Kesihatan

Adakah Warna Sperma Mempengaruhi Kesihatan? Inilah penjelasannya!

Selama ini, anda mungkin berfikir bahawa sperma hanyalah cairan yang keluar setelah ejakulasi. Tetapi, tahukah anda bahawa warna sperma mempengaruhi kesihatan? Ya, warna air mani dapat menunjukkan keadaan badan anda sekarang.

Apakah warna sperma yang sihat? Juga, sperma warna apa yang dapat menunjukkan masalah kesihatan? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Baca juga: Adakah Ukuran Zakar Anda Biasa? Ayuh, kenali bentuk dan teksturnya

Warna air mani yang sihat

Petikan Garis Kesihatan, Air mani yang sihat atau normal berwarna putih, jernih, atau sedikit kelabu. Warnanya terbentuk dari komposisi mineral, protein, hormon, dan enzim.

Air mani putih atau kelabu menunjukkan bahawa kelenjar prostat berfungsi dengan baik. Ini kerana beberapa komponen air mani disusun dalam organ di bawah pundi kencing.

Mengenai tekstur, air mani biasanya tebal ketika pertama kali anda mengalami ejakulasi. Walau bagaimanapun, ia mungkin menjadi lebih cair 30 minit selepas itu.

Adakah warna sperma mempengaruhi kesihatan?

Sama seperti darah haid pada wanita, warna air mani lelaki dapat menunjukkan keadaan kesihatan tubuh. Perubahan warna sperma dapat menunjukkan adanya zat tambahan selain kandungan di atas, seperti darah.

1. Warna kuning

Warna sperma mempengaruhi kesihatan, yang pertama berwarna kuning. Sekiranya air mani anda berwarna kuning, ini boleh menunjukkan beberapa perkara, seperti:

Kencing dalam air mani

Prostat yang membesar boleh menyebabkan pengekalan kencing. Sumber gambar: www.miamiroboticprostatectomy.com

Warna kuning air mani boleh disebabkan oleh adanya campuran air kencing. Pengekalan air kencing adalah keadaan yang paling biasa dialami oleh ramai lelaki, iaitu adanya sisa urin di uretra dan dicampurkan dengan air mani.

Ini semula jadi, boleh berlaku pada lelaki yang mengalami ejakulasi tidak lama selepas membuang air kecil.

Walau bagaimanapun, kehadiran air kencing dalam air mani juga dapat menunjukkan gangguan pembiakan seperti jangkitan saluran kencing dan pembesaran prostat.

Jaundis

Jaundis adalah keadaan apabila tahap bilirubin dalam badan meningkat. Bilirubin adalah pigmen kekuningan yang dihasilkan oleh hati ketika memecah sel darah merah.

Selain perubahan warna air mani, penyakit kuning juga dicirikan oleh gejala demam, demam tinggi, dan sakit perut.

Leukositosis

Leukositospermia berlaku apabila terlalu banyak sel darah putih (leukosit) terdapat di dalam air mani. Ini boleh menjadikan cecair kekuningan. Peningkatan tahap leukosit dapat dipicu oleh beberapa perkara, seperti penyakit autoimun hingga jangkitan kelamin.

Jangkitan prostat (prostatitis)

Air mani merah boleh disebabkan oleh prostatitis atau jangkitan pada prostat. Ini berlaku apabila bakteria dari saluran kencing memasuki kelenjar prostat, memicu perubahan warna sperma.

2. Warna merah dan coklat

Cairan air mani yang mempunyai warna sperma mempengaruhi kesihatan seterusnya adalah merah dan coklat. Warnanya menunjukkan adanya campuran darah. Keadaan ini, yang dikenali sebagai hematospermia, boleh menunjukkan masalah kesihatan seperti:

Jangkitan kelamin

Jangkitan kelamin seperti herpes, klamidia, dan gonore ditandai dengan penampilan darah dalam sperma. Pelepasan sperma semasa ejakulasi biasanya disertai dengan rasa sakit, sensasi terbakar, dan ketidakselesaan.

Kanser

Kehadiran darah dalam air mani dapat menunjukkan pertumbuhan sel barah pada organ pembiakan seperti prostat, testis, dan uretra. Penyakit ini mempunyai simptom berupa sakit di bahagian bawah abdomen, skrotum, punggung bawah, dan kawasan kemaluan.

Jangkitan prostat (prostatitis)

Jangkitan prostat boleh menyebabkan pendarahan di kawasan kelenjar prostat. Ini menyebabkan air mani bercampur dengan darah, sehingga akhirnya menjadi merah, oren, dan bahkan coklat.

Baca juga: Alergi Sperma Alergi: Keadaan Jarang Menghambat Kehamilan

3. Warna hitam

Cairan air mani yang mempunyai warna sperma mempengaruhi kesihatan yang terakhir berwarna hitam. Warna hitam dalam air mani boleh disebabkan oleh darah yang telah lama berada di dalam badan. Keadaan ini boleh dicetuskan oleh beberapa faktor, iaitu:

kecederaan saraf tunjang

Gangguan saraf tunjang boleh menyebabkan perubahan warna air mani menjadi hitam. Ini kerana sumsum tulang itu sendiri adalah bahagian tubuh yang berfungsi menghasilkan beberapa komponen darah.

Pendedahan logam berat

Satu kajian tahun 2013 menjelaskan bahawa air mani hitam dapat menunjukkan pendedahan yang tinggi terhadap logam berat seperti timbal, mangan, dan nikel. Bahan-bahan ini dapat memasuki tubuh melalui makanan dan air yang tercemar.

Nah, itulah beberapa air mani yang mempunyai warna sperma yang mempengaruhi kesihatan. Sekiranya air mani anda tidak berwarna putih atau kelabu, ada baiknya segera berjumpa doktor untuk pengesanan awal. Kekal sihat, ya!

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!