Kesihatan

Ibu, jangan dilarang, bermain dalam hujan ternyata mempunyai banyak faedah untuk anak-anak!

Apabila hujan dan anak anda meminta izin bermain dalam hujan, apa yang akan anda lakukan? Larang atau biarkan sahaja?

Bermain dalam hujan memang menyeronokkan bagi banyak orang semasa kecil, tetapi tidak sedikit yang marah kepada ibu bapa mereka kerana itu. Sebenarnya, jika kita mengkaji aktiviti bermain dalam hujan, ia mempunyai faedah untuk perkembangan kanak-kanak!

Apa faedah bermain dalam hujan dan apakah beberapa petua untuk memastikan anak-anak tetap selamat dan sihat setelah bermain di hujan? Ayuh Moms lihat perbincangannya.

Baca Juga: Tidak Perlu Bimbang Ibu, Inilah Cara Memainkan Layang-layang dengan Selamat di Tengah COVID-19

Kebaikan kanak-kanak bermain dalam hujan

Bermain di luar dan bermain di alam semula jadi sangat penting bagi kanak-kanak, terutamanya ketika hujan. Terdapat banyak faedah untuk membiarkan anak anda terus bermain dalam hujan.

Berikut adalah beberapa faedah bermain dalam hujan untuk kanak-kanak:

1. Berikan pengalaman baru

Bermain dalam hujan memberikan kanak-kanak pengalaman yang mungkin tidak pernah mereka alami sebelumnya.

Sekiranya satu-satunya pengalaman mereka menggunakan air dari faucet atau bilik mandi, mereka tidak akan memahami dengan baik dari mana sumber semula jadi yang membawa kehidupan kita.

Apabila mereka bermain dalam hujan, ia dapat membantu mereka berhubung dengan semua cuaca yang ada di alam. Ini membantu meningkatkan hubungan umum mereka dengan alam semula jadi.

2. Membantu kanak-kanak membuat keputusan mengenai keselamatan

Membiarkan kanak-kanak bermain dalam hujan dan alam membantu mereka memahami apa yang selamat dan yang tidak.

Mereka akan memahami perbezaan antara gerimis ringan dan ribut petir yang sangat lebat. Kanak-kanak akan mengalami sendiri bagaimana permukaan basah yang licin, dan bagaimana hujan berubah seberapa baik mereka dapat melihat.

Dari sana, kanak-kanak akan belajar apa yang selamat dan baik untuk mereka dan sebaliknya.

3. Kembangkan keseimbangan, kekuatan dan ketangkasan

Untuk bergerak dengan baik di permukaan basah memerlukan lebih banyak daya tumpuan, kekuatan dan ketangkasan.

Semasa kanak-kanak bermain dalam hujan, mereka mengembangkan badan mereka dan dapat tumbuh dengan lebih yakin pada pergerakan mereka.

Ia dapat membantu kemahiran motor dan kemampuan keseimbangan anak. Sekarang mereka menyiasat, menjelajah dan menikmati dunia yang licin. Ia mempunyai cabaran fizikal yang berbeza dari dunia kering.

4. Meningkatkan pengalaman deria

Semasa bermain dalam hujan, kanak-kanak terdedah kepada pengalaman deria yang berbeza. Terdapat banyak pemandangan, suara, bau, sentuhan dan selera baru (bergantung pada anak), untuk dialami.

Hari basah dan hari kering mempunyai bunyi, bau, dan pemandangan yang sangat berbeza. Meninggalkan anak-anak di dalam rumah ketika hujan menghadkan pengalaman mereka di dunia.

Ada banyak kegembiraan yang dapat didapatkan dengan mendengar percikan air yang dibuat ketika mereka masuk. Hidupan liar baru keluar dalam hujan untuk dilihat oleh anak-anak, dan perkara-perkara baru dan berbeza ketika hujan.

5. Belajar tanggungjawab

Keluar dalam hujan juga mengajar mereka sedikit tanggungjawab anak masing-masing. Mereka belajar menjaga diri dalam keadaan cuaca yang berbeza ini.

Anak-anak belajar menjaga pakaian dan tempat tinggal mereka, serta apa sahaja yang mereka pakai ketika hujan.

Mereka akan belajar memindahkan barang yang mungkin rosak akibat hujan di tempat yang kering, dan mengetahui pentingnya menggantung pakaian basah hingga kering.

Baca juga: 7 Langkah Mengatasi Selesema semasa Musim Hujan, Nombor 6 adalah Yang Paling Menyeronokkan

Petua untuk memastikan anak-anak selamat dan sihat ketika bermain dalam hujan

Apabila anda membiarkan anak-anak bermain dalam hujan, itu tidak bermakna anda boleh membiarkan mereka bermain. Ibu harus selalu mengawasi aktiviti mereka, memperhatikan apa yang mereka pakai, dan memastikan mereka pulang dengan selamat.

Berikut adalah beberapa petua untuk memastikan anak-anak selamat dan sihat ketika bermain dalam hujan:

1. Beri anak itu payung

Semasa kanak-kanak bermain dalam hujan di luar, jangan lupa memberi anak itu payung. Payung cukup baik untuk memberikan tahap perlindungan asas dari hujan dan dapat membantu anak-anak bergerak dan sampai ke tempat yang lebih selamat.

Ibu harus memilih ukuran payung yang sesuai dengan ukuran badan mereka. Agar kanak-kanak mahu memakainya, Ibu boleh memilih warna atau payung dengan gambar watak kegemaran mereka.

2. Gunakan jas hujan

Hujan lebat dan kenderaan yang laju dapat membuat payung tidak berguna, kerana air nampaknya datang dari semua arah.

Berikan anak itu jas hujan berwarna cerah yang bersaiz penuh dan meliputi anak dari kepala hingga kaki. Pilih model baju dan seluar jika perlu.

3. Kasut kasut yang betul

Menyediakan kasut yang betul sangat penting bagi kanak-kanak kerana mereka cenderung berjalan melalui lopak dan kawasan kotor setiap kali dia keluar atau pulang.

Selain menjaga kebersihan kaki, memakai kasut ketika hujan juga mencegah anak-anak tergelincir atau jatuh di jalan. Sekiranya anda tinggal di daerah dengan hujan lebat, beli juga kasut getah.

4. Mandi dan keringkan anak dengan baik

Jangan biarkan anak-anak anda dalam hujan terlalu lama dan pastikan anda bersedia menantinya ketika mereka pulang.

Sediakan tuala kering atau bahkan tuala dan air suam untuk mereka gunakan setelah bermain dalam hujan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!