Kesihatan

Adakah terdapat kaedah untuk mencegah barah payudara keturunan?

Mengetahui cara mencegah barah payudara turun-temurun adalah penting bagi anda yang mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit ini. Kerana menurut barah.org, kira-kira 5 hingga 10 peratus kes barah payudara dianggap turun temurun.

Sekiranya anda seorang yang mempunyai sejarah keluarga menghidap barah payudara, mari lihat penjelasan berikut.

Kanser payudara diturunkan dalam keluarga

Ramai pesakit barah payudara tidak mempunyai sejarah keluarga mengenai penyakit ini. Tetapi mereka yang mempunyai sejarah keluarga menghidap barah payudara mempunyai risiko yang lebih tinggi.

Contohnya, mereka yang mempunyai saudara terdekat atau saudara pertama seperti ibu, saudara perempuan atau anak perempuan dengan barah payudara, mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap penyakit ini.

Sejarah ini bukan sahaja berasal dari saudara perempuan. Kerana barah payudara juga boleh dihidapi oleh lelaki. Oleh itu, wanita yang ayah atau saudara laki-lakinya menderita barah payudara juga mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah payudara.

Secara keseluruhan, kira-kira 15 peratus wanita dengan barah payudara mempunyai ahli keluarga dengan penyakit ini.

Bagaimana cara mencegah barah payudara keturunan?

Sekiranya anda sudah mengetahui bahawa anda berisiko tinggi menderita penyakit ini, sudah tentu anda ingin mengetahui cara mencegah barah payudara keturunan. Tetapi, sayangnya tidak ada cara yang pasti untuk mencegah barah payudara.

Tetapi anda boleh melakukan beberapa cara untuk mengurangkan risiko. Kaedah ini merangkumi:

Kaunseling genetik dan ujian risiko

Walaupun tidak ada cara untuk mencegah barah payudara turun-temurun, anda dapat menurunkan risiko anda dengan ujian genetik.

Doktor akan mencari perubahan dalam gen yang diturunkan dalam keluarga. Dua gen yang dianggap penting dalam barah payudara disebut gen BRCA1 dan BRCA2.

Sekiranya anda seorang wanita yang mempunyai sejarah keluarga menghidap barah payudara dengan perubahan gen BRCA, ini bererti anda mempunyai risiko yang sangat tinggi.

Di samping itu, wanita dengan perubahan gen BRCA juga mempunyai peningkatan risiko barah ovari, barah pankreas dan beberapa jenis barah lain.

Sementara itu, jika anda seorang lelaki yang mempunyai sejarah keluarga menghidap barah payudara dan mengalami perubahan pada gen BRCA, anda juga berisiko terkena barah payudara. Walaupun risiko ini lebih rendah pada lelaki, berbanding wanita.

Selain itu, lelaki dengan perubahan gen BRCA juga berisiko mendapat barah prostat, barah pankreas dan beberapa jenis barah lain.

Selain gen BRCA, mutasi pada gen lain yang disebut PALB2, CHEK2, ATM, PTEN dan TP53 juga meningkatkan risiko barah payudara. Untuk memahami mutasi gen ini, anda boleh berjumpa doktor dengan segera.

Pemerhatian intensif untuk mencari tanda-tanda awal barah payudara

Sekiranya anda berisiko tinggi mendapat barah payudara, lakukan pemerhatian yang teliti seperti:

  • Lawatan berkala ke doktor untuk pemeriksaan payudara dan penilaian risiko yang berterusan
  • Memulakan pemeriksaan kanser payudara tahunan dengan mamogram
  • Sekiranya perlu, perbanyakkan pemeriksaan dengan MRI payudara

Mengambil ubat untuk menurunkan risiko barah payudara

Dadah seperti tamoxifen dan raloxifene dapat membantu menurunkan risiko barah payudara. Walau bagaimanapun, raloxifene hanya dapat digunakan pada wanita yang telah melalui menopaus, sementara tamoxifen dapat digunakan oleh wanita yang belum menopaus.

Doktor akan menerangkan mengenai kesan ubat-ubatan ini. Sebelum menggunakannya, penting untuk mempertimbangkan risiko dan faedah mengambil ubat ini.

Pembedahan sebagai kaedah mencegah barah payudara turun-temurun

Pembedahan mastektomi profilaksis boleh menjadi pilihan untuk menurunkan risiko terkena barah payudara bagi mereka yang berisiko tinggi. Selain itu, ia juga dapat membuang ovari.

Tetapi perlu diingat bahawa tidak ada cara untuk mencegah barah payudara dengan pasti. Walaupun pembedahan telah dilakukan dan dapat mengurangkan risikonya, kemungkinan terkena barah payudara masih ada.

Cara mencegah barah payudara keturunan yang lain

Sebagai tambahan kepada apa yang telah disebutkan di atas, tentu anda harus menjaga kesihatan anda. Menjalankan gaya hidup sihat dan melakukan perkara seperti:

  • Mengekalkan berat badan yang sihat: Kerana kenaikan berat badan dikaitkan dengan risiko barah payudara yang lebih tinggi selepas menopaus.
  • Sukan aktif: Aktiviti fizikal hingga berat dikaitkan dengan risiko kanser payudara yang lebih rendah. Oleh itu, penting untuk terus bersenam.
  • Elakkan atau hadkan alkohol: Tahap pengambilan alkohol dapat meningkatkan risiko terkena barah payudara.
  • Penyusuan susu ibu: Menyusukan anak anda telah terbukti bermanfaat dalam mengurangkan risiko barah payudara.

Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah barah payudara turun-temurun yang boleh anda lakukan. Jangan ragu untuk berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai barah payudara.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found