Kesihatan

Bilakah haid boleh kembali selepas keguguran?

Keguguran boleh mempengaruhi tempoh atau haid wanita. Keguguran itu sendiri dapat melambatkan tempoh pertama anda selepas itu, ini disebabkan oleh peningkatan kadar hormon dalam badan sejak kehamilan.

Oleh itu, bila haid boleh kembali selepas keguguran? Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: 6 masalah kesihatan yang mengancam wanita dengan payudara besar

Bilakah haid boleh kembali selepas keguguran?

Pada dasarnya, kembalinya haid atau haid anda selepas keguguran adalah tanda bahawa anda telah pulih secara fizikal dan badan anda dapat berfungsi dengan normal.

Dipetik dari halaman Garis KesihatanWalau bagaimanapun, kebanyakan wanita yang keguguran dapat mengembalikan haidnya empat hingga enam minggu kemudian. Walau bagaimanapun, masa yang tepat mungkin berbeza dari wanita ke wanita. Ia bergantung pada keadaan tubuh wanita.

Di samping itu, terdapat beberapa faktor yang dikatakan mempengaruhi ketika seorang wanita dapat kembali ke haidnya setelah keguguran, di antaranya adalah:

1. Wanita boleh kembali haid setelah mengalami keguguran yang lengkap

Keguguran yang lengkap boleh bermakna bahawa semua tisu kehamilan telah dikeluarkan dari rahim, sama ada secara semula jadi atau melalui prosedur tertentu. Di samping itu, haid tidak akan kembali normal sehingga semua tisu kehamilan ditumpahkan.

2. Sejauh mana kehamilan

Gonadotropin korionik manusia (hCG) boleh meningkat ketika kehamilan berlangsung. Semakin jauh usia kehamilan, semakin tinggi tahap hCG.

Sekiranya anda berada pada akhir trimester pertama atau pada trimester kedua apabila anda mengalami keguguran, tahap hCG anda akan mengambil masa lebih lama untuk kembali ke sifar dan tempoh anda kembali normal.

Untuk makluman, hCG adalah hormon yang terbentuk di dalam badan semasa kehamilan yang berfungsi menyokong pertumbuhan janin.

3. Adakah anda mengalami haid biasa atau tidak?

Faktor ini juga berpengaruh. Ini kerana tempoh yang anda alami mungkin seperti sebelum anda hamil. Contohnya, jika anda pernah mengalami period tidak teratur sebelumnya, kemungkinan anda juga akan mengalami period tidak teratur lagi.

Ini boleh bermakna bahawa anda mungkin mengambil masa lebih lama untuk kembali selepas keguguran.

Baca juga: Menstruasi tidak berhenti selama 2 minggu? Inilah Sebabnya!

Tanda-tanda haid selepas keguguran

Semasa keguguran, badan cuba mengusir kandungan rahim melalui faraj. Ini boleh menyebabkan seorang wanita mengalami kesakitan atau kekejangan di perut atau punggung bawah.

Tidak hanya itu, ia juga dapat memungkinkan seorang wanita mengalirkan darah melalui faraj disertai dengan cairan dan tisu. Sebilangan gejala ini hanya dapat berlangsung beberapa hari hingga beberapa minggu.

Tetapi yang perlu anda ketahui adalah bahawa keguguran berbeza dengan kesakitan sesekali dan mengesan dialami oleh wanita semasa mengandung dan haid mereka.

Dilaporkan dari Keluarga yang Sangat Baik, bagi sesetengah wanita, haid yang kembali setelah keguguran tidak terasa berbeza dengan haid dari tempoh biasa. Walau bagaimanapun, beberapa wanita mungkin mengalami beberapa perubahan, ini termasuk:

  • Darah lebih tebal kerana aliran yang lebih berat
  • Keputihan dengan bau yang kuat
  • Pendarahan lebih berat atau lebih ringan
  • Menstruasi yang berlangsung lebih lama daripada biasa
  • Menstruasi yang terasa lebih menyakitkan
  • Payudara terasa lebih lembut.

Bukan hanya gejala fizikal, seorang wanita juga dapat mengalami gejala emosi yang disebabkan oleh turun naik hormon dan kesedihan akibat keguguran yang berlaku.

Mengapa haid boleh berbeza?

Anda perlu tahu bahawa tubuh memerlukan masa sebulan atau lebih untuk pulih sepenuhnya dari keguguran.

Semasa anda hamil, hormon badan anda mengalami perubahan besar. Hormon ini memerlukan masa untuk kembali ke tahap pra-kehamilan, sebelum tubuh mengalami haid lagi.

Oleh itu, sesetengah wanita mungkin mengalami tempoh yang kelihatan tidak biasa.

Walau bagaimanapun, jika anda terus mengalami tempoh yang tidak biasa selama beberapa kitaran atau jika anda mengalami kesakitan yang teruk atau masalah lain, anda harus segera menghubungi doktor anda.

Bukan hanya itu, anda juga harus segera menghubungi doktor anda sekiranya anda tidak mendapat haid lagi selama lebih dari dua atau tiga bulan sejak keguguran.

Itulah beberapa maklumat mengenai haid yang kembali selepas keguguran. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai hal ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, okey?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!