Kesihatan

Bermasalah dengan Sakit Menstruasi? Ini adalah Ubat Perubatan dan Semula jadi yang boleh dipilih

Kesakitan haid atau senggugut boleh muncul dari beberapa hari sebelum haid bermula atau dari hari pertama. Untuk mengurangkan kesakitan, wanita sering memerlukan ubat sakit haid.

Terdapat beberapa pilihan rawatan yang boleh anda gunakan. Bermula dari pengambilan ubat perubatan, hingga penggunaan ubat semula jadi. Inilah penjelasannya:

Pilihan ubat sakit haid yang boleh digunakan

Terdapat banyak jenis ubat penghilang rasa sakit tanpa had. Terdapat juga ubat penghilang rasa sakit yang terdapat pada preskripsi. Ubat ini termasuk:

Ubat perubatan dengan bahan kimia

1. Ibuprofen

Ubat ini banyak digunakan untuk merawat keradangan yang menyebabkan kesakitan seperti arthritis, sakit gigi atau kecederaan ringan. Di luar itu, ubat ini juga boleh digunakan sebagai penghilang rasa sakit haid atau ubat penahan sakit selepas pembedahan.

Kerana ia adalah ubat bebas, anda boleh mendapatkan ubat ini di farmasi. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet, kapsul dan sirap.

2. Parasetamol

Paracetamol adalah ubat anti-radang yang dapat digunakan untuk mengobati sakit, sakit kepala, radang sendi, sakit gigi, demam, selsema, sakit otot, termasuk ubat nyeri haid.

Sama seperti ubat bebas yang lain, anda boleh mendapatkan parasetamol di farmasi atau pasar raya. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet, kapsul dan sirap.

Ubat ini selamat untuk dimakan selagi ia digunakan mengikut dos yang dinyatakan pada bungkusan. Untuk memastikan keselamatan, sebelum mengambil ubat ini, baca maklumat lengkap mengenai pakej ubat.

Salah satu contoh jenama ubat sakit haid dengan ramuan parasetamol yang boleh anda pilih ialah Feminax, Panadol, atau Sanmol.

3. Aspirin

Ubat ini sering disebut ubat serba boleh, kerana boleh berfungsi sebagai ubat penahan sakit dan ubat untuk mencegah pembekuan darah.

Di antara beberapa kegunaannya, aspirin juga sering digunakan untuk mengatasi sakit haid. Sekiranya anda ingin menggunakannya, anda perlu mengetahui apakah ubat ini tidak digalakkan untuk keadaan tertentu.

Contohnya, jika anda mempunyai sejarah ulser perut, gangguan pendarahan, alergi aspirin dan sedang menjalani rawatan pergigian.

4. Asid Mefenamic

Sekiranya ubat-ubatan di atas dapat dibeli secara bebas, anda boleh mendapatkan asid mefenamat setelah mendapat preskripsi dari doktor.

Sama seperti ubat-ubatan lain, ubat ini juga dapat mengatasi sakit haid atau disebut juga kekejangan haid.

Ubat di rumah untuk sakit haid

Selain mengambil ubat penahan sakit kimia, anda juga dapat mengurangkan kesakitan haid dengan cara semula jadi. Sebahagian daripadanya adalah:

1. Kompres panas

Anda boleh memampatkan perut atau punggung bawah dengan kain hangat. Dilaporkan Garis Kesihatan, kompres hangat dengan suhu 40 darjah Celsius akan sama berkesannya dengan ibuprofen pada sakit haid.

2. Urut dengan minyak pati

Urutan yang menenangkan di sekitar perut dan punggung bawah dapat melegakan sakit haid. Sekurang-kurangnya urut menggunakan minyak pati ini boleh dilakukan selama 20 minit.

Walaupun minyak pati yang digunakan juga membantu mengurangkan kesakitan. Campuran sejumlah minyak pati, termasuk minyak lavender, dapat mengurangkan rasa sakit.

3. Mengatur diet

Beberapa jenis makanan ternyata memberi kesan pada kesakitan haid yang dialami oleh seseorang. Dengan mengurangkan makanan ini, ia dipercayai dapat mengurangkan keluhan kesakitan haid. Makanan ini merangkumi:

  • Makanan berlemak
  • Mengandungi kafein
  • Minuman berkarbonat
  • Beralkohol
  • Dan makanan masin

Lebih baik anda mencuba minum air halia suam atau sejenis teh seperti pudina atau chamomile yang memberikan kesan menenangkan.

Itulah beberapa ubat sakit haid yang boleh anda dapatkan di farmasi atau ubat semula jadi yang boleh anda lakukan sendiri di rumah. Mudah-mudahan dapat membantu melegakan kesakitan haid anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.