Kesihatan

Kenali Diabetes dan cara mengubatinya

Bahaya diabetes mellitus atau yang biasa disebut diabetes telah menyebabkan kematian terbesar di dunia. Diabetes adalah penyakit metabolik kronik yang disebabkan oleh pankreas yang tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi.

Pada tahun 2016 Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa 70% daripada jumlah kematian di dunia disebabkan oleh diabetes. Sebanyak 90-95% kes diabetes adalah diabetes jenis 2 yang kebanyakannya disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat.

Pesakit kencing manis di Indonesia

Indonesia juga menghadapi ancaman penyakit serupa. Laporan International Diabetes Federation (IDF) Atlas 2017 melaporkan bahawa wabak diabetes di Indonesia masih menunjukkan peningkatan.

Indonesia adalah negara keenam di dunia setelah China, India, Amerika Syarikat, Brazil dan Mexico dengan jumlah penghidap diabetes berusia 20-79 tahun atau sekitar 10.3 juta orang.

Perkembangan dunia yang semakin maju dari segi teknologi menyebabkan kebanyakan orang melakukan gaya hidup yang salah seperti jarang bersenam dan memakan makanan yang tinggi gula.

Dua jenis diabetes

Bahaya diabetes terbahagi kepada pelbagai jenis tetapi secara amnya terbahagi kepada 2 jenis:

  • Diabetes tipe 1 adalah diabetes yang berlaku disebabkan oleh kerosakan pada sel beta pankreas, sehingga pankreas tidak dapat menghasilkan insulin yang cukup sehingga kadar gula dalam tubuh berlebihan.

Diabetes jenis 1 sering menyerang golongan muda, yang berumur kurang dari 12 tahun dan penghidapnya memerlukan suntikan insulin.

  • Diabetes jenis 2 adalah diabetes yang disebabkan oleh ketidakupayaan tubuh untuk menggunakan atau bertindak balas terhadap insulin, sehingga kadar gula darah berlebihan.

Diabetes diabetes jenis 2 juga dikenali sebagai Diabetes Mellitus yang tidak bergantung kepada Insulin (NIDDM) kerana diabetes jenis 2 sama sekali tidak memerlukan insulin.

Penyebab diabetes jenis 2 adalah kesalahan gaya hidup seperti makan terlalu banyak dan tidak cukup bersenam.

Berikut adalah faktor risiko diabetes.

  • Tidak dapat diubah suai

Ras, umur, jantina, etnik, sejarah keluarga diabetes mellitus, sejarah kelahiran bayi dengan berat lebih dari 4000 gram dan sejarah kelahiran dengan berat badan yang lebih rendah kurang dari 2500 gram.

  • Boleh diubahsuai

Berat badan berlebihan, obesiti, kurang aktiviti fizikal, darah tinggi, dislipidemia, diet tidak sihat / seimbang.

Langkah-langkah yang perlu diambil oleh pesakit kencing manis

Diabetes mellitus tidak dapat disembuhkan, walaupun kadang-kadang nilai gula darah menjadi normal (GDA <200) kerana nilai gula darah untuk penderita diabetes dapat meningkat lagi ketika gaya hidup tidak seimbang.

Inilah yang perlu dilakukan untuk pesakit diabetes.

  1. Periksa kesihatan anda dengan kerap dan ikuti nasihat doktor.
  2. Atasi penyakit ini dengan rawatan yang betul dan teratur.
  3. Jaga diet yang sihat dengan pemakanan seimbang.
  4. Berusaha untuk melakukan aktiviti fizikal yang selamat dan teratur.
  5. Elakkan merokok, alkohol dan bahan karsinogenik lain.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found