Kesihatan

analisis

Analsik mungkin sudah biasa dilakukan oleh pesakit yang mempunyai sejarah epilepsi atau sakit artritis. Pada hari ini, orang biasa menganggap narkotik sebagai analgesik.

Sebenarnya, analgesik adalah ubat yang diklasifikasikan sebagai psikotropik dan sering diresepkan kepada pesakit yang mempunyai sejarah gangguan neurologi.

Untuk lebih mendalam, anda boleh membaca maklumat berikut.

Untuk apa ubat analgesik?

Analsik adalah ubat yang digunakan untuk menghilangkan rasa sakit tanpa menyebabkan keradangan. Ubat ini mengandungi dua kombinasi ubat iaitu Diazepam 2 mg dan Methampirone (Antalgin) 500 mg.

Diazepam adalah kelas benzodiazepin psikotropik yang berfungsi sebagai kegelisahan (antiepileptik), mempunyai kesan penenang, dan mempunyai kemampuan untuk merehatkan otot rangka.

Diazepam sering digunakan kerana ketoksikannya yang rendah dan kesan terapi yang luas. Manakala methampyrone adalah ubat analgesik non-steroid (penghilang rasa sakit) dan anti-radang (anti-radang).

Kedua-dua ubat ini digabungkan dengan tujuan untuk mendapatkan kesan yang lebih kuat dalam menghilangkan rasa sakit dan kekejangan organ viseral akibat kecederaan dan keradangan yang berlaku pada organ dalaman.

Apakah fungsi dan faedah ubat analgesik?

Analsik digunakan untuk merawat kesakitan sederhana hingga teruk. Walau bagaimanapun, biasanya ubat ini akan digabungkan dengan ubat lain jika bertujuan untuk rawatan kesakitan yang teruk.

Mengikut cara kerjanya, selain fungsi analgesik yang dapat mengurangkan demam dan kesakitan, analgesik sering digunakan untuk merawat keadaan berikut:

Kesakitan yang luar biasa

Analsik sering digunakan untuk merawat kesakitan teruk yang disebabkan oleh beberapa keadaan, seperti:

 • Sakit kolik yang biasanya terasa sakit di pinggang kerana penyumbatan batu empedu atau batu ginjal di saluran kencing
 • Kesakitan selepas operasi, biasanya akan digabungkan dengan ubat transquilizer

Epilepsi

Epilepsi atau lebih dikenali sebagai epilepsi adalah gangguan neurologi yang berlaku secara tiba-tiba dan berkala yang biasanya disertai dengan perubahan kesedaran.

Untuk merawat epilepsi, analgesik sering digabungkan dengan ubat epilepsi dengan tujuan mengurangkan kesakitan pada penghidap.

Sakit otot, sendi dan reumatik

Bagi penghidap sakit rematik kronik, mereka mungkin sudah biasa dengan ubat analgesik. Dan untuk mengatasi kekejangan yang sering berlaku, analgesik juga digunakan untuk menghilangkan rasa sakit yang datang secara tiba-tiba.

Sakit akibat mastoiditis

Mastoidis adalah gangguan yang berlaku kerana jangkitan tulang mastoid tengkorak yang terletak tepat di belakang telinga.

Biasanya, penyakit ini menyerang pada kanak-kanak dan biasanya berlaku kerana jangkitan pada telinga tengah semakin teruk.

Untuk merawat penyakit ini, doktor biasanya menetapkan analgesik bersama dengan antibiotik, seperti Ceftriaxone.

Kesakitan saraf

Dalam merawat sakit saraf, analgesik biasanya digabungkan dengan ubat-ubatan neuroleptik atau antidepresan untuk mendapatkan kesan yang lebih kuat.

Sakit kepala kerana keadaan psikologi tertentu

Keadaan tertentu yang dimaksudkan adalah ketidakstabilan psikologi dan emosi seseorang. Kesan sedatif (sedatif) diazepam biasanya digunakan untuk mengurangkan kesakitan pada orang yang mengalami gangguan mental.

Jenama dan harga ubat analgesik

Analsik beredar di masyarakat dengan beberapa nama terkenal. Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai ubat analgesik dari pelbagai jenis di bawah:

Analisis Sanbe

Ubat analsik adalah yang paling sering diedarkan dan dijual di setiap farmasi. Anda boleh membeli ubat yang dihasilkan oleh Sanbe Farma dengan harga Rp 14.000 per kaplet.

Walaupun hampir dijual di setiap farmasi, anda masih perlu berjumpa doktor sebelum mengambil ubat ini untuk mengetahui dos dan penggunaan yang betul.

Analsik 500 mg

Ubat ini adalah ubat dengan dos yang paling selamat untuk dimakan. Sudah tentu, ubat ini bertujuan untuk mengurangkan kesakitan akibat sakit kepala, sakit gigi, dan sakit lain.

Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga sekitar Rp 4.600 per tablet.

Bagaimana cara mengambil ubat analgesik?

Ambil ubat seperti yang ditetapkan oleh doktor. Ubat ini diambil selepas makan dan cuba meminumnya pada waktu yang sama setiap hari.

Ini supaya kesan ubat dapat lebih berkesan. Jangan menambah atau menurunkan dos ubat melainkan jika telah berjumpa dengan doktor lebih lanjut.

Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda, segera mengambilnya semula jika selang minum seterusnya masih panjang. Jangan menggandakan dos ubat.

Untuk ini, anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan doktor, atau anda boleh terus berunding melalui aplikasi doktor.

Berapakah dos ubat analgesik untuk orang dewasa?

Dos ubat disesuaikan mengikut keadaan yang dialami. Biasanya, untuk merawat kesakitan sederhana hingga teruk, doktor akan mencadangkan pengambilan satu caplet ubat pada 6-8 jam sehari.

Dos maksimum pengambilan ubat ini adalah 4 kaplet sehari. Jangan meningkatkan dos atau dua kali ganda jika anda lupa mengambilnya.

Setakat ini, dos untuk kanak-kanak masih belum diketahui antara faedah dan risiko. Oleh itu, penentuan dos untuk kanak-kanak mengikut arahan doktor.

Adakah ubat selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah AS, atau di Indonesia setara dengan BPOM, analsik dikategorikan sebagai ubat risiko kehamilan tahap D, yang bermaksud bahawa ubat ini mempunyai bukti risiko positif bagi wanita hamil.

Penyelidikan lebih lanjut mengenai kemungkinan risiko bagi wanita hamil dan menyusui masih tidak mencukupi. Dianjurkan untuk tidak mengambil analgesik untuk ibu menyusu.

Sentiasa pertimbangkan risiko dan faedah jika anda memutuskan untuk mengambil ubat ini. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil analgesik.

Kesan sampingan ubat analgesik

Setiap ubat mesti mempunyai kesan sampingan yang boleh berlaku, sama ada akibat pengambilan ubat yang salah atau dari keadaan pesakit.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang paling biasa semasa mengambil analgesik:

 • Kesan mengantuk kerana sifat penenang diazepam. Beberapa orang juga mungkin mengalami keletihan, kelemahan, dan pening
 • Boleh menyebabkan kelainan pada neutrofil sel darah putih atau leukopenia kerana sumsum tulang gagal menghasilkan neutrofil (agranulositosis)
 • Pening dan juga vertigo
 • Kemurungan
 • Perubahan dalam libido
 • Pengekalan kencing
 • Mual
 • Sukar membuang air kecil
 • Sembelit
 • Tekanan darah rendah (hipotensi)
 • Gegaran kerana gangguan neurologi
 • Reaksi hipersensitiviti pada pesakit yang mempunyai sejarah alahan,
 • ruam pada kulit,
 • kulit terasa panas,
 • Ruam gatal,
 • Bengkak pada beberapa sisi lipatan badan (edema),
 • Kesukaran bernafas, dan
 • Badan melemah.

Sekiranya anda menghadapi sebarang keadaan di atas setelah mengambil analgesik, hentikan penggunaannya dengan segera. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda mengenai perkara ini.

Amaran dan perhatian

 • Penting untuk memberitahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah alergi terhadap analgesik sebelumnya
 • Penggunaan ubat untuk kanak-kanak perlu dipertimbangkan faedah dan risiko. Sentiasa ikuti arahan doktor untuk digunakan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sejarah penyakit buah pinggang dan hati
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami kemurungan teruk dan kecenderungan bunuh diri.
 • Ubat ini bukan untuk penggunaan jangka panjang kerana boleh menyebabkan ketergantungan (ketagihan), halusinasi, dan gangguan tidur dan gangguan kegelisahan.
 • Jangan memandu atau melakukan aktiviti berat setelah mengambil ubat ini kerana boleh menyebabkan rasa mengantuk.
 • Penggunaan ubat ini tidak digalakkan untuk bayi di bawah usia satu bulan atau beratnya kurang dari lima kilogram.
 • Memerlukan pengawasan dari doktor untuk pengambilan ubat untuk orang dengan gangguan tekanan darah, gangguan pembentukan darah, dan gangguan darah.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami kemurungan pernafasan, glaukoma sudut sempit, dan gangguan paru-paru akut.
 • Elakkan makanan atau minuman beralkohol setelah mengambil ubat ini kerana boleh meningkatkan keberkesanan ubat tersebut.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.