Kesihatan

Ayuh, jaga kesihatan gigi dengan beberapa petua berikut

Tidak jarang tartar dianggap hanya masalah kecil, walaupun jika dibiarkan keadaan ini boleh membahayakan, anda tahu. Jadi, bagaimana cara membuang tartar? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Tartar, juga dikenali sebagai kalkulus gigi, adalah plak yang mengeras pada gigi. Biasanya pengumpulan plak dicampur dengan mineral dari air liur, yang kemudian mengeras.

Ini bermula dari bakteria yang tersisa dari makanan yang melekat pada gigi, yang membentuk plak dan kemudian mengeras, dan menjadi tartar. Selain melapisi bahagian luar gigi, tartar juga dapat terbentuk di atas dan di bawah garis gusi, dan boleh menyebabkan kerengsaan pada gusi.

Bagaimana tartar mempengaruhi gigi dan gusi?

Tartar dan plak. Sumber Foto: oralb.co.uk

Tartar boleh menyukarkan anda menggosok dan menggosok gigi sehingga boleh menyebabkan rongga dan kerosakan.

Mana-mana tartar yang tumbuh di atas garis gusi anda boleh membahayakan kesihatan gusi dan gigi anda. Ini kerana bakteria di dalamnya dapat merengsakan dan merosakkan gusi. Lama kelamaan, ini boleh menyebabkan penyakit gusi progresif.

Bentuk penyakit gusi yang paling ringan disebut radang gusi. Biasanya dapat dicegah dengan menggosok gigi secara berkala, menggunakan benang, menggunakan ubat kumur antiseptik, dan mendapatkan pembersihan secara berkala dari doktor gigi.

Perkara yang perlu anda ketahui ialah menjaga kesihatan gigi dan gusi adalah penting, kerana beberapa kajian mengatakan bakteria yang terdapat di gusi boleh menyebabkan penyakit lain.

Petua untuk membantu kesihatan tartar

Perkara yang perlu anda lakukan untuk mengekalkan gigi dan gusi yang sihat, adalah tidak membiarkan tartar menumpuk pada gigi anda. Inilah cara untuk mencegahnya:

 • Berus secara berkala, dua kali sehari selama 2 minit. Cuba gosok gigi sekurang-kurangnya dua minit dua kali sehari. Kerana jika kurang dari itu, kemungkinan ia tidak dapat menghilangkan plak atau mencegah batu.
 • Gunakan sikat dengan bulu lembut yang cukup kecil untuk masuk ke rongga gigi anda. Pastikan untuk menggosok permukaan yang sukar dijangkau, seperti di belakang gigi dan di bahagian belakang geraham.
 • Penyelidikan mendapati bahawa berus gigi elektronik atau bertenaga menghilangkan plak lebih baik daripada berus manual.
 • Pastikan berus gigi yang anda gunakan mempunyai piawaian kesihatan persatuan kesihatan rasmi, yang bermaksud ia telah menjalani ujian kawalan kualiti dan keselamatan yang ketat.
 • Pilih ubat gigi kawalan tartar yang mengandungi fluorida. Fluorida akan membantu memperbaiki enamel gigi yang rosak. Pilih juga beberapa produk ubat gigi yang mengandungi triclosan, bahan yang melawan bakteria dalam plak.
 • Floss (gigi palsu). Tidak kira seberapa baik anda menggosok gigi, flos adalah satu-satunya cara untuk menghilangkan plak di antara gigi anda. Benang gigi membantu menghilangkan tartar dari kawasan yang sukar dijangkau.
 • Gunakan ubat kumur antiseptik setiap hari untuk membantu membunuh bakteria yang menyebabkan plak.
 • Perhatikan pengambilan makanan anda. Bakteria di mulut berkembang pada makanan bergula dan berkanji. Cuba makan makanan sihat dan hadkan jumlah makanan bergula yang anda makan.
 • Jangan merokok. Kajian menunjukkan bahawa orang yang merokok atau menggunakan produk tembakau lain cenderung menghidap tartar.
 • Makan buah dan sayur segar. Kerana buah-buahan dan sayur-sayuran segar merangsang pengunyahan yang kuat, dan menghasilkan air liur yang membantu membasmi beberapa bakteria di mulut yang menghasilkan plak.
 • Gosok gigi dengan campuran baking soda. Menyikat dengan baking soda juga boleh menjadi kaedah yang selamat dan berkesan untuk menghilangkan plak yang menjadi asas pembentukan tartar. Baking soda dapat menghilangkan plak tanpa merosakkan enamel.

Cara menghilangkan tartar

Cara terbaik untuk membuang tartar adalah dengan bantuan doktor gigi, yang mempunyai alat dan latihan untuk merawat plak degil.

Untuk menghilangkan penumpukan tartar menggunakan penimbang logam genggam (alat dengan hujung seperti cangkuk), doktor gigi atau pakar kebersihan gigi anda akan mengikis tartar.

Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak penyakit tartar dan gusi, doktor gigi anda mungkin mengesyorkan pembersihan yang mendalam.

Dalam beberapa kes, laser boleh digunakan untuk membunuh bakteria di dalam poket gusi.

Kesimpulannya, penumpukan tartar adalah perkara biasa, tetapi boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan jika tidak dirawat.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!