Kesihatan

Ketahui Corak Keibubapaan yang Betul untuk Pertumbuhan dan Perkembangan Maksimum pada Zamannya

Ibu, mendidik anak-anak untuk memiliki keperibadian dan watak yang baik bukanlah sesuatu yang mudah. Tingkah laku anak-anak sangat bergantung kepada keibubapaan yang diberikan oleh ibu bapa. Jadi apa sebenarnya gaya keibubapaan yang tepat untuk anak-anak?

Sangat penting bagi ibu bapa untuk memastikan gaya keibubapaan yang diterapkan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak yang sihat dengan berinteraksi dengan mereka.

Seorang anak mula-mula belajar dari ibu bapanya dan persekitaran terdekatnya, iaitu keluarga. Oleh itu, jangan salah, Ibu mendidik dan menerapkan keibubapaan!

Apakah gaya keibubapaan yang betul untuk anak-anak?

Setiap ibu bapa mempunyai cara mereka sendiri untuk mendidik anak-anak mereka. Apa yang perlu diingat ialah anda harus memperhatikan sifat dan watak anak sebelum menerapkan corak keibubapaan tertentu.

Terdapat beberapa jenis keibubapaan yang sesuai untuk anak-anak yang boleh diterapkan oleh ibu bapa. Setiap jenis keibubapaan mengambil pendekatan yang berbeza untuk membesarkan anak-anak dan dapat dikenali dengan sebilangan ciri yang berbeza.

Berikut adalah gaya keibubapaan yang sesuai untuk anak-anak yang telah diringkaskan dari pelbagai sumber.

Baca juga: Ibu, Mari Ketahui Apa Perkembangan Anak Anda yang Berpengalaman pada 11 Bulan

1. Keibubapaan autoritarian

Ibu bapa yang berwibawa biasanya melayan anak-anak mengikut peraturan tanpa pengecualian. Mereka menggunakan gaya disiplin yang ketat dengan sedikit rundingan. Apabila seorang anak mempersoalkan alasan di sebalik peraturan, alasannya adalah "kerana ayah / ibu mengatakan demikian".

Corak keibubapaan ini tidak membenarkan anak-anak terlibat dalam masalah. Sebagai gantinya, mereka membuat peraturan dan menegakkan akibatnya dengan sedikit perhatian terhadap pendapat anak itu.

Biasanya ibu bapa yang menerapkan corak keibubapaan ini menggunakan hukuman daripada disiplin. Daripada mengajar anak bagaimana membuat pilihan yang lebih baik, mereka membuat anak merasa lebih bersalah atas tindakan mereka.

Kelebihan gaya keibubapaan ini adalah bahawa ia mengajar anak-anak bahawa terdapat batasan dan harapan yang jelas untuk dicapai. Namun, keburukannya ialah ia dapat membuat anak-anak tertekan, kurang percaya diri, atau bahkan bersikap agresif.

2. Keibubapaan yang berwibawa

Keibubapaan yang berwibawa menerapkan peraturan dan batasan yang jelas. Tidak seperti keibubapaan autoritarian, gaya keibubapaan ini menjelaskan logik dan penalaran di sebalik peraturan. Mereka juga bersedia mendengar maklum balas, pertanyaan dan keberatan anak-anak terhadap peraturan tersebut.

Ibu bapa sering merangkumi anak-anak ketika menetapkan peraturan, dan berusaha memusatkan perhatian pada peneguhan peribadi positif anak-anak apabila harapan dipenuhi, seperti memberi pujian dan penghargaan.

Anak-anak yang cenderung dibesarkan dengan pola keibubapaan ini cenderung bahagia dan berjaya. Mereka juga lebih baik dalam membuat keputusan dan menilai risiko tindakan mereka.

Pola keibubapaan ini sangat digalakkan kerana dapat menjadikan anak-anak dan ibu bapa saling memahami antara satu sama lain dan menjadikan hubungan mereka lebih erat.

3. Keibubapaan permisif

Corak keibubapaan ini tidak benar-benar menerapkan peraturan untuk anak-anak mereka. Ibu bapa biasanya tidak menetapkan had kepada anak-anak. Kerana mereka bertoleransi, anak-anak tidak mempunyai harapan yang jelas untuk dipenuhi dan jarang menerima akibat dari tingkah laku buruk anak.

Ibu bapa yang mengamalkan gaya keibubapaan ini menganggap mereka sebagai teman untuk anak-anak dan bukannya ibu bapa.

Gaya keibubapaan ini menjadikan anak-anak yang sangat berdikari, tetapi kurang berdisiplin. Peraturan dan batasan menjadi kurang bermakna bagi mereka, oleh itu kanak-kanak cenderung sukar untuk mengikuti peraturan dan batasan.

4. Ibu bapa tidak terlibat

Ibu bapa yang mengamalkan gaya keibubapaan ini biasanya membiarkan anak mereka pergi dan mengharapkan mereka membesarkan diri.

Ibu bapa juga tidak menumpukan banyak masa dan tenaga untuk memenuhi keperluan asas anak-anak mereka. Akibatnya, anak-anak mungkin tidak mendapat banyak bimbingan, pengasuhan, dan perhatian dari ibu bapa mereka.

Terdapat beberapa sebab di sebalik pengasuhan ibu bapa yang tidak terlibat ini, contohnya penggunaan ibu bapa ini adalah akibat tekanan tinggi yang berlaku pada ibu bapa, beban kewangan, dan pekerjaan yang terlalu banyak, sehingga menjadikan anak-anak kurang mendapat perhatian dari ibu bapa.

Dilaporkan dari Ibu, pakar bersetuju bahawa keibubapaan yang tidak terlibat (keibubapaan yang cuai) boleh membahayakan anak. Keibubapaan ini boleh memudaratkan anak-anak, jadi mereka sering menunjukkan masalah tingkah laku dan merasa kurang senang.

Menerapkan gaya keibubapaan yang betul sangat penting bagi ibu bapa untuk mendidik anak-anak mereka menjadi orang yang baik. Pilih corak keibubapaan terbaik yang dapat memberi keyakinan kepada anak-anak dan dapat mengeratkan hubungan antara ibu bapa dan anak-anak.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.