Kesihatan

Hidung Nafas Mengganggu Aktiviti, Singkirkan 6 Langkah Ini

Ditulis oleh: Riri

Apabila anda demam dan hidung tersumbat, anda merasa sengsara dan sukar bernafas. Walaupun anda mahu tidur, anda boleh merasa gelisah kerana sukar untuk bernafas.

Gejala kesesakan hidung biasanya berlaku kerana keradangan pada selaput lendir atau membran yang terdapat di hidung dan menghasilkan cecair. Keadaan ini disertai dengan pembuangan lendir.

Sekiranya anda mengalami ini, jangan risau, berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi hidung tersumbat.

Baca juga: Siapkan semuanya, ini adalah tanda bahawa ibu hamil akan melahirkan

Alternatif utama untuk mengatasi kesesakan hidung dengan ubat

Atasi hidung dengan ubat. Foto: //www.shutterstock.com

Sebelum membincangkan pelbagai cara menarik untuk mengatasi kesesakan hidung, sudah tentu anda sudah biasa dengan alternatif utama untuk mengatasi hidung tersumbat ini.

Yaitu dengan penggunaan dadah. Terdapat dua jenis ubat yang digunakan.

Ubat atau minuman oral

Itu menggunakan rawatan antihistamin oral atau dekongestan. Jenis ubat ini akan lebih baik jika dikolaborasikan dengan semburan hidung khas untuk mengatasi kesesakan hidung.

Ubat semburan

Biasanya mengandungi oksimetazolin yang dapat digunakan untuk melegakan ketidakselesaan hidung yang disebabkan oleh selsema dan alergi.

Ubat seperti ini digunakan oleh penghidap resdung kerana mereka bekerja lebih cepat daripada mengambil ubat untuk kesesakan hidung. Cara kerjanya adalah dengan menyempitkan saluran darah di saluran hidung, sehingga pembengkakan dan penyumbatan pada rongga hidung berkurang.

Baca juga: Tidak Boleh Berpuasa Untuk Kesihatan, Siapa Yang Termasuk Dalam Kategori Ini?

Cara menghilangkan hidung tersumbat secara semula jadi

Sekiranya anda mempunyai hidung tersumbat, perhatikan kelembapan saluran hidung dan sinus anda, berikut adalah langkah mudah untuk melegakan hidung tersumbat:

1. Minum banyak cecair

Minum banyak cecair. Foto: //www.shutterstock.com

Dengan mengambil banyak cecair, bukan sahaja anda dapat mengelakkan dehidrasi tetapi juga menjaga kerongkongan lembab dan menipiskan lendir sehingga mencegah kesesakan sinus.

2. Cara mengatasi hidung tersumbat kerap meniup hidung

Ini cukup penting untuk dilakukan tetapi lakukan dengan betul. Jangan terlalu kuat kerana boleh membawa kuman kembali ke telinga. Cara terbaik untuk meniup hidung anda untuk menghilangkan hidung tersumbat adalah menutup aliran udara dengan jari anda di satu lubang hidung semasa anda meniup hidung dengan yang lain.

3. Menghirup wap suam

Tarik nafas suam untuk membersihkan hidung yang tersumbat. Foto: //www.healthline.com

Cuba air mendidih dalam periuk, kemudian setelah dimasak angkat dan perlahan-lahan menyedut wap suam. Walau bagaimanapun, untuk mempraktikkan cara mengatasi kesesakan hidung, anda mesti berhati-hati agar hidung tidak melecur.

Selain daripada ini, anda juga boleh mandi air panas. Kelebihannya selain melegakan kesesakan hidung dan juga menjadikan badan anda rileks.

4. Basuh hidung anda dengan air garam

Walaupun kaedah ini jarang dilakukan oleh banyak orang, sebenarnya kaedah ini berkesan secara perubatan. Fungsinya selain melegakan hidung, juga menghilangkan virus dan bakteria yang ada di hidung.

Cara membuatnya hanya dengan mengaduk larutan tiga sudu teh garam dan satu sudu teh serbuk penaik kemudian simpan dalam bekas kedap udara. Untuk membuat penyelesaiannya, ambil satu sudu teh campuran dan tambahkan ke 230 ml air suam.

Isi larutan ini ke dalam picagari atau periuk neti. Kemudian, bersandar di singki, memiringkan kepala. Tuangkan larutan ini ke dalam satu lubang hidung. Biarkan larutan mengalir keluar dari lubang hidung yang lain. Semasa proses ini, anda boleh bernafas melalui mulut.

5. Cara mengatasi hidung tersumbat minum minuman panas

Minuman panas untuk mengatasi hidung tersumbat. Foto // www.worldvision.org

6. Tidur dengan bantal tambahan

Jadi, apakah pilihan rawatan kesesakan hidung yang berkesan untuk anda? Atau adakah anda mempunyai kaedah alternatif anda sendiri dan berjaya mengatasinya?

Copyright unitygulfshores.com 2022