Kesihatan

Penting! Ini Punca Jangkitan Saluran Kencing Yang Perlu Anda Ketahui

Jangkitan saluran kencing (UTI) sering berulang jika anda tidak menemui penyebabnya dan merawatnya secara menyeluruh. Untuk itu, kali ini kita akan membincangkan segalanya mengenai punca penyakit ini dan cara mencegahnya.

Seperti yang telah anda baca dalam artikel sebelumnya mengenai jangkitan saluran kencing, kebanyakannya disebabkan oleh jangkitan yang aktor utamanya adalah bakteria. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab lain yang juga perlu anda ketahui.

Diringkaskan dari pelbagai sumber, berikut adalah penyebab UTI yang harus anda ketahui:

Kenali bakteria E. coli, penyebab utama jangkitan saluran kencing

Bakteria E.coli, penyebab utama jangkitan saluran kencing. Foto: //www.pixabay.com

Escherichia coli (E. coli) adalah bakteria yang biasanya terdapat di usus makhluk berdarah panas, termasuk kita, manusia.

Beberapa fakta mengenai E. coli termasuk:

 • E. coli adalah sekumpulan bakteria yang boleh menyebabkan beberapa penyakit, termasuk radang paru-paru, jangkitan saluran kencing dan cirit-birit
 • Sebilangan besar E. coli tidak begitu berbahaya bagi manusia
 • Beberapa jangkitan yang disebabkan oleh E. coli boleh menyebabkan mual, muntah dan demam
 • Pada individu terpilih, jenis jangkitan E. coli tertentu boleh mengakibatkan kegagalan buah pinggang
 • Dengan menerapkan kehidupan bersih dan bersih, anda dapat mencegah penyebarannya

Bakteria ini adalah penyebab utama jangkitan saluran kencing, salah satu contohnya adalah cystitis.

Jangkitan berlaku kerana bakteria memasuki saluran kencing melalui dubur, dari uretra bakteria akan menyebar ke saluran kencing yang lain.

Itulah sebabnya wanita paling berisiko mendapat penyakit ini kerana lokasi dubur dan uretra terlalu dekat, berbanding lelaki.

Oleh itu, bagi anda wanita, untuk mengelakkan bakteria ini menyebabkan jangkitan saluran kencing pada wanita, anda mesti membilas dari depan ke belakang setelah membuang air kecil atau buang air besar, ya.

Pelbagai hubungan seksual

Sekiranya bakteria E. coli adalah penyebab utama jangkitan saluran kencing anda disebabkan oleh pemindahannya dari dubur ke uretra, beberapa hubungan dan aktiviti seksual juga boleh disebabkan oleh jangkitan saluran kencing. kamu tahu.

Jangkitan boleh berlaku misalnya semasa melakukan aktiviti seksual terdapat bakteria yang bergerak dan terkandung di alat kelamin, dubur, jari atau alat permainan seks yang anda dan pasangan anda gunakan dan bersentuhan dengan uretra anda.

Seks yang terlalu kerap dapat meningkatkan kemungkinan luka di sekitar alat kelamin yang dapat meningkatkan kemungkinan salah satu jangkitan pada saluran kencing, sistitis. Anda harus berhati-hati dengan akibat jangkitan saluran kencing ini.

Gen yang bermutasi

Para saintis di Universiti Lund, Sweden, menemui faktor mutasi genetik yang menyebabkan jangkitan saluran kencing yang teruk.

Dalam penyelidikan mereka, saintis melihat mutasi genetik yang terdapat dalam gen yang menghasilkan protein yang berperanan dalam sistem imun badan yang mengatur sel darah putih di ginjal dan kerja mereka dalam meneutralkan bakteria.

Mutasi ini biasa terjadi pada kanak-kanak dan orang dewasa yang mempunyai penyakit berjangkit berulang di pelvis buah pinggang mereka.

Sementara para saintis sebenarnya mendapati tahap protein rendah pada mereka yang tidak mengalami perubahan genetik.

Menggunakan kateter

Kateter kencing adalah penyebab bakteria yang paling biasa atau kehadiran bakteria dalam air kencing. Risiko bakteria kateter dianggarkan 5% hingga 10% sehari. Pesakit juga dijangka mengembangkan bakteria dalam masa 10 hari dari penggunaan kateter.

Semakin lama seseorang menggunakan kateter, mukosa pundi kencing akan jengkel dan membuat jalan masuk untuk kuman memasuki pundi kencing.

Berdasarkan penelitian yang dilakukan oleh Marlina dan Roni A Samad dari Fakulti Perubatan, Universiti Syiah Kuala, Banda Aceh, didapati bahawa ada hubungan antara penyisipan kateter dan kejadian jangkitan saluran kencing.

Kajian ini dilakukan pada pesakit di wad perubatan dalaman RSUDZA Banda Aceh pada tahun 2012.

Penyebab jangkitan saluran kencing pada wanita hamil

Jangkitan saluran kencing / jangkitan pundi kencing juga boleh berlaku pada wanita hamil, risiko keadaan ini dapat meningkat pada 6 hingga 24 minggu.

Dilaporkan dari Persatuan Kehamilan AmerikaPunca jangkitan saluran kencing pada wanita hamil adalah kerana rahim betul-betul di atas pundi kencing. Semasa rahim tumbuh, peningkatan berat rahim dapat menyekat saluran air kencing dari pundi kencing.

Penyebab jangkitan saluran kencing pada wanita hamil boleh menyebabkan beberapa gejala, seperti:

 • Sakit atau terbakar ketika membuang air kecil
 • Kekejangan atau sakit di bahagian bawah perut
 • Ingin membuang air kecil lebih kerap daripada biasa
 • Perubahan jumlah air kencing menjadi lebih kurang
 • Apabila bakteria merebak ke buah pinggang, ia boleh menyebabkan sakit belakang, menggigil, demam, mual atau muntah.

Penyebab jangkitan saluran kencing pada wanita hamil harus dipertimbangkan. Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan segera, jangkitan saluran kencing pada wanita hamil boleh menyebabkan jangkitan buah pinggang. Jangkitan ginjal itu sendiri boleh menyebabkan kelahiran bayi dengan berat badan lahir lebih awal.

Baca Juga: Mencegahnya Tumbuh Menjadi Parah, Inilah 6 Cara Merawat Jangkitan Saluran Kencing

Kerana jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing boleh menyerang sesiapa sahaja, lelaki, wanita dan juga kanak-kanak. Keadaan ini memberikan sejumlah akibat yang dirasakan oleh penghidapnya. Berikut adalah penerangan mengenai jangkitan saluran kencing yang paling biasa.

Jangkitan saluran kencing pada lelaki

Seperti yang diketahui bahawa jangkitan saluran kencing lebih berisiko bagi wanita, tetapi ini tidak bermaksud bahawa lelaki tidak dapat mengalami keadaan ini.

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari Ini, apabila jangkitan saluran kencing pada lelaki berlaku, keadaan biasanya dianggap lebih rumit dan lebih cenderung merebak ke buah pinggang dan saluran kencing atas.

Lelaki yang mengalami jangkitan saluran kencing mungkin tidak mempunyai tanda atau gejala jangkitan. Walau bagaimanapun, jika jangkitan saluran kencing lelaki berlaku, ini boleh merangkumi:

 • Sakit ketika membuang air kecil
 • Sering membuang air kecil
 • Kehadiran darah dalam air kencing
 • Sakit di bahagian bawah perut
 • Air kencing mendung dan berbau busuk

Lelaki tua mempunyai risiko lebih tinggi terkena jangkitan saluran kencing pada lelaki, terutama jika mereka berusia lebih dari 50 tahun.

Jangkitan saluran kencing pada wanita

Beberapa jangkitan pada saluran kencing juga boleh disebabkan oleh keadaan badan yang lemah. Salah satu kumpulan yang paling berisiko adalah wanita yang menghidap diabetes.

Jangkitan saluran kencing pada wanita disebabkan oleh sistem imun yang lemah akibat diabetes sehingga badannya tidak cukup kuat untuk melawan kuman.

Selain itu, disebabkan oleh jangkitan saluran kencing juga boleh terjadi kerana wanita yang mulai memasuki menopaus mengalami perubahan pada lapisan vagina dan kehilangan perlindungan yang diberikan oleh estrogen.

Dengan penipisan estrogen dan lapisan dalam vagina, kemungkinan jangkitan pada saluran kencing meningkat.

Jangkitan saluran kencing pada kanak-kanak

Keadaan ini boleh berlaku bukan hanya pada orang dewasa, tetapi juga pada kanak-kanak. Jangkitan saluran kencing pada kanak-kanak memerlukan perhatian kakitangan perubatan dan ibu bapa, kerana keadaan ini sering menyebabkan kegagalan buah pinggang pada kanak-kanak.

Bukan hanya itu, jangkitan saluran kencing pada kanak-kanak juga boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa.

Beberapa gejala jangkitan saluran kencing pada kanak-kanak adalah:

 • Demam
 • Sakit belakang yang rendah
 • Sakit, rasa terbakar, atau sensasi menyengat ketika membuang air kecil
 • Selalunya bangun pada waktu malam untuk pergi ke bilik mandi
 • Air kencing berbau busuk yang mungkin kelihatan keruh atau mengandungi darah.

Apabila jangkitan saluran kencing pada kanak-kanak berlaku, anda harus segera menghubungi doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!