Kesihatan

Penyakit Hashimoto: Penyakit Autoimun yang Mempengaruhi Kelenjar Tiroid

Penyakit Hashimoto adalah keadaan ketika sistem imun anda menyerang tiroid, kelenjar kecil yang terletak di leher, di bawah epal Adam. Serangan pada tiroid ini mengganggu fungsi tiroid, yang menyebabkan hipotiroidisme.

Kelenjar ini melepaskan hormon yang mengatur metabolisme, suhu badan, kekuatan otot dan banyak fungsi tubuh yang lain. Apabila hipotiroidisme berlaku kerana penyakit Hashimoto, kelenjar tiroid tidak aktif sehingga pengeluaran hormon berkurang.

Asal nama penyakit Hashimoto

Penyakit Hashimoto dinamai ahli bedah Jepun, Hakaru Hashimoto, yang menemui penyakit ini pada tahun 1912. Penemuan ini disebabkan oleh minat Hashimoto pada tisu tiroid semasa dia bekerja di jabatan pembedahan.

Pada masa itu, Hashimoto mengambil sampel tisu tiroid dari empat pesakit dan menemui ciri-ciri patologi baru. Hashimoto kemudian melaporkan penemuannya sebagai penyakit baru.

Laporan yang berjudul Notes of limfomatous pada kelenjar tiroid, diterbitkan dalam jurnal pembedahan klinikal Jerman Archiv Fur Klinishe Chirurgie. Hashimoto menerangkan laporannya sepanjang 30 halaman dengan 5 gambar.

Punca penyakit Hashimoto

Penyakit ini adalah gangguan autoimun, yang bermaksud ia terjadi ketika sel-sel imun menyerang tisu yang sihat, tetapi tugasnya adalah melindungi jaringan ini. Itulah sebabnya penyakit ini juga dikenali sebagai penyakit tiroid autoimun.

Permulaan penyakit ini adalah apabila sel-sel imun yang rosak mula memasuki kelenjar tiroid. Sel-sel imun ini juga disebut limfosit, itulah sebabnya nama lain untuk penyakit Hashimoto adalah tiroiditis limfositik kronik.

Sehingga kini, tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan penyakit ini. Tetapi beberapa saintis percaya bahawa faktor genetik adalah salah satu pencetus.

Serang tiroid

Apabila kelenjar tiroid anda diserang oleh sistem imun yang tidak berfungsi dengan baik, kemampuan kelenjar tiroid akan menurun. Ini membawa kepada hipotiroidisme, dan penyakit Hashimoto adalah penyebab hipotiroidisme yang paling biasa.

Apabila limfosit memasuki tiroid, mereka memusnahkan sel, tisu dan saluran darah di kelenjar. Proses pemusnahan ini berjalan dengan perlahan, sebab itulah banyak penghidap penyakit ini tidak mengalami gejala selama bertahun-tahun.

Walau bagaimanapun, hipotiroidisme bukan satu-satunya komplikasi penyakit Hashimoto. Pada sesetengah orang, penyakit ini dapat membuat kelenjar tiroid meradang dan membesar, menyebabkan gondok.

Gejala penyakit Hashimoto

Dalam penyakit Hashimoto, terdapat dua gejala umum yang berkaitan dengan sistem imun menyerang tiroid, iaitu gondok dan hipotiroidisme. Gejala untuk masing-masing adalah seperti berikut:

Dalam gondok

Apabila anda menghidap penyakit Hashimoto, sistem kekebalan tubuh anda secara salah akan menyerang tisu tiroid yang sihat. Apabila ini berlaku, kelenjar tiroid menjadi radang dan membesar sehingga anda dapat melihat gondok tumbuh.

Tanda gondok biasa adalah bengkak di bahagian depan leher anda. Pada mulanya, bonjolan ini tidak menyakitkan.

Tetapi jika dibiarkan, bengkak ini akan menekan bahagian bawah leher anda. Pada gondok yang lebih besar, dia boleh mengganggu proses bernafas dan menelan makanan anda, anda tahu!

Dalam hipotiroidisme

Penyakit Hashimoto adalah penyebab umum hipotiroidisme. Ini berlaku kerana kemampuan kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormon tiroid rosak akibat serangan sel imun, sehingga jumlah hormon tiroid tidak sesuai dengan apa yang diperlukan.

Tanpa hormon tiroid yang mencukupi, badan tidak akan berfungsi dengan baik. Sekiranya anda menghidap hipotiroidisme, anda akan mengalami simptom berikut:

 • Keletihan
 • Penambahan berat badan
 • Sensitif terhadap sejuk
 • Sukar menumpukan perhatian
 • Kulit kering, kuku dan rambut
 • Sembelit
 • Sakit pada otot
 • Peningkatan aliran haid

Pada sesetengah orang dengan hipotiroidisme, gejala ini tidak sama, anda mungkin mengalami simptom dalam bentuk kulit kering, kuku dan rambut. Sementara yang lain dapat mengalami gejala seperti keletihan dan kesukaran untuk menumpukan perhatian.

Namun, jika lebih waspada dan dapat mengenali simptom penyakit ini, maka peluang anda untuk dirawat dengan cepat akan meningkat.

Faktor-faktor risiko

Punca penyakit Hashimoto masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, beberapa faktor risiko telah dikenal pasti. Pejabat Kesihatan Wanita Amerika Syarikat menyatakan bahawa wanita mempunyai kemungkinan tujuh kali ganda berbanding lelaki untuk mendapat penyakit ini.

Penyakit ini adalah gangguan sistem kekebalan tubuh, itulah sebabnya salah satu faktor risiko adalah penyakit ini dapat berkembang pada orang yang mengalami keadaan autoimun atau riwayat keluarga penyakit autoimun.

Beberapa penyakit autoimun yang boleh menyebabkan penyakit Hashimoto adalah:

Penyakit kubur

Penyakit ini adalah gangguan sistem imun. Kebalikan dari hipotiroidisme, penyakit Graves sebenarnya akan menyebabkan kelenjar tiroid anda menghasilkan terlalu banyak hormon tiroid dalam badan, yang juga dikenali sebagai hipertiroidisme.

Dalam penyakit ini, sistem kekebalan tubuh akan membuat antibodi yang dikenali sebagai imunoglobulin perangsang tiroid. Antibodi ini kemudian melekat pada sel tiroid yang sihat dan menjadikan kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid yang terlalu banyak.

Diabetes jenis 1

Penyakit ini adalah penyakit kronik. Pada orang dengan diabetes jenis 1, sel pankreas yang menghasilkan insulin rosak sehingga tubuh tidak dapat membuat insulin.

Lupus

Penyakit ini adalah penyakit autoimun kronik yang boleh menyebabkan keradangan di semua bahagian badan. Walau bagaimanapun, kebanyakan keradangan yang disebabkan oleh lupus dilokalisasi, jadi tidak sistemik.

Sindrom Sjögren

Penyakit autoimun ini biasanya menyerang kelenjar air liur dan air mata. Kedua-dua kelenjar ini membantu melembabkan badan dengan air liur dan air mata, sementara orang dengan penyakit ini tidak dapat menghasilkan kelembapan yang mencukupi dari kedua kelenjar tersebut.

Artritis reumatoid

Penyakit autoimun ini akan menyebabkan sakit sendi dan kerosakan di seluruh badan anda. Kerosakan sendi biasanya berlaku di kedua-dua belah badan.

Vitiligo

Sekiranya anda menghidap penyakit ini, sel-sel tubuh yang berfungsi menghasilkan warna di dalam badan akan rosak. Sel-sel yang disebut melanosit tidak dapat menghasilkan pigmen yang disebut melanin, sebab itulah kawasan sel yang rosak akan menjadi putih.

Penyakit Addison

Penyakit autoimun ini berlaku apabila lapisan luar kelenjar adrenal rosak sehingga kelenjar ini tidak dapat menghasilkan cukup hormon steroid kortisol dan aldosteron untuk tubuh.

Penyakit Hashimoto pada wanita hamil

Sekiranya penyakit tiroid autoimun ini tidak dirawat dengan baik semasa kehamilan, masalah berikut boleh timbul:

 • Preeklampsia
 • Anemia
 • Keguguran
 • Gangguan plasenta (keadaan ketika plasenta berpisah dari rahim sehingga janin tidak mendapat cukup oksigen)
 • Pendarahan selepas bersalin

Penyakit ini boleh menimbulkan masalah serius pada bayi seperti:

 • Dilahirkan sebelum waktunya
 • Di bawah berat badan normal
 • Janin mati di rahim
 • Masalah tiroid

Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk segera berjumpa doktor sekiranya mereka merasakan ada gejala yang timbul.

Diagnosis penyakit Hashimoto

Biasanya anda akan diminta untuk melakukan ujian fizikal dan memeriksa gejala yang sudah ada di makmal. Terdapat tiga ujian yang biasanya digunakan untuk mendiagnosis penyakit tiroid autoimun ini, yaitu:

Ujian hormon perangsang tiroid

Hormon perangsang tiroid (TSH) tidak dihasilkan oleh tiroid, tetapi dihasilkan oleh kelenjar pituitari. Apabila kelenjar ini merasakan pengurangan pengeluaran hormon tiroid, ia akan mengeluarkan sejumlah besar TSH untuk merangsang tiroid untuk menghasilkan lebih banyak hormon.

Tujuan ujian TSH ini adalah untuk menentukan seberapa normal tahap TSH anda. Sekiranya lebih besar dari yang seharusnya, ini mungkin merupakan petunjuk awal bahawa anda menghidap penyakit Hashimoto.

Walau bagaimanapun, tahap TSH pada setiap orang berbeza-beza. Jadi sebelum ujian, doktor akan menentukan terlebih dahulu seberapa sihat kandungan TSH anda.

Ujian antibodi anti-tiroid (ATA)

Bentuk ujian ATA yang biasanya digunakan untuk memeriksa keberadaan penyakit Hashimoto di dalam tubuh anda adalah ujian antibodi mikrosom, juga dikenal sebagai ujian antibodi tiroid peroksidase dan ujian anti-tiroglobulin.

Kerana penyakit ini adalah penyakit autoimun, ia akan membentuk antibodi. Dan ujian ini digunakan untuk menentukan kehadiran dan tahap antibodi ini di dalam badan anda.

Ujian T4

Tiroksin, juga dikenali sebagai T4, adalah aktiviti hormon tiroid di dalam badan. Dan doktor akan mengira tahap T4 ini dalam aliran darah untuk menentukan kehadiran penyakit Hashimoto.

Tahap hormon tiroid dan T4 menunjukkan tahap rendah ketika anda menghidap penyakit ini.

Komplikasi penyakit Hashimoto

Sekiranya dibiarkan, penyakit tiroid autoimun ini boleh menyebabkan beberapa komplikasi, beberapa di antaranya bahkan boleh menyebabkan komplikasi yang teruk, iaitu:

 • Penyakit jantung, termasuk kegagalan jantung
 • Anemia
 • Pening dan kehilangan kesedaran
 • Kolesterol tinggi
 • Libido menurun
 • Kemurungan

Kerana penyakit ini adalah penyakit autoimun, komplikasi utamanya ialah anda juga berisiko terkena penyakit autoimun yang lain. Seperti:

 • Penyakit Addison
 • Penyakit kubur
 • kegagalan ovari pramatang
 • Diabetes jenis 1
 • Lupus erythematosus (gangguan yang menyebabkan keradangan pada sejumlah sistem badan, termasuk paru-paru dan jantung)
 • Anemia berbahaya (gangguan yang menghalang penyerapan vitamin B12)
 • Artritis reumatoid
 • Thrombocytopenic purpura (gangguan yang mengganggu keupayaan darah untuk membeku)
 • Vitiligo

Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, penyakit tiroid autoimun ini boleh mencetuskan perkembangan limfoma barah tiroid. Kanser ini dapat diubati dan disembuhkan selagi anda dapat mengesannya lebih awal.

Rawat Penyakit Hashimoto

Penyakit tiroid autoimun ini memerlukan rawatan, jadi anda tidak boleh mengabaikannya. Sekiranya tiroid berfungsi dengan normal, maka anda hanya akan dipantau perkembangannya.

Sekiranya tiroid anda tidak menghasilkan hormon yang mencukupi, anda memerlukan ubat. Levothyroxine adalah hormon sintetik yang dapat menggantikan hormon tiroid (T4) yang hilang dari badan anda.

Sekiranya doktor anda mengatakan bahawa anda memerlukan ubat ini, maka anda akan mengambilnya seumur hidup anda. Anda boleh berehat sedikit, kerana ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan yang dapat dilihat.

Penggunaan levothyroxine secara berkala akan mengembalikan tahap hormon tiroid menjadi normal. Oleh itu, gejala penyakit tiroid autoimun ini akan hilang, walaupun anda memerlukan ujian berkala untuk memantau tahap hormon tiroid.

Apa yang perlu diberi perhatian

Beberapa makanan tambahan dan ubat-ubatan boleh mempengaruhi kemampuan tubuh untuk menyerap levothyroxine. Antara lain adalah:

 • Makanan tambahan besi
 • Makanan Tambahan Kalsium
 • Proton pump inhibitor, rawatan untuk penyakit refluks asid
 • Beberapa ubat kolesterol
 • Estrogen

Anda mungkin perlu menyesuaikan waktu pengambilan ubat sehingga tidak berinteraksi antara satu sama lain yang memudaratkan penyerapan dalam badan. Sebilangan makanan boleh memberi kesan yang serupa.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found