan untuk membantu melegakan pelbagai gangguan pencernaan seperti sembelit dan kembung.

5. Mangga

Selain betik, mangga juga merupakan buah yang mempunyai enzim pencernaan semula jadi. Dikenal sebagai buah berair, mangga mengandungi amilase yang dapat membantu memecahkan karbohidrat sehingga mudah diserap oleh tubuh. Amilase tahap tinggi dapat dijumpai ketika mangga mulai masak.

6. Nanas

Secara khusus, nanas mengandungi sekumpulan enzim pencernaan yang disebut bromelain. Enzim ini tergolong dalam kumpulan protease, yang berfungsi memecah protein dalam badan, termasuk asid amino. Bromelain juga dapat membantu proses mencerna daging yang cenderung lebih sukar.

Baca juga: Hebat! Ini adalah 7 kebaikan nanas untuk kesihatan yang jarang diketahui

7. Alpukat

Tidak seperti buah-buahan lain, alpukat cukup unik kerana tinggi lemak sihat tetapi rendah gula. Satu kajian di Australia menjelaskan bahawa kandungan lipase dalam alpukat dapat berfungsi untuk memecahkan lemak. Selain lipase, alpukat juga mempunyai polifenol yang cukup tinggi.

8. Kimchi

Makanan yang diperam seperti kimchi sering dimakan kerana dapat melancarkan saluran pencernaan. Proses penapaian menyediakan kimchi dengan bakteria, enzim, dan nutrien penting.

Kimchi mengandungi bakteria spesies Bacillus yang dapat menghasilkan protease, lipase, dan amilase pada masa yang sama. Seperti yang telah disebutkan, ketiga enzim ini berfungsi untuk memecah protein, lemak, dan karbohidrat.

Itulah beberapa makanan yang mengandungi enzim pencernaan semula jadi yang perlu anda ketahui. Selain melancarkan saluran pencernaan, memakan beberapa makanan di atas secara berkala dapat meminimumkan terjadinya masalah perut seperti sembelit, mual, dan kembung.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found