Kesihatan

Anda Perlu Tahu, Ini adalah Pilihan Dadah Gout Yang Paling Kuat

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan organ dalaman dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Ubat gout, sama ada dari farmasi atau tradisional, sering dicari oleh orang dewasa yang lebih tua. Penyakit ini, juga dikenali sebagai gout Ini sering menyerang ibu bapa.

Jadi, apakah pilihan tradisional dan generik yang boleh anda gunakan untuk merawat keadaan ini? Mari ketahui lebih lanjut mengenai gout terlebih dahulu!

Baca juga: Selalunya Muncul Tanpa Gejala, Kenali Penyakit Batu Kencing

Apa itu asid urik?

Gout dikelaskan sebagai kronik dan disebabkan oleh gangguan metabolik. Oleh itu, rawatan mesti dilakukan segera sebelum menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Walaupun sekarang terdapat banyak ubat, baik tradisional dan generik, anda masih perlu berhati-hati, ya. Apabila kadar asid urik berlebihan dalam badan dapat membentuk kristal urat monosodium.

Gout. Sumber gambar: //pixabay.com

Bukan hanya itu, penyakit ini juga dapat terkumpul di tisu badan, terutama pada bahagian yang sering terasa sakit, iaitu sendi.

Anda perlu tahu bahawa biasanya pengumpulan kristal berlaku di sekitar sendi jari dan jari kaki. Ia juga boleh di bahagian badan lain seperti lutut dan pergelangan tangan.

Ubat gout semula jadi

Apakah ubat semula jadi terbaik untuk merawat keadaan ini? Inilah ulasannya:

1. Halia

Fungsi halia bukan hanya sebagai rempah dapur untuk makanan. Salah satu rempah ini juga boleh digunakan sebagai ubat herba gout.

Ubat gout semula jadi ini juga lebih mudah untuk anda beli di pelbagai pasar raya dan pasar tradisional.

Apabila anda memakan halia, rasa sakit pada sendi yang disebabkan oleh gout akan berkurang. Ubat gout tradisional ini mempunyai banyak manfaat, halia juga dapat digunakan untuk memudahkan pernafasan dan pencernaan anda.

Tumbuhan ubat asid urik ini berfungsi dengan membersihkan kehadiran deposit purin dalam darah dan sendi.

Anda boleh memproses halia menjadi sup atau ia boleh dimakan secara langsung dengan membersihkannya terlebih dahulu.

Ubat gout dan kolesterol

Selain boleh digunakan sebagai ubat gout tradisional. Halia juga dapat membantu mengatasi kolesterol.

Ubat untuk keupayaan asid urik dan kolesterol telah terbukti dalam penyelidikan. Lancarkan halaman Garis Kesihatan, dalam satu penelitian tahun 2014 menunjukkan bahawa jahe dapat menurunkan kadar kolesterol total dan trigliserida.

Ubat gout dan kolesterol ini boleh diambil dalam bentuk suplemen atau serbuk, atau ditambahkan ke makanan.

2. Daun saderi

Daun saderi juga boleh menjadi alternatif lain yang dapat digunakan sebagai ubat gout herba. Apabila memakan saderi sebagai ubat gout semula jadi, anda tidak perlu risau kerana tidak ada kesan sampingan pada tubuh.

Anda harus tahu bahawa kandungan yang terdapat dalam tumbuhan ubat asid urik ini termasuk klorin, asid lemak penting, inositol, asid folik, zink, vitamin B1 dan vitamin A.

Anda boleh menghidangkannya dengan mengambil kira-kira 3 gram atau 5 helai tanaman ubat asid urik ini.

Kemudian pastikan anda mencucinya dengan bersih. Rebus hingga air mendidih, gunakan sebanyak 100 cc air.

Terikan dan tuangkan ke dalam gelas. Langkah terakhir anda boleh meminumnya sekali sehari secara berkala agar faedahnya dirasakan lebih cepat.

3. Sayang

Ubat gout tradisional ini diketahui mempunyai banyak faedah untuk kesihatan tubuh. Selain rasanya yang manis, ubat ini juga sangat senang dicari. Madu adalah ubat gout semula jadi yang sangat berkhasiat kerana kandungan nutrien di dalamnya.

Apabila anda makan madu, anda boleh mencampurkannya untuk merawat gout. Ramuan madu dengan nanas dianggap sangat berkesan untuk gout.

Cara membuatnya sangat mudah. Pertama, kupas kulit nanas, kemudian pisahkan daging dari kulit. Selepas itu hiris menjadi bahagian yang tidak terlalu tebal. Kemudian masukkan ke dalam pengisar hingga jus.

Anda boleh meminumnya secara teratur setiap hari sehingga anda dapat merasakan khasiat ramuan tersebut. Sekiranya anda mengambilnya secara berkala maka anda dapat merasakan faedah ubat tradisional ini untuk gout.

4. Air suam

Anda juga boleh mencuba terapi air suam. Air suam boleh menjadi salah satu ubat gout tradisional yang paling kuat.

Apabila anda melakukan terapi air suam sendiri, ia akan menghilangkan rasa sakit pada sendi. Air suam yang digunakan untuk mandi dapat melancarkan sistem vaskularisasi atau aliran saluran darah.

Oleh itu, kekotoran yang berasal dari purin di saluran darah dapat dengan mudah dikeluarkan.

Kaedahnya juga agak mudah, anda boleh merendam bahagian yang menyakitkan dalam air suam setiap hari dan membiarkan bahagian badan berehat sebentar.

5. Bunga raya, t

Bunga raya boleh digunakan sebagai ubat gout herba untuk merawat keadaan ini. Tumbuhan asid urik ini dapat membantu menurunkan kadar asid urik.

Ubat gout herba ini boleh didapati dalam bentuk suplemen, teh, dan ekstrak bunga raya.

6. Tanaman jelatang

jelatang (urtica dioica) adalah tanaman ubat gout seterusnya yang dapat membantu merawat gout. Ubat gout herba ini dapat membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan.

Penggunaan tanaman asam urat ini sering disebut dalam penyelidikan. Walau bagaimanapun, masih belum ada kajian yang dapat membuktikan keberkesanannya terhadap gout. Ubat gout herba ini boleh dimakan dalam bentuk teh.

Beberapa ubat herba gout di atas boleh menjadi penyelesaian yang tepat untuk anda. Ada baiknya apabila anda boleh menggunakan ubat tanpa kesan sampingan. Selain mudah dicari, ubat gout tradisional juga selamat untuk kesihatan tubuh anda.

Ubat gout generik

Bukan hanya ubat tradisional, anda juga boleh mendapatkan ubat untuk merawat penyakit ini di farmasi.

1. NSAID

Dilaporkan webmd.comKelas ubat NSAID ini dapat membantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak pada sendi semasa serangan gout. Jenis yang popular adalah ibuprofen dan naproxen.

Sekiranya anda mengambil NSAID dalam 24 jam pertama, ini dapat membantu memendekkan serangan. Cara lain untuk mengurangkan kesakitan semasa serangan gout adalah dengan menggunakan ais, rehat, dan mengangkat sendi.

2. Allopurinol

Ubat lain untuk gout di farmasi yang boleh anda ambil untuk merawat keadaan ini adalah Allopurinol. Allopurinol berguna untuk menurunkan asid urik dengan menghalang pembentukan asid urik di dalam badan.

Tetapi anda juga harus ambil perhatian bahawa semasa mengambil ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan.

Salah satu kesan sampingan yang sering timbul ketika menggunakan allupurinol adalah sakit perut, pening, cirit-birit, dan gatal-gatal pada kulit.

3. Colchicine

Colchinie juga merupakan salah satu jenis ubat yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit atau mengurangkan keradangan yang berlaku disebabkan oleh keadaan ini.

Anda perlu tahu bahawa ubat gout di farmasi berfungsi dengan dua cara yang berbeza. Cara pertama untuk merawat gejala gout akut. Kedua, kolkisin berguna untuk mencegah kambuh berulang.

Sekiranya anda mula mengalami gejala gout seperti demam dan bengkak pada umumnya, doktor akan menasihati anda untuk minum Colchinie 2 kali pada satu masa.

4. Febuxostat

Selanjutnya, ubat gout di farmasi adalah Febuxostat. Febuxostat berguna untuk mengurangkan pengeluaran asid urik.

Cara febuxostat berfungsi adalah dengan menghalang pembentukan asid urik yang biasanya diberikan kepada pesakit yang telah mengalami penyakit ini selama lebih dari 40 tahun.

Sering diremehkan, ternyata ubat jenis ini tidak boleh diambil bersama dengan 6-mercaptopurine (6-MP) atau azathioprine, ya.

5. Pegloticase

Jenis ubat ini akan diberikan kepada anda sekiranya ubat lain yang telah diberikan tidak lagi berkesan.

Biasanya pegloticase diberikan kepada pesakit yang mengalami gout kronik melalui saluran darah.

6. Probenecid

Probenecid berguna untuk membantu tubuh mengeluarkan asid urik yang berlebihan melalui air kencing.

Semasa mengambil ubat ini, anda akan disarankan untuk minum sekurang-kurangnya 2 liter air mineral setiap hari untuk mengelakkan pembentukan kristal akibat penyakit.

Walaupun beberapa ubat di atas anda boleh beli di pelbagai farmasi. Tetapi lebih baik jika anda mengambil ubat ini mengikut nasihat doktor. Anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu.

Gejala gout

Sudah tentu penyakit ini tidak hanya datang, pasti akan ada beberapa gejala pada awal ketika anda menghidap gout. Ini adalah beberapa gejala gout.

1. Sakit mendadak

Anda yang sering merasa sakit tiba-tiba dalam masa yang singkat tidak boleh dipandang rendah. Ini bermaksud bahawa tubuh memberi isyarat penyakit.

Sekiranya rasa sakit itu berulang beberapa kali untuk membuat sendi bengkak, merah, dan menyakitkan, sudah tiba masanya anda segera berjumpa doktor.

2. Sakit pada waktu malam

Ramai orang tidak minum banyak air pada waktu malam. Ketika itulah orang yang mempunyai kadar purin yang tinggi dan tidak minum cukup boleh mengalami kesakitan.

Serangan kesakitan pada waktu malam biasanya berlangsung lama sehingga menyebabkan sakit sendi, panas, rasa tidak selesa ketika tidur. Selain itu, anda yang menderita gout juga mengalami masalah tidur.

3. Demam

Sekiranya anda mengalami demam pada masa yang sama dengan sakit sendi, itu adalah tanda anda menghidap gout. Biasanya sendi yang meradang akan menyebabkan seseorang mengalami demam, sakit kepala, dan loya yang berlebihan.

4. Kesakitan berlaku berulang kali

Anda perlu berjaga-jaga apabila sakit sendi sering timbul. Kesakitan mungkin bertambah teruk. Ramai orang terkena sakit sendi yang teruk yang tidak dapat bergerak aktif. Ada juga yang tidak dapat bangun dari katil.

Punca gout

Sebelum mendapat gout, ada baiknya anda mengetahui beberapa faktor penyebab gout. Berikut adalah faktor penting untuk gout:

1. Faktor keturunan

Selalunya kita mendengar bahawa penyakit keturunan itu benar. Ia juga merupakan salah satu faktor penyebab gout.

Ini bermaksud, risiko anda terkena gout dapat meningkat jika ada satu anggota keluarga yang juga mempunyai penyakit yang sama.

2. Faktor jantina

Ternyata gout lebih kerap berlaku pada lelaki. Walau bagaimanapun, risiko wanita mendapat penyakit ini juga besar. Setelah wanita mencapai usia menopaus, mereka akan lebih berisiko terkena gout.

3. Berat badan berlebihan

Apabila seseorang gemuk atau berat badan berlebihan, tubuh menghasilkan lebih banyak asid urik.

Sudah tentu, kejadian ini boleh menyebabkan buah pinggang mengeluarkan asid urik, sehingga kadarnya akan berlebihan di dalam badan.

Kaedah ampuh untuk mencegah gout pada usia muda

Walaupun gout kronik dan dapat mengurangkan kualiti hidup, ia sebenarnya dapat dicegah. Terdapat beberapa pantang larang asid urik yang perlu anda ketahui untuk mencegah keparahan penyakit.

Pantang gout yang boleh dilakukan adalah dengan mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan purin. Anda boleh makan makanan seperti daging merah, makanan laut, kacang-kacangan, dan sayur-sayuran hijau.

Selain itu, pantang larut asam urat yang lain menghindari minuman yang mengandungi pemanis fruktosa seperti soda, dan minuman beralkohol dapat mencegah penyakit gout pada usia muda. Pantang asid urik harus benar-benar dipertimbangkan.

Kemudian lakukan senaman secara teratur dan teratur. Kami mengesyorkan agar anda bersenam lima kali seminggu dengan jangka masa 30 minit sehari. Ini akan membantu menjaga kesihatan badan agar tetap sihat.

Bersenam secara teratur juga dapat mengekalkan berat badan yang ideal. Jangan lupa anda juga benar-benar perlu memeriksa kesihatan anda secara berkala ke klinik atau hospital.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan organ dalaman dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!