Kesihatan

Bersihkan Kapal Darah dengan Senarai Makanan Sihat Di Bawah!

Saluran darah mempunyai peranan penting. Apabila penumpukan plak berlaku, ia boleh menyebabkan saluran darah tidak berfungsi dengan baik. Untuk mengelakkan ini, terdapat beberapa makanan untuk membersihkan saluran darah.

Saluran darah dapat tersumbat ketika plak menumpuk, yang dapat menyebabkan pengurangan aliran darah. Satu syarat yang perlu diperhatikan adalah aterosklerosis.

Aterosklerosis boleh berlaku apabila timbunan lemak atau kolesterol terbentuk di sepanjang dinding arteri (saluran darah). Ini boleh menyebabkan saluran darah menyempit dan menyekat aliran darah ke jantung dan bahagian badan yang lain.

Baca juga: Anda Harus Tahu! 8 Cara Ini untuk Mencegah Penyakit Jantung

Makanan untuk membersihkan saluran darah

Atherosclerosis adalah penyebab utama penyakit jantung. Penting untuk diketahui bahawa terdapat beberapa faktor risiko aterosklerosis, termasuk tekanan darah tinggi, kadar kolesterol LDL tinggi, diet yang salah, dan jarang bergerak.

Mengamalkan gaya hidup dan diet yang sihat dapat membantu mencegah keadaan. Berikut adalah senarai makanan untuk membersihkan saluran darah yang dapat membantu mencegah penyumbatan saluran darah.

1. Makanan untuk membersihkan saluran darah: Beri

Beri juga blueberry, strawberi, raspberi, sehingga blackberry Ini dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan, termasuk mengurangi keradangan dan meningkatkan kesihatan jantung.

Beri mengandungi serat, vitamin, mineral, dan tumbuhan. Tidak ketinggalan, beri juga mengandungi antioksidan flavonoid yang dapat meningkatkan kesihatan jantung.

Beri dapat membantu mencegah arteri tersumbat dengan menurunkan keradangan dan penumpukan kolesterol, sehingga meningkatkan fungsi saluran darah dan melindungi dari kerosakan sel.

2. Alpukat

Alpukat juga termasuk dalam daftar makanan untuk membersihkan saluran darah dengan menurunkan kadar kolesterol jahat dan meningkatkan kadar kolesterol baik. Bukan hanya itu, alpukat juga mengandungi vitamin E, yang mencegah pengoksidaan kolesterol.

Tidak ketinggalan, buah berbentuk bujur ini juga mengandungi kalium atau kalium, yang dapat membantu mengawal tekanan darah.

3. Ikan berlemak, salah satu makanan untuk membersihkan saluran darah

Ikan berlemak seperti salmon, sardin, dan tuna kaya dengan lemak sihat, yang dapat membantu membersihkan arteri.

Kandungan asid lemak omega 3 yang terkandung di dalamnya dapat membantu meningkatkan kadar kolesterol yang baik, mengurangi peradangan pada saluran darah, serta pembentukan gumpalan darah di arteri.

4. Tomato

Tomato mengandungi sebatian tumbuhan yang dapat membantu menurunkan risiko aterosklerosis. Sebagai contoh, tomato mengandungi likopen pigmen karotenoid, yang mempunyai faedah kesihatan yang mengagumkan.

Untuk mendapatkan lebih banyak faedah untuk mencegah penyumbatan saluran darah, tomato boleh digabungkan dengan minyak zaitun.

5. Buah sitrus

Selain memiliki rasa yang menyegarkan, ternyata buah sitrus juga dapat menjadi makanan yang dapat membantu membersihkan saluran darah, Anda tahu.

Ya, kerana buah sitrus mengandung vitamin, mineral, dan antioksidan, termasuk flavonoid.

Kandungan flavonoid yang terkandung di dalamnya dapat membantu mengurangkan keradangan dan mencegah radikal bebas dalam tubuh akibat pengoksidaan kolesterol LDL. Pengoksidaan LDL telah dikaitkan dengan perkembangan aterosklerosis.

Baca juga: Ketahui kelebihan dan kekurangan bentuk dos Vitamin C: dari tablet hingga cecair

6. Brokoli

Dipetik dari halaman Fisher TitusBrokoli dapat membantu mencegah penyumbatan saluran darah kerana mengandungi vitamin K, yang dapat mencegah kerosakan pada arteri.

Sebaliknya, brokoli juga mengandungi serat yang dapat menurunkan tekanan darah dan tahap tekanan. Penting untuk mengetahui bahawa tekanan boleh menyebabkan penumpukan plak pada dinding arteri.

7. Sayuran berdaun hijau

Tambahan pula, sayur-sayuran berdaun hijau seperti selada, kangkung, dan bayam juga merupakan makanan yang dapat membantu membersihkan saluran darah. Kerana, sayur-sayuran berdaun hijau mengandungi banyak nutrien yang dapat membantu mencegah aterosklerosis.

Selain itu, sayur-sayuran berdaun hijau adalah sumber nitrat makanan yang baik, yang dapat membantu meningkatkan fungsi saluran darah dan mengurangkan keradangan.

Sebenarnya, beberapa kajian mendapati bahawa pengambilan sayur-sayuran berdaun hijau dapat membantu menurunkan risiko penyakit jantung.

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, tinjauan terhadap 8 kajian mendapati bahawa makan sayur-sayuran berdaun hijau dikaitkan dengan risiko penyakit jantung sebanyak 15.8 peratus.

Itulah beberapa maklumat mengenai makanan untuk membersihkan saluran darah, yang juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai senarai makanan lain, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found