Kesihatan

Awas, Goresan dan Gigitan Kucing Boleh Menyebabkan Jangkitan!

Semasa bermain dengan kucing, tidak jarang calar atau gigitan kucing tidak dapat dielakkan. Apabila ini berlaku, penting bagi anda untuk mendapatkan pertolongan cemas dengan segera.

Sebabnya ialah calar atau gigitan kucing yang tidak segera diubati boleh menyebabkan jangkitan yang dikenali sebagai penyakit calar kucing.

Jadi, apakah gejala yang boleh disebabkan oleh penyakit calar kucing? Apakah langkah-langkah yang perlu dipertimbangkan dalam melakukan pertolongan cemas ketika kucing tergores? Mari lihat lebih banyak lagi di sini.

Baca juga: Walaupun hanya calar, rawat luka cakar kucing dengan betul untuk mengelakkan jangkitan

Kenali tentang penyakit calar kucing

Penyakit calar kucing (CSD) atau juga dikenali sebagai demam calar kucing dan Bartonellosis adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Bartonella Henselae.

Jangkitan bakteria ini tidak selalu membuat kucing anda sakit. Namun, calar atau gigitan kucing yang dijangkiti boleh menyebabkan gejala pada manusia.

Ada kemungkinan kucing dapat menangkap bakteria dari kutu yang dijangkiti. Kucing juga boleh dijangkiti melalui hubungan langsung dengan kucing lain yang sudah dijangkiti.

Dalam kes yang jarang berlaku, manusia dapat dijangkiti secara langsung oleh bakteria dari kutu. Jangkitan boleh merebak ke manusia melalui gigitan atau calar kucing yang dijangkiti.

Bukan hanya itu, penyakit ini juga boleh berlaku kerana air liur dari kucing yang dijangkiti masuk ke luka terbuka. Ia juga boleh berlaku akibat menyentuh putih mata kucing.

Apakah simptom CSD?

Gejala boleh muncul dalam beberapa hari selepas calar atau gigitan kucing. Beberapa gejala yang boleh menyebabkan keadaan ini termasuk:

 • Lebam atau lecet di kawasan gigitan atau calar
 • Kemerahan dengan lesi yang mungkin disertai nanah di kawasan yang terjejas
 • Kelenjar getah bening bengkak di sekitar kawasan yang terkena gigitan atau calar
 • Keletihan
 • Sakit kepala
 • Demam
 • Sakit badan

Sementara itu, simptom lain yang juga boleh disebabkan adalah:

 • Hilang selera makan
 • Pengurangan berat
 • Sakit tekak

Pada kanak-kanak, kelenjar getah bening bengkak adalah gejala utama penyakit ini. Kelenjar getah bening yang bengkak dapat sembuh dalam 2-4 bulan.

Bagaimana CSD dirawat?

Dalam beberapa kes, CSD tidak memerlukan rawatan dengan antibiotik. Antibiotik biasanya digunakan untuk merawat keadaan yang lebih serius. Walau bagaimanapun, antibiotik mesti diambil mengikut preskripsi doktor.

Azithromycin adalah ubat antibiotik yang dapat membantu melegakan kelenjar getah bening yang bengkak. Antibiotik lain yang sering digunakan untuk merawat keadaan ini termasuk ciprofloxacin, rifampin, dan tertracyline.

Baca juga: Mempunyai Fungsi Berbeza, Inilah 10 Kelas Antibiotik yang Perlu Anda Ketahui

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Dalam beberapa kes, CSD memerlukan rawatan perubatan segera. Sebaiknya segera hubungi doktor sekiranya anda mengalami simptom seperti:

 • Pembengkakan kelenjar getah bening yang menyakitkan
 • Luka yang tidak sembuh selepas beberapa ketika
 • Kemerahan yang luas di sekitar luka
 • Demam yang berlaku beberapa hari selepas gigitan kucing atau calar berlaku

Penting juga bagi anda untuk segera menghubungi doktor anda sekiranya anda mengalami peningkatan kesakitan pada kelenjar getah bening, demam tinggi, malaise, dan munculnya gejala lain.

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), walaupun jarang terjadi, CSD dapat menyebabkan komplikasi serius yang mempengaruhi otak, mata, jantung, atau organ lain. Komplikasi ini memerlukan rawatan intensif.

Pertolongan cemas apabila digaru oleh kucing

Usaha pertolongan cemas apabila digaru oleh kucing perlu dipertimbangkan. Ini dilakukan untuk mencegah jangkitan yang berlaku akibat calar kucing.

Berikut adalah langkah pertolongan cemas apabila digaru oleh kucing:

 • Sekiranya goresan tidak mendalam, segera bersihkan luka dengan sabun dan air mengalir. Jangan biarkan kucing menjilat luka
 • Sekiranya luka berdarah, untuk menghentikan pendarahan yang berterusan, tekan perlahan-lahan luka dengan kain kasa kering dan bersih, hingga pendarahan berhenti
 • Sapukan salap atau krim antibiotik, kemudian tutup luka dengan kain kasa steril
 • Sekiranya pendarahan pada luka tidak berhenti, anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan
 • Seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah lebih berisiko dijangkiti. Oleh itu, bantuan perubatan mesti dilakukan dengan segera

Itulah beberapa maklumat mengenai penyakit calar kucing dan pertolongan cemas apabila digaru oleh kucing. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!