Kesihatan

Senarai Makanan Karbohidrat Rendah, Sesuai untuk Dimakan untuk Makanan Sihat Anda

Ramai orang mengaitkan pengambilan karbohidrat berlebihan boleh menyebabkan kegemukan. Sekiranya anda menjalani diet dan ingin mengurangkan pengambilan karbohidrat, tidak ada salahnya mencuba makan makanan yang tidak mengandungi karbohidrat ini.

Karbohidrat sebenarnya mempunyai manfaat untuk tubuh, salah satunya adalah sebagai sumber tenaga. Namun, tahukah anda bahawa makan karbohidrat dalam jumlah yang sedikit juga memberi manfaat kepada tubuh?

Ya, pengambilan karbohidrat dalam jumlah yang sedikit ternyata juga mempunyai manfaat kesihatan, seperti dapat menurunkan berat badan. Oleh itu, jangan terkejut jika banyak orang beralih ke diet dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat.

Baca juga: 5 Fungsi Penting Karbohidrat untuk Tubuh: Dapat Meningkatkan Fungsi Otak untuk Mengekalkan Berat Badan!

Makanan yang mengandungi karbohidrat rendah

Adakah anda sedang menjalani diet atau merancang untuk melakukannya? Anda boleh mencuba, untuk makan makanan yang tidak mengandungi karbohidrat, seperti yang diringkaskan dari Garis Kesihatan di bawah ini.

1. Telur

Telur adalah salah satu makanan yang paling sihat dan berkhasiat. Mereka dibungkus dengan pelbagai nutrien, termasuk nutrien penting untuk otak dan juga sebatian penting untuk kesihatan mata.

Telur sendiri mempunyai karbohidrat dalam jumlah yang sangat kecil atau boleh dikatakan hampir sifar.

2. Daging tertentu

Makanan rendah karbohidrat seterusnya adalah daging. Semua jenis daging hampir dengan karbohidrat sifar. Kecuali misalnya hati yang mengandungi sekitar 5 peratus karbohidrat.

Daging lembu

Sekiranya dimakan, daging lembu boleh menjadi sangat mengenyangkan. Bukan hanya itu, daging lembu juga mengandungi nutrien penting, seperti zat besi dan vitamin B12.

Terdapat beberapa jenis daging lembu yang boleh anda makan, seperti daging lembu, daging lembu, atau daging lembu hamburger.

Domba

Bukan hanya daging lembu yang mengandungi karbohidrat hampir sifar, kambing juga tidak mahu ditinggalkan. Sama seperti daging lembu, kambing juga rendah karbohidrat.

Walaupun begitu, mereka mengandungi nutrien yang penting bagi tubuh, seperti zat besi dan vitamin B12.

Ayam

Makanan rendah karbohidrat ini sangat popular. Ya, ayam adalah daging yang paling popular di dunia. Mereka mempunyai banyak nutrien yang bermanfaat dan merupakan sumber protein yang sangat baik.

Tetapi selain semua itu, daging ayam juga hampir tidak mengandungi karbohidrat. Oleh itu, anda boleh memasukkan ayam ke dalam makanan anda.

Jerit

Jerky adalah daging yang telah dipotong kecil dan kemudian dikeringkan.

Selagi tidak mengandungi gula tambahan atau bahan buatan lain, daging lembu boleh menjadi makanan rendah karbohidrat yang sempurna. Oleh itu, tidak ada salahnya jika anda ingin mengurangkan pengambilan karbohidrat dengan memakan daging lembu.

Namun, apa yang perlu dipertimbangkan adalah jika anda membeli barang kemas dalam bentuk bungkusan, anda harus berhati-hati dalam memilihnya. Perhatikan juga kandungan nutrisi yang ada. Akan lebih baik jika anda membuat anda tersentak.

3. Makanan Laut

Ikan dan beberapa makanan laut cenderung sangat berkhasiat dan boleh menyihatkan badan. Mereka sangat tinggi kandungan asam lemak B12, yodium, dan omega 3.

Sama seperti daging, hampir semua jenis ikan rendah karbohidrat.

Salmon

Bukan rahsia lagi bahawa salmon mempunyai kandungan nutrisi tinggi yang bermanfaat untuk tubuh. Salmon adalah ikan berlemak, yang bermaksud mengandungi banyak lemak sihat, iaitu asam lemak omega 3.

Salmon juga mengandungi nutrien bermanfaat lain, seperti vitamin B12, yodium, dan vitamin B3 dalam jumlah yang mencukupi.

Trout

Sama seperti salmon, ikan trout juga merupakan ikan berlemak yang mengandungi asid lemak omega 3 dan beberapa nutrien penting lain. Bukan hanya itu, jumlah karbohidrat yang terkandung dalam trout adalah sifar.

Sardin

Makanan bebas karbohidrat terakhir adalah sardin. Ikan sardin adalah ikan berminyak yang umumnya boleh dimakan secara keseluruhan dengan tulang.

Sarden juga merupakan salah satu makanan padat nutrien, dan mengandungi hampir setiap nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Oleh itu, adakah anda tahu makanan apa yang tidak mengandungi karbohidrat? Anda boleh menambahkan pilihan makanan yang dijelaskan di atas ke menu makanan anda.

Selain dapat menurunkan berat badan, mengurangi pengambilan karbohidrat juga memiliki manfaat lain, seperti mengurangi gula darah, tekanan darah dan trigliserida, dan meningkatkan kolesterol HDL "baik" untuk kesihatan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!