Kesihatan

Ketahui Kaedah Kanguru untuk Bayi Berat Lahir Pramatang dan Rendah

Apabila bayi dilahirkan sebelum waktunya atau mempunyai berat lahir rendah ia boleh membuat anda cemas. Ada kaedah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi keadaan ini, iaitu kaedah kanggaru.

Baiklah, untuk mengetahui kaedah kanggaru dengan lebih mendalam, mari kita lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Ibu, mari kita fahami lebih lanjut mengenai penjagaan bayi pramatang yang paling sesuai!

Kenali kaedah kanggaru

Penjagaan Kaedah Kangaroo (PMK) atau Penjagaan Ibu Kanguru (KMC) adalah rawatan yang dilakukan untuk bayi yang dilahirkan sebelum waktunya atau dengan berat lahir rendah dengan melakukan hubungan langsung dengan kulit ibu (sentuhan kulit ke kulit).

Kaedah ini menggunakan suhu badan semula jadi ibu untuk menghangatkan bayi. Walaupun begitu, kedua-dua ibu dan ayah dapat melakukan kaedah ini.

Rawatan ini pertama kali diperkenalkan oleh Ray dan Martinez di Bogota, Columbia pada tahun 1979 sebagai alternatif untuk rawatan berat badan lahir rendah (LBW). Rawatan ini adalah alternatif kepada inkubator dalam perawatan LBW.

Kaedah rawatan ini meniru seekor kanggaru yang bayinya dilahirkan sebelum waktunya. Semasa dilahirkan, kanggaru bayi disimpan di dalam kantung di perut ibu untuk mengelakkan bayi menjadi sejuk sambil mendapat makanan dalam bentuk susu dari ibu.

Apakah faedah kaedah kanggaru?

Kaedah kanggaru sering dilakukan pada bayi pramatang semasa mereka masih berada di hospital.

Ibu, kaedah kanggaru mempunyai banyak faedah, anda tahu. Bukan hanya untuk bayi tetapi juga untuk ibu bapa. Nah, berikut adalah beberapa kelebihan kaedah kanggaru yang perlu anda ketahui.

Kebaikan kaedah kanggaru untuk bayi

 • Menstabilkan degupan jantung si kecil anda
 • Tingkatkan corak pernafasan pada bayi agar lebih teratur
 • Meningkatkan tahap ketepuan oksigen
 • Membantu menambah berat badan dengan lebih cepat
 • Mengurangkan tangisan pada bayi
 • Jadikan tidur bayi dengan lebih nyenyak
 • Meningkatkan kadar penyusuan
 • Bantu bayi untuk keluar dari hospital dengan lebih pantas

Kebaikan kaedah kanggaru untuk ibu bapa

 • Menguatkan ikatan dengan bayi
 • Tingkatkan bekalan susu
 • Meningkatkan keyakinan terhadap kemampuan menjaga anak kecil anda
 • Meningkatkan rasa kawalan
 • Meringankan kerisauan ibu bapa

Cara kaedah kanggaru

Dilaporkan dari Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), perawatan kanguru dapat dilakukan dengan dua cara, termasuk:

PMK sekejap

FMD sekejap dilakukan untuk bayi dengan keadaan teruk yang memerlukan rawatan intensif di wad neonatologi, atau bahkan memerlukan bantuan peralatan.

Bagi bayi dengan keadaan ini, penjagaan kanguru tidak diberikan sepanjang waktu, tetapi hanya ketika ibu mengunjungi bayinya yang masih dalam inkubator.

Setelah bayi mempunyai keadaan yang lebih stabil, bayi dengan FMD sekejap-sekejap dapat dipindahkan ke wad untuk FMD berterusan.

PMK berterusan

Untuk melakukan rawatan ini, keadaan bayi mesti stabil dan mesti dapat bernafas tanpa bantuan oksigen.

Keupayaan untuk minum seperti menghisap atau menelan bukanlah syarat utama, kerana kaedah kanggaru dapat dimulakan walaupun pemberian makanan dilakukan melalui saluran gastrik.

Baca juga: Fakta Mengenai Bayi Pramatang Yang Perlu Tahu Ibu

Apakah langkah-langkah untuk melakukan kaedah kanggaru?

Semasa pertama kali melakukan kaedah ini, biasanya jururawat akan menolong anda memulakan rawatan kanguru di hospital. Langkah-langkah berikut untuk melaksanakan kaedah kanguru termasuk:

 • Tanggalkan seluar dalam anda dan pakai baju terbuka di bahagian depan. Anda juga boleh memakai pakaian khas di hospital untuk melakukan kaedah ini
 • Letakkan bayi yang hanya memakai lampin dan topi di bahagian dada. Bayi mesti berada dalam keadaan tegak
 • Letakkan selimut, baju, atau gaun hospital di punggung anak kecil anda. Ini dilakukan untuk memastikan bayi sentiasa panas
 • Semasa kaedah kanggaru, anda mesti berehat sambil memegang si kecil. Bukan itu sahaja, selalu ingat untuk bernafas secara normal dan fokus pada si kecil
 • Lebih baik jika anda merancang rawatan ini lebih dari sekali. Namun, berapa kali anda perlu melakukan rawatan kanguru dalam satu hari, bergantung kepada cadangan doktor dan jururawat. Lebih baik bercakap mengenai perkara ini.
 • Langkah terakhir yang harus dilakukan ialah membiarkan bayi berehat. Ini adalah masa yang tepat untuk membiarkannya bersantai dengan Moms. Biarkan anak kecil anda tertidur dan keriting semasa sesi.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai kaedah kanggaru. Selain senang dilakukan, rawatan ini juga mempunyai banyak faedah. Walau bagaimanapun, sebelum melakukan rawatan ini, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found