Kesihatan

Kulit bayi anda gatal dan merah? Boleh Terkena Dermatitis

Dermatitis adalah keadaan yang boleh menyebabkan kulit kering dan gatal. Ini adalah masalah kulit yang paling biasa pada bayi dan kanak-kanak. Dermatitis pada bayi pertama kali muncul pada usia 3 dan 6 bulan.

Kulit bayi biasanya licin dan lembut, tetapi juga boleh menjadi sangat kering, bersisik, dan merah. Sekiranya bayi mempunyai keadaan ini, mereka mungkin mengalami dermatitis atopik (eksim).

Baca juga: Kenali Miconazole, ubat kuat untuk merawat kulat pada kulit

Apa yang menyebabkan dermatitis pada bayi?

Punca dermatitis pada bayi tidak diketahui secara pasti. Tetapi beberapa faktor telah dikaitkan dengan keadaan ini, seperti:

  • Gen: Masalah kulit ini boleh diturunkan dari ibu bapa ke anak
  • Sistem imun: Sistem imun yang kurang berkembang dapat mempengaruhi seberapa banyak perlindungan yang dapat diberikan oleh kulit
  • Faktor lain: Dermatitis pada bayi juga boleh disebabkan oleh beberapa perkara lain, seperti kelembapan, debu, kain kasar, bulu binatang peliharaan, asap rokok, dan sabun mandi atau bahan pencuci.

Dermatitis sendiri berlaku apabila badan membuat terlalu sedikit sel lemak yang disebut ceramides. Sekiranya anda tidak mempunyai cukup ceramida, kulit anda akan kehilangan air dan menjadi sangat kering.

Gejala dermatitis pada bayi

Gejala dermatitis pada bayi boleh hilang dan muncul semula. Gejala biasanya mempengaruhi muka, leher, kulit kepala, siku, dan lutut.

Pada kanak-kanak, gejala boleh mempengaruhi kulit di bahagian dalam siku, di belakang lutut, di sisi leher, di sekitar mulut, pergelangan tangan dan kaki, dan di tangan.

Dermatitis yang menyerang bayi biasanya muncul pada kulit yang merah, gatal, bersisik di tempat yang sangat kelihatan, seperti pipi, belakang telinga dan kulit kepala.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh merebak ke lipatan siku, di belakang lutut, dan kadang-kadang boleh muncul di kawasan popok.

Bayi mempunyai risiko lebih tinggi terkena dermatitis jika ahli keluarga juga menghidapnya. Alergi juga dapat meningkatkan risiko terkena dermatitis.

Apa yang menjadikan keadaan ini lebih teruk?

Ibu, walaupun gejala dermatitis pada bayi boleh berbeza-beza, tetapi anda harus mengelakkan beberapa faktor yang boleh mencetuskan dermatitis. Ini kerana faktor-faktor ini boleh menjadikan dermatitis semakin teruk.

Dilaporkan dari WebMDBerikut adalah beberapa faktor yang boleh menjadikan dermatitis pada bayi menjadi lebih teruk.

  • Kulit kering: Kulit kering boleh menjadikan keadaan ini lebih gatal
  • Kerengsaan: Pakaian bulu gatal, poliester, minyak wangi, sabun mandi, dan sabun cuci boleh mencetuskan gejala dermatitis
  • Panas dan berpeluh: Kedua-duanya boleh menyebabkan dermatitis menjadi lebih teruk
  • Alergen: Walaupun tidak pasti, sebilangan pakar percaya bahawa berhenti dari susu lembu, kacang, telur, atau buah-buahan tertentu dapat membantu mengawal gejala dermatitis.

Baca juga: Gatal pada Bayi? Ini adalah 5 sebab dan cara mengatasinya

Rawatan dermatitis pada bayi

Ibu, jika anak anda terkena dermatitis, ia tidak boleh dibiarkan begitu sahaja dan mesti dirawat dengan segera. Beberapa cara berikut yang boleh anda lakukan sebagai rawatan dermatitis pada anak kecil anda yang mudah dilakukan di rumah.

Pastikan kelembapan kulit bayi dijaga

Dermatitis pada bayi boleh disebabkan oleh kulit kering, jadi lebih baik memastikan kulit bayi sentiasa lembap. Pelembap yang mengandungi ceramides adalah pilihan terbaik, ini boleh didapati di pasaran dan juga boleh diresepkan oleh doktor.

Sekiranya anda tidak dapat mencari pelembap dengan ceramida di dalamnya, cari krim bebas pewangi, atau salap seperti petroleum jelly. Sekiranya digunakan setiap beberapa hari, ia dapat membantu menjaga kelembapan kulit bayi.

Mandi air panas

Mandi air suam dapat melembapkan dan mengendurkan kulit. Bukan hanya itu, air suam juga dapat mengurangkan rasa gatal. Perkara yang perlu diberi perhatian adalah tidak memandikan bayi dengan air suam selama lebih dari 10 minit.

Gunakan sabun ringan

Sebaiknya gunakan sabun mandi ringan dan tidak wangi. Sabun mandi wangi, deodoran, dan sabun antibakteria boleh merengsakan kulit sensitif bayi anda.

Pastikan kuku bayi sentiasa pendek

Gatal boleh ditanggung dan ini boleh menyebabkan bayi menggaru bahagian dermatitis yang terkena. Untuk mengelakkan calar dari calar, lebih baik memotong kuku panjang bayi anda.

Anda juga boleh menggunakan sarung tangan kapas atau kaus kaki semasa mereka tidur.

Ibu, dermatitis pada bayi boleh membuat si kecil anda tidak selesa dan rewel. Oleh itu, jika dermatitis menyerang anak kecil anda, anda harus segera berjumpa dengan doktor.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found