Kesihatan

6 Rahsia Jepun untuk Menjaga Kesihatan dan Umur Panjang

Selain destinasi pelancongan, Jepun adalah negara yang terkenal dengan gaya hidup sihat. Ini dapat dilihat dari kadar kematian yang rendah dan sebilangan besar orang yang boleh hidup hingga usia 100 tahun.

Fakta di atas tidak dapat dipisahkan dari tabiat harian warga Jepun yang sangat mementingkan kesihatan. Apakah tabiat tersebut? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Diet Sihat: Panduan, Petua dan Menu Diet untuk Menurunkan Berat Badan

Gaya hidup sihat Jepun

Tidak dengan bantuan makanan tambahan tertentu, orang Jepun menjaga kesihatan diri dengan menerapkan gaya hidup sihat, mulai dari rajin makan sayur hingga aktif. Berikut adalah enam tabiat warganegara Jepun yang boleh anda ikuti:

1. Rajin makan makanan laut

Tidak syak lagi bahawa kebanyakan orang Jepun adalah pencinta makanan laut. Walaupun menurut Organisasi Makanan dan Pertanian (FAO), penggunaan produk laut dari Jepun adalah salah satu yang tertinggi di dunia.

Rata-rata orang Jepun makan kira-kira tiga auns makanan laut setiap hari. Terdapat banyak nilai pemakanan yang terdapat di makanan laut. Kandungan omega 3, misalnya, mudah dijumpai di hampir semua ikan laut. Nutrien ini memainkan peranan penting dalam proses metabolik tubuh, termasuk:

  • Menurunkan tekanan darah
  • Menghalang pembentukan plak pada saluran darah
  • Menurunkan kadar kolesterol
  • Menurunkan tahap trigliserida
  • Mencegah pembekuan darah

Dengan memakan dengan tekun makanan laut, Anda dapat mengurangkan risiko pelbagai masalah jantung. Dilaporkan dari Hari ini, Pengambilan makanan laut inilah yang menjadikan Jepun sebagai negara dengan kes penyakit kardiovaskular terendah di dunia.

2. Rajin minum teh hijau

Trend penggunaan teh hijau telah mula menarik perhatian masyarakat global, termasuk Indonesia. Bukan tanpa alasan, teh hijau adalah salah satu jenis teh terbaik jika dibandingkan dengan varian lain.

Di Jepun, teh hijau telah menjadi minuman setiap hari. Sekiranya anda mengunjungi rumah Jepun, teh ini hampir pasti ada di meja tetamu. Teh hijau mempunyai kandungan antioksidan tinggi polifenol dan vitamin C.

Minuman ini berkhasiat untuk melindungi sel dari kerosakan, mencegah keradangan, untuk meminimumkan risiko gangguan kesihatan kronik seperti barah dan penyakit kardiovaskular. Sekiranya anda ingin mendapatkan kesan maksimum, minum teh hijau tanpa gula tambahan.

3. Berhenti makan sebelum kenyang

Salah satu gaya hidup sihat orang Jepun yang harus diikuti adalah berhenti makan sebelum anda kenyang. Istilah ini disebut hara hachi puan, bermaksud "makan sehingga anda kenyang 80 peratus".

Mengapa tidak makan sehingga anda kenyang 100 peratus? Nampaknya, diet ini bertujuan untuk meninggalkan ruang di perut untuk keperluan lain. Teknik makan ini juga memberi kesan terhadap pengambilan yang anda makan.

Contohnya, dengan tidak makan terlalu banyak, ini bermakna kalori yang masuk ke dalam badan juga terhad. Begitu juga dengan lemak dan karbohidrat. Terdapat banyak faedah yang dapat anda rasakan, salah satunya adalah menghindari risiko kegemukan.

4. Rajin makan sayur

Sebilangan besar penduduk Jepun adalah penggemar sayur-sayuran. Adat ini adalah salah satu sebab mengapa banyak orang Jepun hidup sehingga berusia 100 tahun. Sayuran memainkan peranan penting dalam banyak proses metabolik dalam badan.

Bukan hanya sayur-sayuran yang dapat dijumpai di darat, orang Jepun juga menyukai sayur-sayuran di dalam air, seperti rumput laut. Sayuran hijau sendiri mempunyai banyak faedah, seperti menjaga kesihatan mata, jantung, saluran pencernaan, dan banyak lagi.

Baca juga: Jangan Keliru! Ini adalah 7 cara untuk membuat anak-anak makan sayur-sayuran dengan penuh semangat

5. Makan dengan mangkuk kecil

Orang Jepun suka makan menggunakan mangkuk kecil. Sumber gambar: www.healthline.com

Walaupun kebanyakan orang Indonesia makan di atas pinggan rata, orang Jepun mempunyai pendekatan yang berbeza.

Orang Jepun suka makan sesuatu menggunakan bekas kecil seperti mangkuk. Bekas kecil ini mempengaruhi berapa banyak makanan yang dimakan.

6. Terus bergerak

Pada tahun 2017, penyelidik di Universiti Stanford mengeluarkan data bahawa Jepun adalah salah satu negara di Asia dengan populasi yang paling aktif. Berbanding dengan menaiki kenderaan persendirian, kebanyakan orang Jepun lebih suka berbasikal atau berjalan kaki ketika pergi ke suatu tempat.

Malah, menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, lebih daripada 90 peratus kanak-kanak di Jepun pergi ke sekolah dengan basikal atau berjalan kaki, dan bukannya dengan kenderaan bermotor.

Sekolah Perubatan Harvard dijelaskan, semakin aktif anda, semakin baik kesihatan jantung anda. Ini bererti bahawa risiko menghidap pelbagai penyakit kardiovaskular akan berkurang.

Nah, itulah enam tabiat hidup sihat dengan gaya penduduk Jepun yang patut dipatuhi. Selain menjaga kecergasan, tabiat ini dapat meminimumkan risiko pelbagai penyakit kronik. Ayuh, terapkan gaya hidup sihat bermula dari diri sendiri!

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!