Kesihatan

Jangan sembrono! Ini adalah jenis kain terbaik untuk topeng semasa wabak

Semasa pandemi COVID-19, penggunaan topeng pembedahan atau perubatan diutamakan untuk pekerja kesihatan. Bagi orang ramai, topeng kain dianggap dapat memberikan perlindungan. Walau bagaimanapun, bahan kain untuk topeng juga perlu dipertimbangkan agar fungsinya lebih optimum.

Jadi, apa bahan kain yang sesuai digunakan sebagai topeng semasa wabak COVID-19? Berapa lapisan kain pada topeng untuk memberikan perlindungan yang tinggi? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Kepentingan memilih bahan kain untuk topeng

Memakai topeng muka memang boleh melindungi diri anda dan meminimumkan risiko terkena COVID-19, tetapi ada perkara lain yang tidak kurang pentingnya. Salah satunya ialah memilih bahan yang digunakan untuk topeng.

Kajian dari Institut Teknologi Georgia dijelaskan, jenis kain mempengaruhi daya penapisan zarah bersaiz mikron kecil. Dalam kes ini, percikan air dari mulut dan hidung alias titisan-titisan.

Zarah-zarah submikron dapat bertahan di udara selama berjam-jam dan dikhuatiri seseorang dapat menghirupnya walaupun mereka memakai topeng.

Apa yang dikatakan oleh penyelidikan itu?

Kajian ini dilakukan pada musim bunga tahun 2020 ketika wabak tersebut menyebabkan banyak penutupan dan sekatan di seluruh dunia. Para penyelidik menguji sekurang-kurangnya 33 jenis kain untuk topeng, termasuk kain tenunan, poliester, serat selulosa dan pelbagai jenis lain.

Penyelidikan menyimpulkan bahawa sebenarnya banyak jenis kain boleh menjadi perlindungan terbaik, asalkan seratnya sangat padat. Salah satu ciri kain yang mempunyai serat yang tebal adalah kain yang tidak tembus pandang.

Topeng kain yang harus dielakkan

Masih dalam kajian yang sama, topeng yang mempunyai penapis HEPA (udara zarah berkecekapan tinggi) harus dielakkan, kecuali disahkan bebas dari gentian kaca. Kerana, topeng HEPA yang tidak diperakui biasanya mengandungi serat kaca, yang berbahaya jika disedut.

Sejauh ini, penggunaan topeng dengan penapis HEPA mulai mekar dan diminati kerana tuntutan keberkesanannya dalam memberikan perlindungan.

Selain topeng HEPA, bahan kain yang harus dielakkan untuk membuat topeng adalah pakaian rajut yang longgar, memukul (bahan pelapis yang biasa digunakan di antara dua kain), terasa (diperbuat daripada serat bulu bukan tenunan), dan bulu (tiruan kain dari bulu halus).

Keberkesanan penggunaan topeng berlapis

Topeng dengan lapisan kain dianggap lebih baik daripada yang hanya mempunyai satu lapisan. Topeng tiga lapisan malah diklaim mampu mencegah pembuangan titisan dari mulut ke mulut hingga 84 peratus.

Sementara itu, kekuatan untuk menghalang kemasukan zarah dari luar mencapai lebih dari 90 peratus.

Kajian lain yang dilakukan oleh sebilangan penyelidik di Institut Sains India (IISc) juga menjelaskan bahawa topeng tiga lapisan adalah pilihan terbaik untuk melindungi diri anda daripada terkena virus korona.

Topeng yang hanya mempunyai satu lapisan hanya boleh menyekat 30 peratus titisan awal agar tidak keluar. Sementara itu, topeng dua lapisan dapat menyekat tetesan dari hidung dan mulut hingga 91 persen.

Penyekat penghantaran titisan titisan hampir sempurna jika topeng terdiri daripada tiga lapisan. Topeng yang diperbuat daripada bahan tertentu dengan tiga lapisan bahkan dikatakan mempunyai kesan yang hampir sama dengan N95.

Baca juga: Kajian Terkini: Topeng Tiga Lapisan Paling Berkesan Menghalang Pembentukan Aerosol COVID-19

Garis panduan umum untuk memakai topeng

Seperti yang telah dijelaskan, topeng yang terbuat dari kain dengan serat padat dan terdiri daripada beberapa lapisan adalah yang terbaik untuk dipakai semasa pandemik. Bercakap mengenai topeng, kain dan lapisan tidak cukup untuk memberikan perlindungan yang sempurna.

Anda juga perlu memperhatikan cara menggunakan topeng dengan betul, seperti:

  • Bersihkan tangan sebelum dan selepas memakai topeng
  • Pastikan topeng menutup hidung, mulut dan dagu anda
  • Semasa mengeluarkannya, simpan topeng dalam beg plastik bersih
  • Topeng yang diperbuat daripada kain hendaklah dicuci sekurang-kurangnya setiap hari
  • Sekiranya anda menggunakan topeng perubatan, buang ke tong sampah selepas digunakan
  • Pilih topeng dengan ukuran yang sesuai dengan wajah anda sehingga anda tidak sukar bernafas

Nah, itu adalah tinjauan bahan kain yang betul untuk dijadikan topeng semasa pandemi COVID-19. Untuk meminimumkan penularan COVID-19, terus pakai topeng dan patuhi protokol kesihatan di mana sahaja anda berada, ya!

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!