Kesihatan

5 Cara Berkesan dan Mudah untuk Mengatasi Masalah Bau Nafas pada Anak Kecil anda

Nafas berbau pada kanak-kanak biasanya berlaku ketika mereka bangun pada waktu pagi. Keadaan ini biasanya hilang dengan sendirinya, setelah mereka makan, minum, dan menggosok gigi.

Gangguan nafas berbau seperti ini bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan. Namun, anda harus mula berjaga-jaga sekiranya terdapat tanda-tanda bau mulut yang menunjukkan masalah kesihatan yang lebih serius bagi anak kecil anda.

Untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat perbincangan di bawah.

Baca juga: Penting! Ini adalah 7 cara untuk menghilangkan bau mulut yang menjengkelkan

Apakah bau mulut pada kanak-kanak?

Nafas berbau, juga dikenali sebagai halitosis, adalah salah satu masalah kesihatan yang paling biasa pada kanak-kanak.

Nafas berbau ini sering membuatkan sebilangan ibu bapa merasa risau. Sama ada kerana ia dianggap sebagai keadaan yang memalukan, atau kerana ada ketakutan terhadap penyakit tertentu.

Oleh itu, penting untuk mengetahui sebab-sebabnya sehingga dapat membantu melegakan gejala bau mulut yang timbul pada anak kecil anda.

Penyebab halitosis pada kanak-kanak

Mulut adalah tempat yang paling biasa untuk pengumpulan kuman dan bakteria yang menyebabkan halitosis. Beberapa tempat kegemaran mereka untuk membiak adalah gigi, gusi, dan lidah.

Oleh itu, kebersihan mulut yang buruk adalah salah satu penyebab utama bau mulut pada kanak-kanak. Adapun alasan lain, seperti yang dilaporkan oleh Warga Texas, adalah:

Kekeringan

Kekeringan benar-benar dapat membuat si kecil mengalami bau mulut. Apabila anak tidak minum air secukupnya, jumlah air liur di mulutnya akan berkurang dan mengurangkan kemampuan mulut membersihkannya.

Kesannya, bakteria yang menyebabkan bau mulut akan tumbuh dan berkembang dengan cepat.

Makanan berbau

Tidak berbeza dengan orang dewasa, bahkan kanak-kanak kecil boleh mengalami bau mulut jika mereka makan jenis makanan tertentu.

Bawang putih dan bawang, adalah dua jenis makanan yang paling sering membuat mulut si kecil anda berbau.

Untuk mengatasinya, biasakan membilas mulut dengan air, atau menggosok gigi anak anda setelah makan makanan yang berbau pedas.

Baca juga: Si Kecil Tidur dengan Botol Susu, Bolehkah Ini Mencetuskan Kerosakan Gigi Botol Bayi?

Penyakit tertentu

Masalah kesihatan seperti demam, atau jangkitan pernafasan, sangat mungkin menyebabkan bau mulut pada kanak-kanak.

Ini berlaku kerana apabila hidung tersumbat, bakteria dalam lendir di belakang hidung dan mulut akan menyebabkan bau busuk ketika bayi anda bernafas melalui mulut.

Nafas berbau seperti ini biasanya hilang dengan sendirinya setelah badan anak pulih dari jangkitan.

Cara merawat halitosis pada kanak-kanak

Kebersihan gigi yang baik adalah kaedah paling berkesan untuk mengatasi bau mulut. Untuk mewujudkannya, Ibu perlu melakukan perkara berikut:

  1. Biasakan anak anda menggosok gigi dengan kerap
  2. Adakah flossing atau bersihkan antara gigi menggunakan benang khas
  3. Bersihkan lidah anak anda dengan kerap
  4. Ajar anak-anak untuk membilas mulut setelah makan untuk mengelakkan pengumpulan serpihan makanan di amandel dan mengurangkan kemungkinan batu amandel
  5. Membilas dan mencuci hidung untuk membantu bakteria di hidung tidak membiak
  6. Pastikan anak anda minum banyak air agar tidak terhidrasi.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Penting untuk menyedari bahawa bau mulut pada kanak-kanak bukan penyakit tetapi gejala masalah kesihatan tertentu.

Oleh itu, sekiranya bau mulut disebabkan oleh keadaan perubatan, anda perlu mengenal pasti penyebabnya terlebih dahulu dengan memeriksa anak anda kepada doktor gigi.

Sekiranya setelah pemeriksaan dan penilaian doktor merasakan perlunya penyelidikan yang lebih mendalam, anak biasanya akan dirujuk ke doktor THT. Biasanya doktor akan menentukan diagnosis penyakit selanjutnya untuk memberikan rawatan terbaik.

Beberapa penyakit biasa yang disifatkan oleh gejala nafas berbau adalah sinusitis berulang, batu amandel, atau dehidrasi. Pemberian antibiotik juga dapat dilakukan jika penyebab bau mulut adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found