Kesihatan

Mitos Tentang Kehamilan Yang Masih Dipercayai, Lihat Fakta!

Sudah tentu, banyak wanita hamil sering merasa bimbang dan bertanya-tanya tentang mitos kehamilan yang banyak dibincangkan oleh orang. Sebilangan mitos ini masih dipercayai hingga ke hari ini.

Agar tidak terlalu risau, mari kita periksa fakta lagi, Ibu!

Mitos kehamilan yang masih dipercayai dan fakta

Ternyata mitos kehamilan ini masih sering didengar di sekitar kita, terutama masyarakat Indonesia. Agar tidak ingin tahu dan bimbang lagi, berikut adalah penjelasan mengenai mitos kehamilan, termasuk:

Makan nanas boleh menyebabkan keguguran

Memang, pada dasarnya makan nanas tidak digalakkan untuk wanita hamil, tetapi secara automatik tidak menyebabkan keguguran.

Anda masih boleh makan nanas semasa hamil, selagi bahagiannya tidak berlebihan, hanya beberapa keping daging. Buah ini mengandungi bromelain, yang merupakan enzim yang dapat bertindak balas terhadap kontraksi rahim apabila dikonsumsi dalam jumlah besar.

Bentuk perut semasa mengandung

Mitos kehamilan seterusnya adalah mengenai bentuk perut semasa kehamilan. Sekiranya perut anda condong ke hadapan, dipercayai bahawa bayi itu lelaki. Sementara itu, jika bentuk perut melebar ke sisi, maka bayi itu adalah seorang gadis.

Secara amnya, bentuk perut anda semasa mengandung bergantung pada bentuk perut anda sebelum anda hamil. Termasuk jumlah lemak dalam badan, kekuatan otot perut, berapa banyak bayi yang dikandung, tinggi badan anda dan kedudukan janin.

Memotong rambut menjadikan bayi cacat

Mitos ini sering didengar sekiranya terdapat wanita hamil yang berhasrat memotong rambutnya semasa hamil. Hakikatnya ialah memotong rambut semasa kehamilan awal atau kehamilan lewat dibenarkan tetapi ada terma dan syarat.

Syaratnya adalah tidak menggunakan ubat kimia yang berbahaya bagi wanita hamil dan anda harus menggunakan bahan semula jadi untuk penjagaan rambut.

Makan makanan pedas boleh menyebabkan kontraksi

Pasti ramai ibu yang mengandung ketika ingin makan makanan pedas untuk membangkitkan selera. Tetapi ada mitos bahawa makan makanan pedas semasa kehamilan boleh menyebabkan kontraksi dan mengganggu perkembangan janin, Moms tidak menginginkan niat itu.

Sebenarnya makan makanan pedas semasa hamil dibenarkan kerana tidak membahayakan bayi, tetapi hanya boleh membuat pencernaan anda terganggu dan memburukkan lagi sakit pagi. Jadi, pastikan bahagiannya terhad!

Mengonsumsi kacang hijau sehingga rambut bayi tebal

Memang, pengambilan kacang hijau semasa hamil sangat digalakkan kerana kandungan vitamin yang baik untuk ibu dan bayi. Tetapi pada dasarnya pertumbuhan rambut bayi bergantung pada genetik ibu bapa.

Minum air kelapa menjadikan kulit bayi menjadi halus

Air kelapa sangat baik untuk wanita hamil kerana kandungan vitamin C yang tinggi. Tetapi air kelapa tidak dapat mengubah warna kulit seseorang.

Keinginan yang tidak diikuti membuatkan bayi terkulai

Ini adalah mitos kehamilan yang sering dibincangkan oleh wanita hamil. Ternyata ia tidak ada kaitan dengan keinginan dan air liur, Moms.

air liur atau air liur meleleh Ia berlaku apabila pengeluaran air liur terlalu banyak. Selain menjaga kelembapan mulut, air liur juga berfungsi untuk melembutkan makanan bayi, membuat menelan lebih mudah, melindungi gigi dari kerosakan dan membuang serpihan makanan.

Menggunakan objek tertentu untuk menghilangkan semangat

Orang Indonesia percaya bahawa ketika seseorang hamil, mereka sering diganggu oleh arwah. Sebilangan orang berpendapat bahawa memasang pin keselamatan, gunting, dan gelang (tanaman ubat dengan rasa dan bau yang tidak menyenangkan) pada pakaian atau seluar dalam mereka dapat mengelakkan gangguan ini.

Walau bagaimanapun, dari perspektif perubatan, apa yang disebut 'azimat' ini tidak mempengaruhi kesihatan dan keselamatan wanita hamil dan janin mereka. Sekiranya anda dan bayi anda ingin sihat, sudah tentu anda harus makan makanan berkhasiat, anda tidak boleh letih dan tertekan, okey?

Jadi, mulai sekarang, anda tidak perlu risau lagi tentang semua mitos kehamilan yang sering membuat anda risau. Semoga anda dan bayi anda sentiasa sihat!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.