Kesihatan

Jenis Makanan untuk Mencegah Pertumbuhan Rambut Kelabu dan Menjaga Rambut Berkilau, Ada Apa?

Seiring usia anda, rambut anda akan berubah warna. Ini disebabkan oleh penghentian proses pengeluaran melanin untuk rambut sehingga menjadi putih. Nah, warna putih ini adalah warna keratin, protein yang membentuk rambut.

Secara amnya, uban muncul pada lelaki berusia 30-an. Semasa pada wanita, rambut akan mulai kelabu pada usia 35 tahun. Tetapi tidak jarang uban juga kelihatan lebih cepat. Contohnya pada usia remaja atau kanak-kanak.

Sekiranya anda mula mengalami masalah uban, cubalah perhatikan pengambilan nutrisi kerana hakikatnya rambut beruban dapat dicegah dengan memakan nutrien yang betul.

Pemakanan dan makanan untuk menghilangkan uban

Beberapa makanan dan nutrien diketahui dapat mengekalkan pigmentasi rambut, sehingga berkesan menunda pertumbuhan uban. Pengambilan nutrien ini sangat digalakkan bagi anda yang mengalami perubahan uban sejak usia 30 tahun.

Jenis vitamin dan mineral di bawah ini membantu memastikan folikel rambut anda menghasilkan pigmen (melanin) yang diperlukan oleh rambut anda untuk mengekalkan warna semula jadi.

Berikut adalah senarai makanan untuk memastikan rambut anda berkilau dan membantu menghilangkan uban:

Kalsium

Bukan hanya untuk tulang, kalsium juga penting untuk meningkatkan kesihatan saraf, jantung dan otot. Termasuk mencegah keadaan uban. Melalui penyelidikan, orang yang mempunyai kadar kalsium rendah diketahui mengalami pertumbuhan uban lebih awal.

Agar tidak kekurangan kalsium, anda boleh mengambil produk tenusu, seperti susu dan yogurt, sayur-sayuran berdaun hijau, bijirin, dan ikan.

Vitamin B12

Salah satu penyebab rambut uban pramatang adalah kekurangan vitamin B12. Sedangkan vitamin B12 adalah nutrien penting untuk metabolisme, pengeluaran DNA, dan tahap tenaga tubuh secara keseluruhan.

Menurut penyelidikan, kekurangan vitamin B12 sering terjadi dengan kekurangan asid folik dan biotin pada orang yang rambutnya mulai kelabu lebih awal.

Untuk memenuhi pengambilan vitamin B12, anda boleh makan makanan seperti daging, produk tenusu, dan bijirin.

Vitamin B9

Vitamin B9 (folat atau asid folik) juga berperanan menjaga kilauan rambut. Nutrien ini dapat berfungsi dengan membantu tubuh memetabolismekan asid amino. Selain itu, vitamin B9 juga berperanan dalam metabolisme dan fungsi DNA.

Orang yang kekurangan vitamin B9 mungkin mengalami perubahan pigmentasi pada rambut (kelabu), kulit, dan kuku mereka.

Untuk memenuhi pengambilan vitamin B9, anda perlu makan makanan yang kaya dengan folat seperti kacang, asparagus, sayur-sayuran berdaun hijau, dan buah sitrus.

Vitamin B6

Vitamin B6 adalah pengambilan penting untuk metabolisme dan imuniti. Orang yang kekurangan vitamin B6 mungkin mengalami rambut kering, bibir pecah-pecah, dan keletihan.

Untuk memenuhi pengambilan vitamin B6, anda boleh mendapatkannya dari banyak sumber makanan. Sumber vitamin B-6 termasuk ikan, unggas, kentang, dan buah-buahan bukan sitrus.

Baca juga: Mesti Tahu Pertolongan Cemas Ketika Keracunan Makanan, Inilah Langkahnya!

Vitamin D

Selain dikenal baik untuk kesihatan tulang, vitamin D juga berperanan mencegah pertumbuhan uban.

Melalui penyelidikan, didapati bahawa orang yang beruban pramatang cenderung kekurangan vitamin D. Penemuan ini menunjukkan bahawa nutrien juga mempengaruhi pengeluaran melanin pada folikel rambut.

Anda dapat memenuhi pengambilan vitamin D anda dari paparan sinar matahari, juga dengan memakan makanan yang mengandungi telur, ikan berlemak, dan produk yang diperkaya.

Mangan

Mangan adalah mineral yang membantu tubuh memetabolismekan zat besi dan membuat sel darah baru. Selain itu, mangan juga berperanan dalam penghasilan melanin.

Tidak mengejutkan, dalam sebuah kajian yang dilakukan pada tahun 2012, didapati kadar mangan yang rendah dapat menyebabkan uban muncul lebih cepat. Anda dapat memenuhi pengambilan mangan dari hati daging lembu, lentil, badam, coklat gelap, dan asparagus.

Besi

Zat besi juga berperanan mencegah uban. Kajian 2016 yang diterbitkan dalam International Journal of Trichology mendapati bahawa orang muda di bawah usia 25 tahun yang sudah beruban mempunyai tahap besi yang rendah di badan mereka.

Pengambilan zat besi dapat diperoleh dari daging merah, lentil, dan sayur-sayuran berdaun hijau.

Zink

Zink adalah mineral yang bertanggungjawab melindungi sel dan DNA semasa membuat protein di dalam badan. Kekurangan pengambilan zink diketahui mempengaruhi kesihatan rambut. Anda boleh menemui zink dalam kacang, biji, daging merah, dan tiram.

Selain mengambil pengambilan makanan di atas, untuk mencegah pertumbuhan rambut beruban, anda juga perlu berhenti merokok dan menguruskan tekanan. Gaya hidup yang baik akan membantu mengurangkan pertumbuhan uban.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai pertolongan cemas keracunan makanan? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!