Kesihatan

7 Punca Kelemumur di Kulit Kepala dan Cara Mengatasinya

Kelemumur adalah masalah rambut yang biasa. Keadaan ini menyebabkan kulit kepala mengelupas dan gatal. Ia tidak berbahaya, tetapi penampilan kelemumur boleh mengganggu penampilan. Jadi apa sebenarnya yang menyebabkan kelemumur di kulit kepala?

Baca Juga: Mengenal Penyakit Chikungunya, Virus Kerana Gigitan Nyamuk

Perubahan kulit kering hingga cuaca adalah penyebab kelemumur di kulit kepala

Beberapa faktor boleh menyebabkan kelemumur pada kulit kepala, selain dari kebersihan kawasan kepala. Berikut adalah beberapa faktor yang perlu anda perhatikan.

1. Corak pencucian tidak teratur

Tahukah anda bahawa mencuci rambut secara tidak teratur boleh menjadikan minyak dan sel kulit bertambah? Inilah penyebab kelemumur di kulit kepala yang agak biasa.

Selain itu, pada lelaki penghasilan hormon androgen juga boleh menyebabkan kulit berminyak yang kemudian menyebabkan kelemumur muncul.

Penyebab kelemumur pada kulit kepala adalah dermatitis seborrheic

Dermatitis seborrheic adalah penyebab kelemumur yang paling biasa di kulit kepala. Dermatitis seborrheic dicirikan oleh kulit merah dan berminyak. Kulit kepala juga diliputi oleh serpihan kulit putih atau kuning.

Selain kulit kepala, keadaan ini boleh mempengaruhi kawasan badan yang lain yang mempunyai banyak kelenjar minyak. Bermula dari lipatan di sekitar lubang hidung, di belakang telinga, pangkal paha, dan ketiak.

3. Kulit kering

Sekiranya anda mempunyai kulit kering, mungkin kulit kepala anda juga mengalami keadaan kulit kering. Kemudian menjadi bersisik, cenderung gatal dan menghasilkan kelemumur.

Selain itu, keadaan perubatan tertentu seperti eksim juga boleh menjadi salah satu penyebab kelemumur pada kulit kepala.

Baca juga: Rambut Gugur Membuatkan Anda Tidak Percaya? Atasi dengan 7 dengan cara ini

4. Tidak sesuai dengan produk tertentu

Adakah anda mempunyai kulit sensitif? Sekiranya demikian, kulit kepala anda juga menjadi sensitif.

Alergi juga boleh menyebabkan kelemumur pada kulit kepala dan membuat anda menggaru lebih kerap. Untuk itu, pilih produk dengan bahan semula jadi dan berlabel hypoallergenic atau berpeluang kecil untuk menimbulkan reaksi alergi.

5. Perubahan cuaca

Perubahan suhu yang drastik boleh mencetuskan masalah kulit kepala. Contohnya, dari suhu panas hingga sejuk atau sebaliknya. Perubahan suhu yang kuat ini boleh menyebabkan kulit kering.

Biasanya, kepingan kelemumur yang muncul kerana kulit kering akan lebih kecil daripada kelemumur yang muncul disebabkan oleh perkara lain.

6. Pencemaran udara

Pencemaran udara juga boleh menyumbang kepada penampilan kelemumur di kulit kepala.

Ini mungkin berlaku kerana banyak bahan kimia yang beredar di udara yang boleh mempengaruhi kulit dan menyebabkan kerengsaan atau reaksi alergi pada kulit. Apabila kulit jengkel atau alergi, kelemumur biasanya lebih mudah muncul.

7. Punca kelemumur pada kulit kepala adalah tekanan

Keadaan tekanan boleh memburukkan keadaan kulit dan merosakkan sistem imun. Tekanan juga mendorong mikroba tumbuh dengan lebih mudah kerana sistem ketahanan badan menurun. Keadaan ini boleh menyebabkan kelemumur berkembang di kulit kepala.

Selain itu, tekanan boleh menyebabkan seseorang menggaru kepalanya lebih kerap. Walaupun semakin kerap anda menggaru, biasanya gatal akan lebih teruk. Untuk itu, penting bagi anda untuk menguruskan tekanan dengan baik untuk meningkatkan kesihatan kulit kepala.

Baca Juga: Berhati-hati dengannya! Inilah Pertolongan Cemas untuk Kecederaan Kepala

Cara menghilangkan kelemumur di kulit kepala

Kelemumur tidak berbahaya tetapi penampilannya di kulit kepala tentunya boleh mengganggu penampilan. Untuk mengatasinya, anda boleh melakukan beberapa rawatan di rumah, seperti:

  • Menguruskan tekanan. Bukan rahsia lagi bahawa tekanan boleh mempengaruhi kesihatan anda dan membuat anda mudah terkena beberapa keadaan dan penyakit. Termasuk memperburuk penampilan kelemumur di kulit kepala. Untuk itu belajarlah menguruskan tekanan dengan baik.
  • Makan makanan yang sihat. Makanan yang baik pastinya dapat menyokong kesihatan tubuh anda, termasuk kulit kepala. Pilih makanan yang mengandungi vitamin zink dan B, kandungan ini dapat membantu mengelakkan kelemumur.
  • Hadkan penggunaan produk penggayaan. Produk untuk menggayakan rambut seperti penyembur rambut, Gel rambut atau pomade boleh tumbuh di kulit kepala dan menghasilkan banyak minyak.
  • Memperbaiki corak syampu. Lakukan syampu tiga hingga empat kali seminggu. Syampu biasa dapat membantu menghilangkan serpihan kelemumur, minyak berlebihan, dan penumpukan sel kulit mati di kulit kepala.
  • Berjemur di bawah sinar matahari. Cahaya matahari mungkin baik untuk mengawal kelemumur. Tetapi kerana pendedahan cahaya ultraviolet merosakkan kulit, ada risiko terkena barah kulit.
  • Gunakan pelembap untuk rambut. Apabila anda mengalami kelemumur, kulit kepala anda cenderung mengelupas dan gatal. Sekarang untuk mengatasi kegatalan, anda boleh mencuba mengembalikan kelembapan kulit di kawasan kepala. Anda mungkin ingin mencuba minyak kelapa sebagai pilihan semula jadi.
  • Pilih produk syampu yang sesuai. Beberapa syampu anti kelemumur yang dijual di pasaran mempunyai kesan sampingan yang berbeza. Syampu jenama tertentu boleh menjadikan rambut anda lebih gelap atau kulit kepala anda kering. Sekiranya anda tidak menemui syampu yang betul, ada baiknya berjumpa doktor.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!