Kesihatan

Bolehkah Tekanan Menyebabkan Vertigo? Lihat 6 Fakta Menarik Mengenai Ini

Tekanan boleh memberi kesan dramatik kepada kesihatan fizikal seseorang. Tidak hanya mencetuskan munculnya gejala pelbagai penyakit, tekanan juga dapat memperburuk pelbagai masalah kesihatan.

Salah satu masalah kesihatan yang sering dikaitkan dengan tekanan adalah vertigo. Tetapi adakah benar bahawa tekanan boleh mencetuskan masalah kesihatan yang ditandai dengan sakit kepala ini?

Apa itu vertigo?

mengikut Garis KesihatanIstilah vertigo merujuk kepada jenis pening yang memberi anda sensasi bahawa anda, atau dunia di sekitar anda, berputar.

Ini kerana sistem vestibular, yang merangkumi otak dan telinga dalam, mengalami gangguan.

Sebenarnya vertigo itu sendiri bukan gangguan perubatan. Ini membawa kepada gejala keadaan lain yang merangkumi jangkitan virus, hingga pembentukan kristal kalsium karbonat di telinga dalam.

Baca juga: Ketahui Punca Vertigo Sering Berulang dan Cara Mengesannya

Bagaimana tekanan boleh mencetuskan vertigo

Apabila anda berada dalam keadaan tertekan, pengeluaran hormon adrenalin meningkat sebagai tindak balas kepada jenis situasi ini.

Adrenalin sendiri berfungsi untuk mengaktifkan sistem saraf autonomi, yang mempersiapkan badan untuk melepaskan diri atau melawan situasi yang mengancam jika diperlukan.

Keadaan ini dapat mempercepat degupan jantung, bernafas, melebarkan mata, dan membuat kita lebih waspada. Sekiranya ia berlangsung terlalu lama, ia boleh menyebabkan kesan sampingan seperti vertigo.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa jenis emosi seperti tekanan, kegelisahan, atau kemurungan, boleh mencetuskan vertigo.

Gejala vertigo yang biasa

Istilah vertigo dan pening sering digunakan secara bergantian. Namun, ia berbeza dengan pening yang merujuk kepada perasaan ketidakseimbangan umum. Vertigo adalah jenis pening tertentu yang membuat anda merasa seperti berputar semasa anda tidak.

Gejala biasa yang sering menyertai vertigo termasuk yang berikut:

 1. Rasa badan bergoyang
 2. Pening
 3. Pengsan
 4. Sakit kepala
 5. Mual
 6. Gag
 7. Masalah pendengaran
 8. Koordinasi yang lemah
 9. Kesukaran melihat ketika bergerak
 10. Pergerakan mata yang tidak normal

Baca juga: Meringankan Sakit Kepala dengan Berkesan, Lakukan Urutan di 5 Titik Badan Ini

Cara mencegah vertigo yang disebabkan oleh tekanan

Cuba hilangkan sumber tekanan jika boleh, misalnya dengan meluangkan lebih banyak masa untuk berehat, atau meminta keluarga anda membantu kerja rumah anda.

Ubat rumah yang boleh dilakukan

Terapi di rumah hanya boleh dilakukan jika anda telah didiagnosis dengan vertigo dan berada di bawah pengawasan doktor.

 1. Makan makanan berkhasiat dan bersenam dengan kerap
 2. Duduk atau berbaring jika vertigo berulang
 3. Meditasi
 4. Dengarkan muzik yang menenangkan anda

Sekiranya vertigo tidak membaik, lawati doktor untuk pemeriksaan dan dapatkan rawatan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.