Kesihatan

Sukar mengingati wajah orang yang sering anda temui? Mungkin Anda Mempunyai Prosopagnosia

Rasa seperti gagal mengingati wajah orang? Atau mengalami kesukaran untuk menghafal wajah orang lain walaupun telah beberapa kali bertemu? Sekiranya berlaku, anda mungkin mengalami keadaan yang jarang disebut prosopagnosia.

Prosopagnosia adalah keadaan di mana sukar untuk mengenali wajah orang lain. Walaupun dalam tahap teruk tidak dapat mengenali wajahnya sendiri. Untuk mengenali penyakit ini dengan lebih lanjut, berikut adalah ulasan.

Baca Juga: Spektrum Autisme

Apa itu prosopagnosia?

Prosopagnosia adalah gangguan otak, juga dikenal sebagai rabun wajah. Orang yang mengalaminya tidak dapat mengenali atau membezakan wajah.

Sekiranya anda mengalaminya, anda akan sukar untuk mengenali orang terdekat, seperti keluarga. Keadaan ini dianggarkan mempengaruhi sekitar 2 peratus populasi umum.

Apa yang menyebabkan prosopagnosia?

Prosopagnosia dianggap disebabkan oleh kelainan pada otak. Mungkin disebabkan oleh gangguan atau kerosakan pada lipatan di otak, dipanggil gyrus fusiform kanan.

Bahagian otak ini memainkan peranan penting dalam mengkoordinasikan sistem saraf yang bertugas menyimpan kenangan dan persepsi wajah yang kita lihat. Selain itu, prosopagnosia juga boleh disebabkan oleh strok, kecederaan otak atau beberapa penyakit neurodegeneratif.

Yang lain, ada yang lahir kerana kelainan kongenital. Ini mungkin berkaitan dengan sejarah genetik yang berlaku dalam keluarga.

Perlu diingatkan bahawa prosopagnosia juga tidak disebabkan oleh masalah penglihatan, kehilangan ingatan dan ketidakupayaan pembelajaran. Ini adalah perkara yang sama sekali berbeza.

Siapa yang lebih berisiko untuk prosopagnosia?

Walaupun bukan gejala biasa, nampaknya lebih biasa pada mereka yang menderita autisme. Secara teori, rabun wajah boleh menjadi sebahagian daripada perkembangan penghidap autisme yang kadang-kadang mengganggu.

Apakah tanda dan gejala prosopagnosia?

Sebelum mengenali gejala dan ciri-ciri prosopagnosia, anda perlu mengetahui apakah keadaan ini bukan masalah ingatan. Ini adalah syarat khas untuk mengenali wajah, dan gejalanya meliputi:

  • Gejala yang paling biasa adalah ketidakupayaan untuk membezakan wajah. Ini akan menyukarkan seseorang untuk menjalani kehidupan sosial.
  • Pada orang dengan prosopagnosia kecil, sukar untuk mengenal pasti wajah orang asing atau mereka yang tidak dikenali.
  • Sementara itu, mereka yang mengalami rabun mata yang teruk mengalami kesukaran untuk mengenali wajah, walaupun orang yang sering mereka temui, termasuk ahli keluarga dan rakan karib.
  • Sekiranya keadaan prosopagnosia sangat teruk, bukan sahaja tidak dapat mengenali wajah orang lain. Bahkan dia akan menghadapi masalah untuk mengenali wajahnya sendiri.

Apa kemungkinan komplikasi prosopagnosia?

Pada orang yang mengalami prosopagnosia yang sangat teruk, sukar untuk mengenali wajah mereka sendiri. Ini kemudian boleh menyebabkan kegelisahan sosial atau kemurungan bagi penghidapnya.

Bagaimana merawat dan merawat prosopagnosia?

Buta wajah secara amnya tidak menyebabkan masalah fizikal. Tetapi rabun wajah boleh mempengaruhi kemampuan orang untuk membentuk hubungan peribadi dan profesional. Oleh itu, berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah ini.

Rawatan prosopagnosia di doktor

Rawatan yang ada pada masa ini bagi orang yang mengalami rabun wajah adalah panduan untuk mengenal pasti individu dengan lebih baik.

Kerana mereka tidak dapat mengenali wajah, orang itu akan diajar untuk mengenali orang dari petunjuk yang ada, baik dari sisi visual atau verbal yang lain. Seperti mengenali suara, pakaian, atau cara berjalan seseorang.

Cara mengatasi prosopagnosia secara semula jadi di rumah

Meneruskan pemulihan atau program yang dijalankan di doktor, bahkan di rumah, orang yang mengalami rabun wajah boleh berlatih untuk mengenali orang lain dari ciri selain wajah.

Apa ubat prosopagnosia yang biasa digunakan?

Sehingga kini tidak ada ubat khusus untuk prosopagnosia. Tetapi penyelidik terus mengetahui bagaimana mengatasi keadaan ini. Di samping itu, latihan juga dikembangkan untuk membantu meningkatkan pengecaman wajah.

Baca Juga: Sindrom Down

Bagaimana cara mencegah prosopagnosia?

Tidak ada cara yang pasti untuk mengelakkan keadaan ini. Tetapi anda dapat mengesan keadaan ini lebih awal dan melakukan rawatan agar lebih bersedia untuk mengenali orang lain dari perkara-perkara di luar wajah.

Terdapat beberapa ciri yang menunjukkan kanak-kanak mempunyai prosopagnosia. Sekiranya anak anda mempunyai ciri-ciri berikut, anda mesti berjumpa doktor untuk diagnosis penuh:

  • Kanak-kanak sering gagal mengenali orang yang dikenali ketika mereka bertemu secara tidak sengaja
  • Mendekati orang asing yang berfikir bahawa orang itu adalah ibu bapanya
  • Menunggu untuk disambut terlebih dahulu apabila ibu bapa menjemput anda di sekolah
  • Menarik diri secara sosial dan sukar untuk berkawan
  • Sukar untuk mengikuti aliran filem atau rancangan TV.

Sekiranya ternyata diagnosis doktor menyatakan bahawa dia betul-betul mengalami rabun wajah, anak dapat mengikuti panduan untuk mengenali orang dengan lebih baik. Semakin cepat diketahui, seseorang akan lebih cepat belajar mengenali orang lain bukan dari wajah.

Demikianlah tinjauan mengenai prosopagnosia penyakit. Semoga dapat menambahkan pengetahuan mengenai keadaan yang jarang berlaku ini.

Ada soalan lain mengenai kesihatan? Rujuk masalah kesihatan dengan doktor yang dipercayai melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!