Kesihatan

Kelebihan Nata De Coco: Baik untuk Diet dan Mempermudah BAB

Manfaat nata de coco untuk kesihatan dapat diperoleh kerana kandungan nutrien di dalamnya. Nata de coco sendiri biasanya dijadikan makanan pelengkap minuman yang dibuat dari air kelapa yang diproses menggunakan bakteria Acetobacter Xylinum.

Oleh kerana proses penapaian ini, faedah nata de coco dapat diperoleh kerana mengandungi serat yang cukup tinggi. Nah, untuk mengetahui faedah lain dari nata de coco, mari lihat penjelasannya lebih lanjut.

Baca juga: Mengapa makanan pedas tidak dibenarkan semasa perut kosong?

Kebaikan nata de coco

Perlu diketahui, walaupun dibuat dari air kelapa, nata de coco juga dapat dibuat menggunakan bahan-bahan lain seperti santan, tebu, dan buah-buahan. Dilaporkan dari Researchgate.net, nata de coco tinggi selulosa, rendah lemak, kalori, dan tidak mengandungi kolesterol.

Nata de coco berasal dari bahasa Sepanyol yang kemudiannya diterjemahkan ke dalam bahasa Latin, iaitu Natare atau terapung.

Pelbagai kumpulan sangat menyukai makanan yang satu ini kerana ia mempunyai rasa manis dan tekstur yang unik. Beberapa kelebihan nata de coco yang mungkin diperoleh, iaitu:

Meningkatkan imuniti

Kandungan vitamin B, seperti vitamin B1, B2, dan vitamin C tentu sangat berguna untuk membantu meningkatkan imuniti. Jumlah air yang cukup banyak di nata de coco juga dapat memenuhi keperluan air.

Biasanya, kanak-kanak aktif bermain dan memerlukan air yang mencukupi. Pemberian nata de coco kepada kanak-kanak diketahui dapat menjaga kekebalan kanak-kanak sehingga mereka tidak mudah terkena pelbagai penyakit berbahaya.

Selamat untuk dimakan oleh pesakit diabetes

Selagi nata de coco dikonsumsi dalam jumlah dan cara yang tepat atau tidak berlebihan, makanan ini relatif selamat untuk dimakan walaupun oleh pesakit diabetes. Ini merujuk kepada kandungan kolesterol yang tidak terlalu banyak.

Kandungan kolesterol rendah dalam nata de coco tidak akan mengganggu peredaran darah dan kepekatan gula dalam darah dijaga dengan baik. Makanan lain yang dapat dimakan oleh penderita diabetes termasuk tauge, buah naga, dan susu kedelai.

Tidak mengganggu proses diet

Sekiranya anda merujuk kepada jumlah kalori yang terkandung dalam nata de coco, sudah tentu ia tidak akan memberi kesan kepada pemakanan.

Nata de coco mempunyai keupayaan untuk mengikat air dan menyerap karbohidrat dengan baik. Oleh itu, anda boleh memasukkan makanan ini ke dalam menu diet harian anda.

Walaupun selamat, seseorang yang menjalani diet harus mengehadkan pengambilannya. Beberapa makanan yang dapat membantu dalam proses diet, iaitu epal, beras perang dan kacang merah.

Memudahkan pencernaan dalam badan

Manfaat lain dari nata de coco yang anda dapat adalah membantu melancarkan pencernaan dalam badan. Sekiranya anda mengalami sembelit, maka nata de coco akan memudahkan proses pergerakan usus besar.

Ini kerana kandungan serat di dalamnya cukup tinggi. Minum nata de coco secara berkala tetapi tidak berlebihan untuk mengelakkan kemungkinan kesan sampingan kesihatan.

Adakah kesan negatif memakan nata de coco?

Walaupun manfaat nata de coco sangat pelbagai, ia juga boleh memberi kesan negatif kepada tubuh. Kesan sampingan ini biasanya berlaku kerana corak penggunaan yang salah atau berlebihan. Kesan buruk daripada memakan nata de coco yang mungkin berlaku termasuk:

Menyebabkan kegemukan

Manfaat nata de coco, terutama bagi seseorang yang sedang menjalani diet, akan diperoleh jika dimakan dalam jumlah yang tepat. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan dan tidak disertai dengan diet yang sihat, dapat menyebabkan kegemukan atau berat badan berlebihan.

Obesiti berlaku kerana penambahan gula atau pemanis lain semasa menghidangkan nata de coco. Ini kemudian dapat menambahkan lemak dalam badan dan mencetuskan masalah berat badan berlebihan. Untuk itu, pastikan untuk menggunakannya dalam had yang munasabah dan jangan terlalu kerap.

Mencetuskan diabetes

Bukan hanya kegemukan, nata de coco yang dikonsumsi secara berlebihan juga dapat meningkatkan risiko diabetes. Diabetes berlaku kerana penggunaan sirap atau pemanis tambahan ketika membuat minuman dengan nata de coco.

Sirap dan pemanis tiruan yang terlalu banyak dan dimakan dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat. Sebelum mengonsumsi nata de coco, pastikan untuk memeriksa tahap gula darah dalam badan untuk pesakit diabetes.

Baca juga: Manfaat Salmon untuk Kesihatan, Membantu Menurunkan Tekanan Darah untuk Meningkatkan Ingatan!

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!